Ingredients
-
500g Bób
-
2 łyżki Oliwa
-
1 duża Cebula
-
2-3 ząbki Czosnek
-
500g Ziemniaki
-
2 sztuki Liście laurowe
-
2 sztuki Ziele angielskie
-
1 litr Bulion warzywny
-
200 ml Mleczko kokosowe
-
1 pęczek Koperek
-
1/2 pęczka Zielona cebulka
-
do smaku Pieprz i sól
Od czerwca do sierpnia trwa w Polsce sezon na bób. Zawsze staram się ten czas wykorzystać jak najlepiej w kuchni, komponując dania z dodatkiem bobu lub z bobem w roli głównej. Tym razem powstała zupa z bobem i ziemniakami, która w smaku jest klasyczna, ale zarazem wyjątkowa!
Zupa z bobem i ziemniakami
Co w takim razie nadaje jej wyjątkowego sznytu? Mleczko kokosowe! Choć może się to wydawać dziwne, to mleczko kokosowe pasuje tutaj IDEALNIE. Dodatkowo dużo posiekanego koperku, zielonej cebulki i czosnku… Coś WSPANIAŁEGO.
Zazwyczaj ziemniaki do zupy obieramy i kroimy w kostkę, ale nie tym razem. Postawiłem na maksymalną prostotę i rustykalne podanie, dlatego ziemniaki są pozostawione ze skórką i pokrojone w talarki.
Zupa z bobu bardzo dobrze smakuje podana z kleksem roślinnej śmietanki lub jogurtu i obsypana dodatkową porcją koperku i zielonej cebulki.
Masz nadmiar bobu i nie wiesz co z nim zrobić? U mnie na kolację wleciała sałatka z bobem, którą Ci serdecznie polecam. Zobacz również pozostałe przepisy z bobem. Na pewno znajdziesz tam kilka smakowitych inspiracji na siebie.
Jesteś zupoholikiem? Może zainteresować Cię również:
- Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik
- Krem z kalafiora
- Zupa krem z gruszki i pietruszki
- Zupa caldo verde z jarmużem
- Epicka zupa brokułowa
- … oraz pozostałe przepisy na zupy
Bez zbędnego przedłużania… Czas zakasać rękawy, obrać bób ze skórki i ugotować REWELACYJNĄ zupę na dzisiejszy obiad.
Składniki
Bób: 500g | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 2-3 ząbki | |
Ziemniaki: 500g | |
Liście laurowe: 2 sztuki | |
Ziele angielskie: 2 sztuki | |
Bulion warzywny: 1 litr | |
Mleczko kokosowe: 200 ml | |
Koperek: 1 pęczek | |
Zielona cebulka: 1/2 pęczka | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Bób ugotuj, a następnie obierz ze skórek. Jeśli nie umiesz, to sprawdź koniecznie mój wpis jak ugotować bób. |
2
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w kostkę i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek i zamieszaj. |
3
Gotowe
|
Do garnka dodaj dokładnie umyte i pokrojone w talarki ziemniaki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Smaż przez kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając. |
4
Gotowe
|
Wlej bulion oraz mleczko kokosowe i gotuj na średnim ogniu około 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie. |
5
Gotowe
|
Dodaj obrany bób i gotuj jeszcze 1 minutę. Zdejmij z ognia. |
6
Gotowe
|
Do zupy dodaj posiekany koperek oraz zieloną cebulkę i wymieszaj. Zupa z bobem jest już gotowa! |
7
Gotowe
|
Nakładaj zupę do miseczek, opcjonalnie daj po łyżce roślinnej śmietanki lub jogurtu i posyp ziołami. Smacznego! |
Czym można zastąpić mleczko kokosowe?
Śmietanką do zup 🙂