Ingredients
-
2 łyżki Olej
-
1 sztuka Cebula
-
2 łodygi Seler
-
1 sztuka Marchew
-
4 ząbki Czosnek
-
2 sztuki Ziemniaki
-
1 sztuka Cukinia
-
2 sztuki Liście laurowe
-
2 sztuki Ziele angielskie
-
100g Makaron
-
1,5 litra Bulion warzywny
-
1 łyżeczka Oregano
-
1 łyżeczka Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
-
200g Zielony groszek
-
1 puszka Czerwona fasola
-
2 garści Świeży szpinak
-
Dodatkowo
-
do podania Roślinna śmietanka
-
garść Zielone oliwki
-
garść Zielona pietruszka
Jestem ogromnym fanem wszelkiej maści zup. Dzisiaj postanowiłem ugotować zupę minestrone, która jest banalnie prosta do zrobienia, ale swoich smakiem zachwyca. Co to jest za zupa? Pochodzi z Włoch i określiłbym ją jako podrasowaną zupę jarzynową.
Zupa minestrone z makaronem
Nie ma jednej, prawidłowej receptury na tę zupę. Niektórzy podają ją z makaronem, inni z ryżem, a znajdą się i tacy, którzy pieką do niej grzanki. Każdy sposób jest dobry, smaczny i poprawny. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to dla mnie podstawą zupy minestrone jest cukinia, marchewka, seler, zielony groszek oraz szpinak, który sporadycznie zamieniam na jarmuż. Od czasu do czasu dodaję do niej również pokrojonego pomidora (koniecznie bez skórki), paprykę lub nawet dynię. Masz jakieś końcówki warzyw w lodówce? Śmiało możesz je skroić i dodać do garnka.
Aby zupa minestrone była bardziej sycąca, zawsze dodaję do niej strączki. Zazwyczaj jest to czerwona fasola, która wzbogaca zupę również kolorystycznie, ale świetnie sprawdzi się biała fasola lub ciecierzyca.
Do podania używam na przemian roślinnej śmietanki i mleczka kokosowego. Dodatkowo ozdabiam oliwkami i posiekaną zieloną pietruszką… Pyszna, kolorowa i sycąca zupa jarzynowa we Włoskim stylu!
Szukasz więcej inspiracji na smakowite zupy? Może Cię zainteresować zupa caldo verde z jarmużem, toskańska zupa fasolowa i zupa z dyni… Czas jednak zakasać rękawy i zabrać się za pichcenie. Zupa minestrone sama się nie ugotuje.
Składniki
Olej: 2 łyżki | |
Cebula: 1 sztuka | |
Seler: 2 łodygi | |
Marchew: 1 sztuka | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Ziemniaki: 2 sztuki | |
Cukinia: 1 sztuka | |
Liście laurowe: 2 sztuki | |
Ziele angielskie: 2 sztuki | |
Makaron: 100g | |
Bulion warzywny: 1,5 litra | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Zielony groszek: 200g | |
Czerwona fasola: 1 puszka | |
Świeży szpinak: 2 garści | |
Dodatkowo |
|
Roślinna śmietanka: do podania | |
Zielone oliwki: garść | |
Zielona pietruszka: garść |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. |
2
Gotowe
|
Łodygi selera oraz marchewkę pokrój w plasterki, czosnek posiekaj, ziemniaki oraz cukinię pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Smaż przez kolejne 5 minut. |
3
Gotowe
|
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, makaron, wlej bulion, wsyp przyprawy i gotuj przez około 5-7 minut. |
4
Gotowe
|
Po tym czasie dodaj groszek, fasolę oraz szpinak. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty. |
5
Gotowe
|
Dopraw do smaku. Podawaj z kleksem śmietanki, oliwkami i posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego! |