Sorbet rabarbarowy
Sorbet rabarbarowy
Sezon na rabarbar, ciepłe dni… to oznacza, że koniecznie trzeba zrobić sorbet rabarbarowy! Jest niesamowicie świeży i zdrowy w przeciwieństwie do sklepowych, w których dominuje woda i cukier lub syrop glukozowy. Tutaj skład sorbetu ogranicza się do 3 składników dostępnych w większości sklepów.
Jedynym trudno dostępnym składnikiem jest syrop ryżowy, ale jego zastąp czym tylko chcesz. Może to być miód (dla wegan miód sztuczny oczywiście), syrop klonowy, syrop z agawy… po prostu wszystko. Jeśli lubisz słodkie sorbety, dodaj zamiast syropu cukier lub pomiń sok z pomarańczy i użyj więcej syropu 🙂
Dzięki temu, że ten sorbet rabarbarowy nie zawiera ogromnych ilości cukru, jest świetną opcją również dla osób dbających o sylwetkę. Aby dodatkowo ograniczyć kalorie wystarczy zamienić syrop na erytrol i dzięki temu uzyskamy sorbet będący źródłem witamin pochodzących z rabarbaru, przyjemnego chłodu (w końcu to sorbet) i minimalnej ilości kalorii.
[sp_recipe]
dziękuję za inspirację, rabarbar czeka już w ogrodzie 🙂 Czym można zastąpić syrop ryżowy? Czy miód będzie OK?
Jasne, że tak! 🙂 Jeśli bardzo chcesz, to możesz nawet użyć cukru. Byle nie za dużo, bo tutaj chodzi o ten kwasek 😉