Ingredients
-
1 litr Bulion warzywny
-
2 sztuki Cebula biała
-
3 ząbki Czosnek
-
2 sztuki Marchewka
-
1 duży Por
-
3 łyżki Miód / Syrop klonowy
-
2 łyżki Kumin
-
1 łyżka Papryka ostra
-
2 łyżeczki Imbir
-
3 duże łyżki Masło orzechowe
-
1 puszka Mleczko kokosowe
-
200g Orzeszki ziemne
-
3 łyżki Olej
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
Opcjonalnie
-
do podania Śmietana roślinna
Zupa orzechowa
Tym razem mam przepis dla fanów orzeszków ziemnych i smaków mieszanych, ostro-kremowych. Jest to zupa orzechowa. Gdyby była piosenkarką, zapewne śpiewałaby jak Adele (lub chociaż jak Violetta Villas), gdyby była modelką, zostałaby muzą pana Lagerfelda… kremowa i delikatna z początku dzięki mleku kokosowemu i śmietanie staje się po chwili diablicą… gorącą kochanką rozpalającą kubki smakowe i pragnienia na więcej i więcej.
Marchewkę z powodzeniem możemy zastępować innymi słodkimi warzywami, jak np. batat – on naprawdę dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi i mlekiem kokosowym. W składnikach podany jest miód. Oczywiście mam na myśli miód sztuczny. Możemy również zastąpić go syropem z agawy, klonowym czy po prostu cukrem. Dla mnie dodatek czegoś słodkiego, w przypadku tej zupy, to obowiązek.
Mam nadzieję, że Was również zupa orzechowa uwiedzie i zniewoli. Staniecie się niewolnikami łyżki, którą będziecie dzierżyć w jednej ręce i garnka z zupą w drugiej. Śmiało można powiedzieć, że jeśli mało eksperymentujecie w kuchni, to ta zupa Was do tego skłoni, aby odkrywać nowe smaki i ich połączenia.
Sprawdź koniecznie przepis na masło orzechowe!
Składniki
Bulion warzywny:: 1 litr | |
Cebula biała:: 2 sztuki | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Marchewka:: 2 sztuki | |
Por:: 1 duży | |
Miód / Syrop klonowy:: 3 łyżki | |
Kumin:: 2 łyżki | |
Papryka ostra:: 1 łyżka | |
Imbir:: 2 łyżeczki | |
Masło orzechowe:: 3 duże łyżki | |
Mleczko kokosowe:: 1 puszka | |
Orzeszki ziemne:: 200g | |
Olej:: 3 łyżki | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Śmietana roślinna:: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużym garnku na oleju smaż przez około 5 minut posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w półksiężyce marchewkę. Dodaj pokrojony drobno por i smaż kolejne 2-3 minuty. |
2
Gotowe
|
Na suchej patelni podpraż orzeszki ziemne - trzeba uważać, aby się nie przypaliły. |
3
Gotowe
|
Wlej wcześniej przygotowany bulion i miód oraz wsyp przyprawy do garnka i gotuj 6-8 minut. Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe oraz wsyp orzeszki ziemne. Gotuj 15 minut. Dopraw jeszcze do smaku. Podawaj z wegańską śmietaną. |
fajny przepis, tylko czemu ten miód ma być sztuczny?
Ponieważ blog jest z wegańskimi przepisami, a miód wegański nie jest. Jeśli Ty nie masz problemu z używaniem zwykłego miodu, to jak najbardziej można użyć – wielokwiatowy będzie najlepszy.
Brzmi bardzo apetycznie. Lubię połączenie orzeszków ziemnych czy masła orzechowego z chilli w daniach tajskich. Myślę, że ta zupa by mi również smakowała.
Zrobienie tej zupy grozi pożarciem od razu całego garnka i skończenie z bólem brzucha . Ale nie to jest najgorsze:P Gorszy jest żal, że już nie ma:P
<3
Robię tę zupę już kolejny raz……łooooo matko jaka pyszna !!!!!
Czyli orzeszki w całości bez kruszenia, blendowania?
Tak 🙂
Zupa inna niż wszystkie, ale przepyszna ! W życiu bym sama nie wpadła na pomysł, żeby gotować fistaszki 🙂 Zupa już dawno zjedzona, a mąż cały czas o niej mówi 😀
Świetne przepisy, najgorsze że mleko kokosowe jest bardzo kaloryczne A ja jestem na redukcji 🥴
Oj 🙁