Wegańskie inspiracje na wiosenny grill
Dania z grilla najczęściej kojarzą się z mięsnymi potrawami. Coraz większą popularnością cieszą się jednak wegańskie opcje. Dania przygotowywane na bazie warzyw mogą stać się zarówno daniem głównym, jak i ciekawym urozmaiceniem klasycznych przepisów. Poznaj nasze inspiracje i ciesz się bogactwem smaku kuchni wegańskiej.
O czym pamiętać podczas przygotowywania warzywnych dań z grilla?
Początek wiosny to doskonały moment na rozpoczęcie sezonu grillowego. Wspólne spotkania na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół to sprawdzony sposób na spędzanie ciepłych weekendów. Jeśli planujesz grillowanie warzyw, pamiętaj o zastosowaniu metody bezpośredniej. W takiej sytuacji warzywa opiekane są bezpośrednio nad ogniem w temperaturze wynoszącej od 150 do 160 stopni.
W zależności od swoich preferencji kulinarnych możesz zdecydować się na przygotowanie ciekawej marynaty lub opiekanie warzyw z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny oliwy z oliwek. Najczęściej grillowanymi warzywami są ziemniaki, cukinia, bakłażan oraz papryka. Ogromną popularnością cieszą się również pieczarki, z których możesz przygotować nuggetsy oraz czosnek, który świetnie smakuje na grzankach.
Sałatki z grillowanych warzyw
W wegańskim menu nie powinno zabraknąć sałatki z grillowanych warzyw, która sprawdzi się zarówno w roli samodzielnej potrawy, jak i jako dodatek do mięsa. Do przygotowania przyda się standardowy grill ogrodowy. Do wykonania sałatki będziesz potrzebować cukinii i bakłażana pokrojonych w plastry. Możesz dodać także pieczarki oraz paprykę pokrojoną w większe kawałki. Składniki wymieszaj w misce z solą, pieprzem i oliwą. Pamiętaj o tym, aby grillować warzywa ze skórą. Całość podawaj z sosem przygotowanym na bazie oleju i octu balsamicznego z dodatkiem cukru. Sałatkę możesz posypać wegańskim odpowiednikiem sera feta.
Jarskie szaszłyki – doskonała przekąska na imprezę
Ciekawym urozmaiceniem menu mogą okazać się także grillowane szaszłyki. Do ich przygotowania wykorzystaj pieczarki, paprykę, wędzone tofu oraz cebulę. Warzywa możesz przyprawić słodką i ostrą papryką, tymiankiem oraz innymi ulubionymi ziołami. Całość skrop oliwą z oliwek. Do szaszłyków przygotuj także sos na bazie jogurtu wegańskiego, czosnku, szczypiorku i oregano.
Grillowana kukurydza w azjatyckim stylu
Grill węglowy pozwoli także na przygotowanie pysznej kukurydzy z dodatkiem koreańskiej pasty miso, wytwarzanej ze sfermentowanej soi. Aby przygotować marynatę, połącz pastę miso z sosem sojowym i olejem roślinnym. Całość możesz podawać ze świeżym szczypiorkiem oraz ulubionym sosem jogurtowym. Warto pamiętać o tym, że danie możesz przygotować także w domu, wykorzystując piekarnik lub grill elektryczny.
Warzywne nuggetsy
Nuggetsy z kurczaka są jednym z ulubionych dań każdego dziecka. Ciekawą opcją mogą okazać się te przygotowywane z kalafiora lub pieczarek. Przed grillowaniem kalafiora pamiętaj o lekkim podgotowaniu go. Nie powinien być jednak miękki. Wstępna obróbka pozwoli na szybsze opiekanie nuggetsów. Kawałki kalafiora obtaczaj w cieście przygotowanym z mąki, przyprawy do kurczaka i siemienia lnianego. Tak przygotowane ciasto stanie się świetną panierką. Całość grilluj do zarumienienia. Danie możesz podawać z sosem słodko-kwaśnym.