Ingredients
-
4 sztuki Pieczona papryka
-
1 mała Cebula biała
-
4 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Przecier pomidorowy
-
500 ml Bulion warzywny
-
1 spora łyżka Mąka kukurydziana
-
100 ml Woda
-
3 łyżeczki Kumin
-
3 łyżeczki Papryka wędzona
-
do smaku Sól
-
do smaku Papryka ostra
-
2 łyżki Olej kokosowy
Zupa krem z pieczonej papryki
Kilka dni temu, na dużej promocji, kupiłem dużą siatę papryki. Nie zastanawiałem się wtedy: po co mi ona, w ogóle jest potrzebna ani co z niej zrobię. Zobaczyłem obniżkę, więc odruchowo zapakowałem ją do koszyka. Leżała bezczynnie przez kilka dni w lodówce, aż nagle mnie oświeciło… przecież mogę ją upiec! Uwielbiam zapach i smak pieczonej papryki. Można z niej zrobić naprawdę cuda, a moimi faworytami są pasta z pieczonej papryki oraz… dzisiejsza bohaterka, którą jest zupa krem z pieczonej papryki! Aromatyczna, gładka, bardzo prosta w wykonaniu, a co najważniejsze, PRZEPYSZNA. Dawno nie miałem okazji robić nic z pieczonej papryki i już wiem, że to był mój wielki błąd. Trzeba nadrobić stracony czas.
Zwłaszcza teraz, gdy na polu robi się coraz zimniej, miło jest ogrzać się ciepłą zupą. Moim skromnym zdaniem, zupa z pieczonej papryki nie może się obyć bez dodatku wędzonej papryki. To ona nadaje jej niesamowitego charakteru, natomiast odrobina ostrej papryki sprawia, że jest wyrazista i lekko rozgrzewająca od środka.
Z czym zupa z pieczonej papryki smakuje najlepiej?
Opcji jest co najmniej kilka. Ja postanowiłem zrobić tortille, ale bardzo fajnie sprawdzi się też chleb z kaszy gryczanej lub zwykłe pieczywo. Wybór należy do Ciebie. Dodatkowo, żeby zupa wyglądała bardziej atrakcyjnie, możesz wsadzić w nią, tak jak ja, gałązkę rozmarynu lub posypać bazylią, oregano lub pietruszką.
A Ty lubisz pieczoną paprykę? Co z nią najczęściej robisz?
Składniki
Pieczona papryka:: 4 sztuki | |
Cebula biała:: 1 mała | |
Czosnek:: 4 ząbki | |
Przecier pomidorowy:: 1 łyżka | |
Bulion warzywny:: 500 ml | |
Mąka kukurydziana:: 1 spora łyżka | |
Woda:: 100 ml | |
Kumin:: 3 łyżeczki | |
Papryka wędzona:: 3 łyżeczki | |
Sól:: do smaku | |
Papryka ostra:: do smaku | |
Olej kokosowy:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
30 min
|
Upiecz paprykę. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, to zobacz wpis: jak upiec paprykę - z niego dowiesz się jakie to proste! |
2
Gotowe
|
W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, posiekaj czosnek i rozrób mąkę kukurydzianą z wodą w taki sposób, żeby nie było grudek. |
3
Gotowe
20 min
|
Wstaw garnek na ogień i dodaj olej. Na rozgrzanym oleju smaż do zeszklenia cebulę. Następnie dodaj czosnek wraz z przyprawami i podsmażaj jeszcze przez 30 sekund, mieszając. Dodaj przecier pomidorowy i bulion. Obierz paprykę ze skórki, niedbale pokrój i również dodaj do garnka. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez 15 minut. |
4
Gotowe
|
Po tym czasie wlej wodę z mąką kukurydzianą, wymieszaj i gotuj minutę. Zdejmij z ognia i zblenduj w blenderze kielichowym lub blenderem ręcznym. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Zblendowaną zupę dopraw do smaku solą. |
Warto gotować zupy na przefiltrowanej wodzie z porządnego filtra montowanego na ujęciu wody.
Czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą ?
Nawet pszenną. Trzeba tylko uważać, żeby nie zrobiły się grudki 🙂
Świetny blog, pisany z pasją i od serca. Można wiedzieć jak długo go tworzysz? Byłeś na Seebloggers w Gdyni ? To super miejsce na wymianę doświadczeń.
Nie byłem 🙁 Od Kwietnia 2016 roku 🙂