Ingredients
-
2 sztuki Czerwona cebula
-
2 łodygi Seler naciowy
-
1 łyżka Olej
-
3-4 ząbki Czosnek
-
2 cm Imbir
-
4 łyżeczki Czerwona pasta curry
-
1 litr Bulion warzywny
-
80g Masło orzechowe
-
400 ml Mleczko kokosowe
-
2 łyżki Sos sojowy
-
2 sztuki Bataty
-
3-4 garści Jarmuż
-
3-4 łyżki Sok z limonki
-
180g Tofu
-
1 łyżka Olej
-
4 plastry Ananas
-
garść Orzeszki ziemne
-
do podania Kolendra
Dla większości ludzi orzechy kojarzą się ze słoną przekąską, batonikiem lub innym deserem. Dzisiejszym przepisem chcę Wam pokazać, że orzechy świetnie sprawdzają się również w porze obiadowej. Na pierwszy ogień idzie oczywiście… Pierwsze danie, czyli zupa… Zupa orzechowa z konkretną wkładką, którą naprawdę można się najeść.
Zupa orzechowa
Dlaczego ta zupa jest taka fenomenalna? Dzięki idealnemu połączeniu smaków! Ostra pasta curry, słodki ananas oraz słodkie ziemniaki i kwaśna limonka… To perfekcyjne połączenie pozwoliło stworzyć prawdziwy HICIOR!
Zupa orzechowa jest bardzo sycąca. Znajdziesz w niej gładkie masło orzechowe oraz chrupiące orzeszki ziemne i seler naciowy, kremowe mleczko kokosowe i tofu, słodkie ziemniaki i ananasa oraz jarmuż. Cała masa składników o różnych teksturach i wyjątkowych smakach, to gwarancja uśmiechu od ucha do ucha z każdą następną łyżką trafiającą do ust.
Lubisz bataty? Zobacz koniecznie:
- Kotlety z batata
- Pieczone bataty z ciecierzycą i sosem sezamowym
- Gulasz z batatów
- Curry z batatami i szpinakiem
- Kopytka z batatów
- Zupa krem z batatów
Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni, bo w końcu zupa orzechowa sama się nie zrobi.
Zupa orzechowa – KĄCIK PORAD
- Tym razem użyłem tofu marynowanego SWEET CHILLI. Świetnie sprawdzi się również klasyczne tofu naturalne.
- Mleczko kokosowe używam zazwyczaj to z puszki. Dodaję zarówno wodę, jak i część stałą.
- Czerwona pasta curry może być również zastąpiona inną pikantną pastą znaną z kuchni azjatyckiej lub afrykańskiej.
Składniki
Czerwona cebula: 2 sztuki | |
Seler naciowy: 2 łodygi | |
Olej: 1 łyżka | |
Czosnek: 3-4 ząbki | |
Imbir: 2 cm | |
Czerwona pasta curry: 4 łyżeczki | |
Bulion warzywny: 1 litr | |
Masło orzechowe: 80g | |
Mleczko kokosowe: 400 ml | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Bataty: 2 sztuki | |
Jarmuż: 3-4 garści | |
Sok z limonki: 3-4 łyżki | |
Tofu: 180g | |
Olej: 1 łyżka | |
Ananas: 4 plastry | |
Orzeszki ziemne: garść | |
Kolendra: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Cebulę pokrój w kostkę, a selera w nieduże kawałki. W dużym garnku rozgrzej olej i smaż je przez 5 minut na średnim ogniu. |
2
Gotowe
|
Do garnka dodaj posiekany czosnek oraz imbir i smaż jeszcze przez 3 minuty, a następnie dodaj pastę curry i smaż jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. |
3
Gotowe
|
Wlej bulion, dodaj masło orzechowe, mleczko kokosowe, sos sojowy, bataty pokrojone w kostkę i gotuj przez około 15 minut. |
4
Gotowe
|
Dorzuć jarmuż (bez twardych łodyg) i gotuj następne 5 minut. Po tym czasie dopraw zupę do smaku i jeśli bataty są już miękkie, zdejmij garnek z ognia. |
5
Gotowe
|
Tofu pokrój w kostkę i podsmaż z każdej strony na złoty kolor. Ananasa również podsmaż z obu stron i pokrój następnie w kostkę. |
6
Gotowe
|
Zupę orzechową wlej do miseczek, nałóż porcję tofu, ananasa, posyp orzeszkami oraz kolendrą i ZAJADAJ. Smacznego! |
Dzień dobry,
czym mogę zastąpić seler naciowy? Bardzo się z nim nie lubimy – czy to jakiś sos, zupa, czy koktajl 🙁 Będzie bardzo wyczuwalny po podsmażeniu?
Możesz śmiało pominąć 🙂