Ingredients
-
2 łyżki Olej
-
1 sztuka Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
2 cm Imbir
-
700g Dynia
-
300g Brukselka
-
2 łyżeczki Koncentrat pomidorowy
-
1 litr Bulion warzywny
-
1 puszka Pomidorki koktajlowe
-
2 puszki Czerwona fasola
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
do smaku Ostra papryka
-
1 łyżeczka Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
-
200 ml Śmietanka roślinna
Jesienną porą widząc dynie w każdym sklepie i na straganach, nie mogę się powstrzymać przed jej zakupem. Można z niej ukręcić tak wiele pysznych rzeczy… Tym razem w mojej kuchni powstała zupa z dyni, która jest bardzo treściwa i NIESAMOWICIE PYSZNA!
Zupa dyniowa
Zazwyczaj zupa dyniowa kojarzy się z klasycznym kremem, który swoją drogą uwielbiam. Tym razem jednak miałem ochotę ukręcić coś innego… Dzisiejsza zupa z dyni piżmowej ma w sobie sporą ilość brukselki, czerwonej fasoli oraz pomidorów. Zdecydowanie można się nią najeść 😊 Delikatnie pikantna, kremowa, o zróżnicowanej teksturze.
Szukasz więcej dyniowych inspiracji? Na blogu znajdziesz REWELACYJNY przepis na krem z dyni. Jeśli masz takie ciągoty do dyni jak ja, to sprawdź koniecznie ostatnio dodane kopytka z dyni, curry z dynią oraz panierowaną dynię. Czas na deser? Tutaj dynia również się przyda! Wisienką na torcie jest… piernik z dyni podany w towarzystwie domowych powideł śliwkowych… To połączenie jest bezbłędne!
Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. W końcu zupa z dyni sama się nie zrobi!
Zupa z dyni piżmowej – KĄCIK PORAD
- Czy można użyć innej dyni? Pewnie, że tak! Nada się każda dynia jadalna, którą akurat masz pod ręką. Zupa z dyni hokkaido będzie również świetnym pomysłem.
- Co zamiast śmietanki roślinnej? Świetnie sprawdzi się np. mleczko kokosowe.
- Czerwona fasola może być z puszki lub ugotowana samodzielnie. Powinno jej być około 450-500g po ugotowaniu lub po odsączeniu.
- Użyłem pomidorków koktajlowych z puszki (400g), ale nadadzą się równie dobrze klasyczne krojone.
Składniki
Olej: 2 łyżki | |
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Imbir: 2 cm | |
Dynia: 700g | |
Brukselka: 300g | |
Koncentrat pomidorowy: 2 łyżeczki | |
Bulion warzywny: 1 litr | |
Pomidorki koktajlowe: 1 puszka | |
Czerwona fasola: 2 puszki | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Ostra papryka: do smaku | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Śmietanka roślinna: 200 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na średnim ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. |
2
Gotowe
|
Do garnka dodaj posiekany czosnek oraz imbir i smaż jeszcze 1 minutę. |
3
Gotowe
|
Dynię obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Pokrój ją w średniej wielkości kostkę i dodaj do garnka. Brukselki oczyść, przekrój na pół i również umieść w garnku. Smaż przez 5 minut. |
4
Gotowe
|
Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej bulion oraz pomidorki koktajlowe z puszki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż dynia i brukselka zaczną się robić miękkie. |
5
Gotowe
|
Odcedź i przepłucz fasolę. Dodaj ją do zupy, wsyp przyprawy i gotuj jeszcze 1 minutę. |
6
Gotowe
|
Pod koniec wlej roślinną śmietankę i porządnie wymieszaj. Zupa z dyni jest już gotowa. Podawaj ją z posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego! |
Nie miałam akurat brukselki, więc dodałam szpinak – zupa jest przepyszna! Dzięki za przepis. 🙂