Zupa orzechowa

3 0
Zupa orzechowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bulion warzywny:: 1 litr
Cebula biała:: 2 sztuki
Czosnek:: 3 ząbki
Marchewka:: 2 sztuki
Por:: 1 duży
Miód / Syrop klonowy:: 3 łyżki
Kumin:: 2 łyżki
Papryka ostra:: 1 łyżka
Imbir:: 2 łyżeczki
Masło orzechowe:: 3 duże łyżki
Mleczko kokosowe:: 1 puszka
Orzeszki ziemne:: 200g
Olej:: 3 łyżki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Opcjonalnie
Śmietana roślinna:: do podania

Nutritional information

1
Porcja
477
Kalorie
13g
Białko
38.3g
Tłuszcz
26.4g
Węgl.
5.2g
Błonnik

Szukasz ciekawego sposobu na wykorzystanie orzeszków ziemnych? A może masz ochotę na dobrą i rozgrzewającą zupę? Zupa orzechowa to jej potrzebujesz!

  • 60 min
  • Serves 6
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Zupa orzechowa

Tym razem mam przepis dla fanów orzeszków ziemnych i smaków mieszanych, ostro-kremowych. Jest to zupa orzechowa. Gdyby była piosenkarką, zapewne śpiewałaby jak Adele (lub chociaż jak Violetta Villas), gdyby była modelką, zostałaby muzą pana Lagerfelda… kremowa i delikatna z początku dzięki mleku kokosowemu i śmietanie staje się po chwili diablicą… gorącą kochanką rozpalającą kubki smakowe i pragnienia na więcej i więcej.

Marchewkę z powodzeniem możemy zastępować innymi słodkimi warzywami, jak np. batat – on naprawdę dobrze współgra z orzeszkami ziemnymi i mlekiem kokosowym. W składnikach podany jest miód. Oczywiście mam na myśli miód sztuczny. Możemy również zastąpić go syropem z agawy, klonowym czy po prostu cukrem. Dla mnie dodatek czegoś słodkiego, w przypadku tej zupy, to obowiązek.

Zupa orzechowa

Mam nadzieję, że Was również zupa orzechowa uwiedzie i zniewoli. Staniecie się niewolnikami łyżki, którą będziecie dzierżyć w jednej ręce i garnka z zupą w drugiej. Śmiało można powiedzieć, że jeśli mało eksperymentujecie w kuchni, to ta zupa Was do tego skłoni, aby odkrywać nowe smaki i ich połączenia.

Sprawdź koniecznie przepis na masło orzechowe!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Bulion warzywny:: 1 litr
Cebula biała:: 2 sztuki
Czosnek:: 3 ząbki
Marchewka:: 2 sztuki
Por:: 1 duży
Miód / Syrop klonowy:: 3 łyżki
Kumin:: 2 łyżki
Papryka ostra:: 1 łyżka
Imbir:: 2 łyżeczki
Masło orzechowe:: 3 duże łyżki
Mleczko kokosowe:: 1 puszka
Orzeszki ziemne:: 200g
Olej:: 3 łyżki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Opcjonalnie
Śmietana roślinna:: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

W dużym garnku na oleju smaż przez około 5 minut posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w półksiężyce marchewkę. Dodaj pokrojony drobno por i smaż kolejne 2-3 minuty.

2
Gotowe

Na suchej patelni podpraż orzeszki ziemne - trzeba uważać, aby się nie przypaliły.

3
Gotowe

Wlej wcześniej przygotowany bulion i miód oraz wsyp przyprawy do garnka i gotuj 6-8 minut. Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe oraz wsyp orzeszki ziemne. Gotuj 15 minut. Dopraw jeszcze do smaku. Podawaj z wegańską śmietaną.

Konrad Budzyk

Pasztet z ciecierzycy
previous
Pasztet z ciecierzycy
Zupa krem z kalafiora
next
Zupa krem z kalafiora
Pasztet z ciecierzycy
previous
Pasztet z ciecierzycy
Zupa krem z kalafiora
next
Zupa krem z kalafiora
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Poldek

fajny przepis, tylko czemu ten miód ma być sztuczny?

Konrad Budzyk

Ponieważ blog jest z wegańskimi przepisami, a miód wegański nie jest. Jeśli Ty nie masz problemu z używaniem zwykłego miodu, to jak najbardziej można użyć – wielokwiatowy będzie najlepszy.

Zuzanna/Chilli, Czosnek i Oliwa

Brzmi bardzo apetycznie. Lubię połączenie orzeszków ziemnych czy masła orzechowego z chilli w daniach tajskich. Myślę, że ta zupa by mi również smakowała.

Marta

Zrobienie tej zupy grozi pożarciem od razu całego garnka i skończenie z bólem brzucha . Ale nie to jest najgorsze:P Gorszy jest żal, że już nie ma:P

Konrad Budzyk

<3

Joanna

Robię tę zupę już kolejny raz……łooooo matko jaka pyszna !!!!!

Jola

Czyli orzeszki w całości bez kruszenia, blendowania?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

boregi

Zupa inna niż wszystkie, ale przepyszna ! W życiu bym sama nie wpadła na pomysł, żeby gotować fistaszki 🙂 Zupa już dawno zjedzona, a mąż cały czas o niej mówi 😀

Paula

Świetne przepisy, najgorsze że mleko kokosowe jest bardzo kaloryczne A ja jestem na redukcji 🥴

Konrad Budzyk

Oj 🙁

11
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here