Zupa krem z selera i pasternaku

3 0
Zupa krem z selera i pasternaku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Seler:: 1/2 dużego
Pasternak:: 1 duży
Ziemniaki:: 2 małe
Cebula biała:: 1/2 sztuki
Czosnek:: 2 ząbki
Bulion warzywny:: 500ml
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 1 łyżka

Nutritional information

1
Porcja
145
Kalorie
3.7g
Białko
5.7g
Tłuszcz
26.9g
Węgl.
7.6g
Błonnik

Seler, jak i pasternak, są w polskiej kulinarnej kulturze od bardzo dawna. Zupa krem z selera i pasternaku to bardzo polskie, tanie i pyszne danie!

  • 30 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Zupa krem z selera i pasternaku

Wczorajsza surówka z selera bardzo fajnie się przyjęła, a mi po zrobieniu jej zostało pół korzenia, który szkoda byłoby wyrzucić. Przy okazji ostatnich zakupów natrafiłem nie tylko na wcześniej wspomniany seler, ale również na przybranego kuzyna pietruszki, czyli pasternak. Stwierdziłem, że koniecznie muszę z niego coś zrobić i tak właśnie powstała zupa krem z selera i pasternaku, którą mam przyjemność Was dzisiaj uraczyć.

Pasternak w kuchni polskiej jest znany od dawna, ale poszedł niestety w odstawkę przez modne produkty wkradające się do marketów. Pasternak można upolować w niektórych supermarketach, ale bankowo dostaniecie go na straganach, kleparzach, targowiskach i w dobrze zaopatrzonych jarzyniakach. Jeśli byłby problem ze zdobyciem go, to zastąp pasternak drugą częścią selera. Tak powstała zupa krem z selera również będzie rewelacyjnie smakować.

Tą zupą chciałbym Was zachęcić do sięgania po nasze polskie produkty, ponieważ jest to nie tylko zdrowe dla naszego organizmu, ale również dla środowiska. Często na Kleparzu można spotkać Halinki i Januszów z produktami, które pochodzą z ich własnego ogrodu, mieszczącego się zaraz za miastem. Dzięki temu jemy produkty, które prawdopodobnie nie zaznały intensywnego pryskania pestycydami ani nie zostały przewiezione tysiące kilometrów do marketu, trując przy tym nasze środowisko. Nie mówię, żebyście nie kupowali w marketach warzyw, bananów czy awokado, bo byłbym hipokrytą, ale sięgajcie również po dobra naszej ziemi, bo jest sporo warzyw i owoców, o których się zapomina, a są tanie, zdrowe i pyszne.


Jeśli również chcesz przyczynić się do poprawy stanu środowiska lub dowiedzieć się, jak wpływają nasze codzienne wybory na nie, to zachęcam Cię do obejrzenia filmu pt. „Punkt krytyczny. Energia OdNowa”, który został stworzony przez WWF i Discovery. Będzie miał on premierę na festiwalu Millennium Docs Against Gravity 14 maja. Będzie go także można obejrzeć podczas specjalnego darmowego Roadshow w 8 polskich miastach i dwóch europejskich.

Więcej na stronie www.energiaodnowa.pl


[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Seler:: 1/2 dużego
Pasternak:: 1 duży
Ziemniaki:: 2 małe
Cebula biała:: 1/2 sztuki
Czosnek:: 2 ząbki
Bulion warzywny:: 500ml
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Olej:: 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w garnku, wrzuć pokrojone warzywa i smaż przez 5 minut co jakiś czas mieszając.

2
Gotowe

Po tym czasie wlej bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj na gładko, dopraw do smaku i podawaj z prażonymi pestkami dyni lub orzechami włoskimi.

Konrad Budzyk

Surówka z selera
previous
Surówka z selera
Kisiel brzoskwiniowy
next
Kisiel brzoskwiniowy
Surówka z selera
previous
Surówka z selera
Kisiel brzoskwiniowy
next
Kisiel brzoskwiniowy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here