Ingredients
-
1 duża Cebula
-
2 łyżki Masło roślinne
-
600g Ziemniaki
-
4 ząbki Czosnek
-
1,5 litra Bulion warzywny
-
150g Groszek mrożony
-
500g Szparagi zielone
-
2 łyżki Masło roślinne
-
200 ml Śmietanka roślinna
-
1 pęczek Koperek
-
do smaku Pieprz i sól
Szparagi są warzywem typowo sezonowym. W sklepach jest ich zatrzęsienie od połowy kwietnia do końca czerwca. W tym okresie zawsze mam w domu przynajmniej jeden pęczek szparagów, z których staram się ukręcić coś smakowitego. Dzisiaj miałem ochotę na prostotę i klasykę… Tak właśnie powstała zupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem. Dla mnie to jest właśnie smak wiosny.
Zupa ze szparagami
Razem ze wspomnianymi szparagami, na wiosnę pojawiają się również młode ziemniaki, których nie mogło zabraknąć w dziejscym przepisie. Ich skórka jest tak delikatna, że nie trzeba ich obierać, a dzięki temu sama zupa szparagowa wygląda na bardziej rustykalną i swojską. W połączeniu ze śmietanką, koperkiem i zielonym groszkiem, otrzymujemy sycącą, smakowitą i delikatną zupę, która z pewnością każdemu zasmakuje.
U mnie zupa była podana w towarzystwie równie wiosennych kanapek. Świeże bułeczki, twarożek z tofu, rzodkiewka, szpinak i pomidor… Niby nic wymyślnego, ale to w prostocie drzemie siła! Taki lunch mógłbym jeść codziennie.
Zupa ze szparagami – KĄCIK PORAD
- Roślinną śmietankę z powodzeniem możesz zastąpić również mleczkiem kokosowym, które świetnie będzie tutaj pasowało.
- Szparagi nie mogą długo się gotować, ponieważ stracą na swoim cudownym kolorze, teksturze i smaku. Właśnie dlatego tak ważne jest dodanie ich na sam koniec.
Szukasz więcej smakowitych inspiracji ze szparagami w roli głównej? Zobacz koniecznie przepis na makaron ze szparagami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, risotto ze szparagami, krem ze szparagów oraz hummus ze szparagami. To cudowne warzywo ma być tylko dodatkiem do obiadu i nie wiesz jak je przyrządzić? Zobacz mój poradnik jak upiec zielone szparagi, z którego wszystkiego się dowiesz.
Składniki
Cebula: 1 duża | |
Masło roślinne: 2 łyżki | |
Ziemniaki: 600g | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Bulion warzywny: 1,5 litra | |
Groszek mrożony: 150g | |
Szparagi zielone: 500g | |
Masło roślinne: 2 łyżki | |
Śmietanka roślinna: 200 ml | |
Koperek: 1 pęczek | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić zupę szparagową?Cebulę pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki masła roślinnego i smaż cebulę przez 3-4 minuty na średnim ogniu. |
2
Gotowe
|
Ziemniaki umyj i pokrój w kostkę (jeśli są młode, to nie musisz ich obierać), czosnek posiekaj i dodaj do garnka. Wymieszaj i smaż kolejne 3-4 minuty. Następnie wlej bulion i gotuj do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj groszek. |
3
Gotowe
|
W międzyczasie umyj szparagi i odkrój lub odłam ich końce. Pokrój je na kilka części, tak aby nie były dłuższe niż 5cm. Na patelni rozgrzej masło roślinne i smaż szparagi przez 1-2 minuty, uważając aby się nie przypaliły. |
4
Gotowe
|
Do zupy dodaj szparagi i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę, posiekany koperek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupa ze szparagami jest gotowa. Smacznego! |
Czy tę zupę można zrobić z zamrożonych zdrewniałych końcówek szparagów?
Nie robiłem, nie wiem niestety 🙁