Ingredients
-
1 puszka Pomidor
-
1 sztuka Cebula biała
-
2 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Olej kokosowylub inny
-
garść świeżej Bazyliaewentualnie po sporej łyżeczce suszonej
-
garść świeżego Oreganoewentualnie po sporej łyżeczce suszonego
-
szczypta Chilli w proszku
-
Sóldo smaku
Oj, sos pomidorowy na pizze nie witał u mnie już ponad rok. Ostatnio przed rozpoczęciem studiów w rodzinnym mieście, bo w domu mam piekarnik, ale na mieszkaniu nie miałem… To się na szczęście zmieniło. Co prawda piekarnik jest na poziomie zabawkowych piekarników z prawdziwie działającą grzałką, ale nie zmienia to faktu, że da się przygotować, np. pizzę, na którą leci dzisiejszy sos do pizzy.
W doniczkach rośnie mi (niedawno dziewczyna kupiła) kilka ziółek i mam nadzieję, że po przesadzeniu do większych, będą sobie radziły lepiej niż pozostawione w kupnych plastikach, bo świeże zioła dają niesamowity smak. Oczywiście można użyć suszonych, ale naprawdę daje to dużą różnicę! Łatwy sos do pizzy nie oznacza, że musi być słaby w smaku! Świeże zioła i dobrej jakości pomidory, kolokwialnie mówiąc, robią robotę. Sos pomidorowy wychodzi delikatny, ale bardzo aromatyczny. Poza pizzą świetnie sprawdzi się również z makaronem czy kopytkami z batatów. Jest naprawdę bardzo uniwersalny.
Czy coś można dorzucić?
Jak widać po poniższym przepisie, nie ma co sobie nadmiernie życia komplikować. Oczywiście, jeśli jesteś fanem kaparów lub suszonych pomidorów, a nawet oliwek, to z powodzeniem możesz je tutaj dodać. Jeśli natomiast wolisz bardziej wyrazisty i ostry sos, to po prostu wkrój kilka papryczek lub sypnij więcej sproszkowanej.
Składniki
Pomidor:: 1 puszka | |
Cebula biała:: 1 sztuka | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Olej kokosowy:: 1 łyżka | |
Bazylia:: garść świeżej | |
Oregano:: garść świeżego | |
Chilli w proszku:: szczypta | |
Sól:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. |
2
Gotowe
|
Po 2 minutach dodaj posiekany czosnek i smaż na średnim ogniu przez kolejne kilka minut. |
3
Gotowe
|
Dodaj zioła, pomidory, paprykę i sól. Gotuj około 10 minut. |
4
Gotowe
|
Zdejmij z ognia i zblenduj na gładko. |