Ingredients
-
1kg Pomidor
-
1 sztuka Cebula biała
-
3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Czerwona pasta curry
-
200ml Mleczko kokosowe
-
1 kostka Bulion warzywny1 łyżka domowej
-
3 łyżki Olej kokosowy
-
Sóldo smaku
-
Pieprz czarnydo smaku
W sklepach i na straganach mamy coraz więcej dobrej jakości pomidorów. Jeszcze co prawda nie jest tego tyle co w sezonie, ale jakość ich jest naprawdę zadowalająca. Słodkie, mięsiste i pyszne. Tego mi właśnie było trzeba. Po ostatniej wizycie w Smakach Roślinnych nabrałem ochoty na pomidorową. Tamta była naprawdę rewelacyjna, więc przez kolejne kilka dni myślałem o tym w jakim stylu zrobić własną. Zdecydowałem się na podobne smaki. Tak właśnie powstała zupa pomidorowa krem z curry.
Już zrobiłem dla Was chłodnik hiszpański czyli gazpacho, a teraz przyszedł czas na zupę pomidorową, ale gotowaną i to w towarzystwie mojej ulubionej pasty (czerwonej) curry i mleczka kokosowego. To jaką pastę wybierzecie zależy już od Was. Ja robiłem już na średnio i mocno ostrej i wychodzi naprawdę dobre. Kilka miesięcy wstecz używałem jednak bardzo delikatnej pasty curry i myślę, że nawet ona mogłaby być lepszą opcją. Firmy nie pamiętam niestety. Wiem tylko, że jest dostępna w małych słoiczkach.
Składniki
Pomidor:: 1kg | |
Cebula biała:: 1 sztuka | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Czerwona pasta curry:: 2 łyżki | |
Mleczko kokosowe:: 200ml | |
Bulion warzywny:: 1 kostka | |
Olej kokosowy:: 3 łyżki | |
Sól:: | |
Pieprz czarny:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Pomidory natnij i zalej wrzątkiem. Po około 60 sekundach zlej wodę i zdejmij skórkę. Pozbądź się "zdrewniałej" części pomidora i odstaw. |
2
Gotowe
|
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz rozgnieciony czosnek. |
3
Gotowe
|
Po 2-3 minutach dorzuć pastę curry, a po kolejnych 2 minutach pomidory oraz kostkę (jeśli chcesz) i gotuj bez przykrycia 20 minut. |
4
Gotowe
|
Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku, zblenduj na gładką masę wraz z mleczkiem kokosowym. |
Pycha 🙂 Kupiłam kiedyś pastę curry, ale nie bardzo wiedziałam, do czego jej użyć. No to teraz bezproblemowo zużyję cały słoik a nawet będę musiała kupić kolejną 🙂
Wlasnie zrobiłam i wyszła PYCHAAAA!! To moja pierwsza zupa, która mi sie udała!!!! 😀