Ingredients
-
1 łyżka Olej
-
1 sztuka Cebula
-
1/2 sztuki Por
-
2 ząbki Czosnek
-
400g Pieczarki
-
1 sztuka Marchewka
-
1/4 sztuki Seler
-
3 sztuki Ziele angielskie
-
3 sztuki Liście laurowe
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz i sól
-
100g Makaron
-
1.5 litra Bulion warzywny
-
200 ml Mleczko kokosowe
-
Do podania
-
1 pęczek Koperek
Klasyczne zupy lubi większość z nas, ale nie każdy wie, jak je w prosty i szybki sposób przygotować. Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę pieczarkową, która zachwyci każdego! Była już zupa krem z pieczarek, a teraz nadszedł czas na jej siostrę, która ma w sobie kawałki warzyw i makaron.
Zupa pieczarkowa z makaronem
Pieczarki są najbardziej powszechnymi i dostępnymi grzybami w Polsce. Właśnie z tego powodu zupa pieczarkowa jest tak bardzo powszechna i przez wielu lubiana.
W sklepach znaleźć można zazwyczaj dwie odmiany pieczarek. Najlepiej sprawdzają się pieczarki brązowe, ponieważ ich smak i aromat jest bardziej intensywny niż w przypadku białej, najbardziej popularnej odmiany. Jeśli nie masz dostępu do brązowych pieczarek, to nic się nie martw, zupa pieczarkowa z makaronem przygotowana na białych pieczarkach jest również pyszna!
Zupa pieczarkowa z makaronem – KĄCIK PORAD
Każdy przepis, nawet ten najbardziej klasyczny, staram się urozmaicać i dopasowywać pod siebie. Właśnie dlatego do zupy pieczarkowej użyłem makaronu orzo, a do jej zabielenia mojej ulubionej alternatywy dla śmietanki, czyli mleczka kokosowego. Dzięki temu powstała pyszna, wyjątkowa i jednocześnie wegańska zupa pieczarkowa.
- Możesz również użyć innego makaronu który lubisz lub akurat masz w szafce jak np. muszelki, kolanka, czy inne kokardki.
- Do zabielenia zupy pieczarkowej świetnie nadaje się również dowolna roślinna śmietanka.
- Bulion warzywny z powodzeniem możesz zastąpić bulionem grzybowym, aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak.
- Jeśli nie przepadasz za koperkiem, to w jego miejsce użyj natki pietruszki.
Składniki
Olej: 1 łyżka | |
Cebula: 1 sztuka | |
Por: 1/2 sztuki | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Pieczarki: 400g | |
Marchewka: 1 sztuka | |
Seler: 1/4 sztuki | |
Ziele angielskie: 3 sztuki | |
Liście laurowe: 3 sztuki | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Makaron: 100g | |
Bulion warzywny: 1.5 litra | |
Mleczko kokosowe: 200 ml | |
Do podania |
|
Koperek: 1 pęczek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojonego w półksiężyce pora, posiekany czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki i wymieszaj. Smaż przez kolejne 3 minuty. |
2
Gotowe
|
Marchewkę pokrój w półksiężyce, a seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj warzywa do garnka, dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, przyprawy, makaron oraz bulion i gotuj przez 10-15 minut, aż makaron i warzywa zrobią się miękkie. |
3
Gotowe
|
Wlej mleczko kokosowe i wymieszaj. Gotową zupę podawaj z dużą ilością posiekanego koperku. |
Bardzo dawno temu jadłam taką. Moje dzieci nie lubią mąż też nie i przestałam gotować
mam to samo
Najlepsza zupa, właśnie zamierzałam ją zrobić.
W dzieciństwie uwielbiałam zupę pieczarkową babci. Później trochę o niej zapomniałam. Ale jak kupiliśmy sam cook 11 był tam przepis i od tamtej pory robię regularnie 🙂