Zupa z bobem i ziemniakami

0 0
Zupa z bobem i ziemniakami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bób: 500g
Oliwa: 2 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 2-3 ząbki
Ziemniaki: 500g
Liście laurowe: 2 sztuki
Ziele angielskie: 2 sztuki
Bulion warzywny: 1 litr
Mleczko kokosowe: 200 ml
Koperek: 1 pęczek
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Pieprz i sól: do smaku

Co zrobić na PYSZNY letni obiad? Zupa z bobu będzie strzałem w dziesiątkę!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Od czerwca do sierpnia trwa w Polsce sezon na bób. Zawsze staram się ten czas wykorzystać jak najlepiej w kuchni, komponując dania z dodatkiem bobu lub z bobem w roli głównej. Tym razem powstała zupa z bobem i ziemniakami, która w smaku jest klasyczna, ale zarazem wyjątkowa!

Zupa z bobem i ziemniakami

Co w takim razie nadaje jej wyjątkowego sznytu? Mleczko kokosowe! Choć może się to wydawać dziwne, to mleczko kokosowe pasuje tutaj IDEALNIE. Dodatkowo dużo posiekanego koperku, zielonej cebulki i czosnku… Coś WSPANIAŁEGO.

Zazwyczaj ziemniaki do zupy obieramy i kroimy w kostkę, ale nie tym razem. Postawiłem na maksymalną prostotę i rustykalne podanie, dlatego ziemniaki są pozostawione ze skórką i pokrojone w talarki.

Zupa z bobu bardzo dobrze smakuje podana z kleksem roślinnej śmietanki lub jogurtu i obsypana dodatkową porcją koperku i zielonej cebulki.

Masz nadmiar bobu i nie wiesz co z nim zrobić? U mnie na kolację wleciała sałatka z bobem, którą Ci serdecznie polecam. Zobacz również pozostałe przepisy z bobem. Na pewno znajdziesz tam kilka smakowitych inspiracji na siebie.

Jesteś zupoholikiem? Może zainteresować Cię również:

Bez zbędnego przedłużania… Czas zakasać rękawy, obrać bób ze skórki i ugotować REWELACYJNĄ zupę na dzisiejszy obiad.

Zupa z bobem i ziemniakami

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Bób: 500g
Oliwa: 2 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 2-3 ząbki
Ziemniaki: 500g
Liście laurowe: 2 sztuki
Ziele angielskie: 2 sztuki
Bulion warzywny: 1 litr
Mleczko kokosowe: 200 ml
Koperek: 1 pęczek
Zielona cebulka: 1/2 pęczka
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Bób ugotuj, a następnie obierz ze skórek. Jeśli nie umiesz, to sprawdź koniecznie mój wpis jak ugotować bób.

2
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w kostkę i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj posiekany czosnek i zamieszaj.

3
Gotowe

Do garnka dodaj dokładnie umyte i pokrojone w talarki ziemniaki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Smaż przez kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.

4
Gotowe

Wlej bulion oraz mleczko kokosowe i gotuj na średnim ogniu około 15 minut lub do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie.

5
Gotowe

Dodaj obrany bób i gotuj jeszcze 1 minutę. Zdejmij z ognia.

6
Gotowe

Do zupy dodaj posiekany koperek oraz zieloną cebulkę i wymieszaj. Zupa z bobem jest już gotowa!

7
Gotowe

Nakładaj zupę do miseczek, opcjonalnie daj po łyżce roślinnej śmietanki lub jogurtu i posyp ziołami. Smacznego!

Konrad Budzyk

Zupa jarzynowa z ciecierzycą
previous
Zupa jarzynowa z ciecierzycą
Gofry z kaszy gryczanej - przepis na gofry gryczane
next
Gofry z kaszy gryczanej
Zupa jarzynowa z ciecierzycą
previous
Zupa jarzynowa z ciecierzycą
Gofry z kaszy gryczanej - przepis na gofry gryczane
next
Gofry z kaszy gryczanej
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bożena

Czym można zastąpić mleczko kokosowe?

Konrad Budzyk

Śmietanką do zup 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here