Ingredients
-
500g Buraki
-
1 ząbek Czosnek
-
1 cm Imbir
-
1/2 puszki Mleczko kokosowe
-
500 ml Bulion
-
1 łyżeczka Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
-
2 łyżki Sok z cytryny
Zupa krem z pieczonych buraków
W okresie jesienno-zimowym nie można zapominać o solidnej dawce warzyw. Z dostępem do buraków nie ma w tym czasie w ogóle problemu, tak więc proponuję Wam pyszny krem z pieczonych buraków.
Gdy lata temu otwierałem własną restaurację, to właśnie krem z pieczonych buraków wleciał jako pierwszy do stałej oferty. Był najpopularniejszą zupą i nie ma co się dziwić. Jest zdrowy, aromatyczny, cudownie gładki… po prostu pyszny! 😍
Z czym podawać krem z buraków?
Dzisiaj podałem go z orzechami nerkowca i posiekaną, zieloną pietruszką. Świetnie sprawdzą się również klasyczne grzanki do zupy, czarnuszka i roślinna śmietanka.
Czy mleko kokosowe może być domowe?
Do przygotowania zupy możesz użyć mleczka kokosowego z puszki lub ukręcić własne mleko kokosowe. W przypadku domowego mleka pamiętaj, żeby użyć „twardej” części, która się oddzieli po kilku godzinach w lodówce od wody. Ja do kielicha blendera wlałem wymieszane mleczko z bulionem 😅
Lubisz zupy krem? Zobacz również moje pozostałe jesienne przepisy na krem z dyni, krem z pieczonej papryki, krem z kalafiora oraz krem z marchewki.
Przepisy na zupę wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann. Polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery. Z kodem “BLENDMAN”, macie dodatkowe 10% rabatu na blendery!
Składniki
Buraki: 500g | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Imbir: 1 cm | |
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki | |
Bulion: 500 ml | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Sok z cytryny: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Buraki umyj, jeśli są bardzo duże to pokrój na kilka części i upiecz w folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez około 60 minut. |
2
Gotowe
|
Do kielicha blendera dodaj miękkie, upieczone i obrane buraki oraz pozostałe składniki. Blenduj na funkcji "ZUPA" w blenderze Wartmann lub zblenduj na gładko, przelej do garnka i gotuj przez około 5 minut na średnim ogniu. |
3
Gotowe
|
Podawaj gotową zupę z ulubionymi dodatkami. |
Zupa wyszła przepyszna! Podałam z rukolą zamiast pietruszki i dobrze się to komponowało 🙂