Śniadanie wielkanocne: 3 tradycyjne potrawy, które muszą się znaleźć na stole!

Wielkanoc to czas pełen wspaniałych momentów spędzanych przy świątecznym stole. Najważniejszym posiłkiem tego dnia jest śniadanie, serwowane zgodnie z tradycją w obfitszej wersji, po kilku dniach postnego jedzenia. Dzielenie pokarmów z koszyka to dopiero początek. Prawdziwa uczta zaczyna się, gdy na wielkanocny stół wkraczają kolejne kąski – tradycyjne i nowoczesne. Jajka na kilka sposobów, pasztety czy biała kiełbaska idealnie wpisują się w tradycję. Sprawdźcie, jakie inne dania warto zaserwować!
Wielkanocny klasyk – jajka faszerowane!
Jako pierwsze w zestawieniu znajdą się oczywiście jajka. Obok tych tradycyjnych z majonezem można postawić efektowny talerz z jajkami faszerowanymi. Ta wersja będzie urozmaiceniem śniadaniowego menu i wprowadzi na stół odrobinę koloru! Sprawdźcie, jak je przygotować!
Jajka ugotujcie na twardo, wystudźcie i obierzcie ze skorupek. Każde przekrójcie wzdłuż na pół i wyjmijcie żółtko. Szynkę, ser oraz pieczarki pokrójcie w drobną kostkę (ok. 0,5×0,5 cm) i przełóżcie do miseczki. Dodajcie żółtka, odsączony groszek, majonez oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku. Gotowym farszem napełnijcie wydrążone połówki jajek. Na półmisku rozłóżcie kiełki słonecznika i ułóżcie faszerowane jajka. Szczypiorek posiekajcie drobno i posypcie wierzch. Podawajcie schłodzone.
Żurek z kiełbasą – jedyne takie śniadanie w roku
Jeśli jest w roku moment, w którym na śniadanie można zjeść zupę z dodatkiem kiełbasy, to właśnie wielkanocny poranek! Żurek to prawdziwy smak świąt, który dodatkowo wspaniale rozgrzewa. Oto przepis!
Włoszczyznę obierzcie i pokrójcie na nieduże kawałki. Zalejcie 2 litrami wody, dodajcie białą kiełbasę, liść laurowy oraz ziele angielskie, a następnie zagotujcie. Zmniejszcie ogień i gotujcie jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie odcedźcie wywar, zachowajcie kiełbasę i pokrójcie ją w grube krążki. Zakwas na żurek lub barszcz biały instant wymieszajcie z niewielką ilością zimnej wody i połączcie w garnku z ugotowanym wywarem. Całość gotujcie na wolnym ogniu jeszcze 5–8 minut. Na koniec dodajcie pokrojoną kiełbasę oraz roztarty w dłoniach majeranek. Zupę możecie podać tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo.
Pasztet z królika – pyszny, świąteczny dodatek do chleba
Na tradycyjnym świątecznym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju mięs – w tym pasztetu! Stanowi pyszny dodatek do pieczywa, ale znakomicie smakuje też bez niego. Będzie się doskonale komponował z dodatkiem chrzanu czy żurawiny. Oto przepis na pasztet krok po kroku!
Królika włóżcie do garnka z wodą razem z boczkiem, warzywami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim i gotujcie do miękkości. Po tym czasie oddzielcie mięso od kości. Zmielcie je w maszynce razem z boczkiem i warzywami. Słoninę oraz cebulę pokrójcie w kostkę. Wytopcie słoninę, a następnie zeszklijcie na niej cebulę. Przesmażoną cebulę, wątróbkę oraz odciśniętą kajzerkę również przepuśćcie przez maszynkę. Wszystkie rozdrobnione składniki przełóżcie do miski, dodajcie jajka oraz odrobinę gorącego wywaru z gotowania mięsa, aby pasztet nabrał pełnego smaku. Dodajcie posiekaną natkę, rozmaryn oraz pieprz. Masę dokładnie wymieszajcie, a następnie przełóżcie do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki. Wierzch przykryjcie plastrami słoniny. Wstawcie formę do nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczcie pasztet przez około 1,5 godziny. Podawajcie na zimno.
Nie wiecie, co przygotować na Wielkanoc? Żaden problem! Najlepsze świąteczne inspiracje i pomysły na śniadanie wielkanocne znajdziecie na Przepisy.pl.