Zupa krem z dyni

0 0
Zupa krem z dyni

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Dynia hokkaido: 1kg
Cebula: 1/2 sztuki
Czosnek: 1-2 ząbki
Imbir: 1-2 cm
Bulion: 500 ml
Mleczko kokosowe: 200 ml
Sok z cytryny: 2-3 łyżki
Gałka muszkatołowa: 1/3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Najbardziej jesienna, ze wszystkich zup, czyli pyszny i gładki krem z dyni!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Zupa krem z dyni

Dynia nie przestaje mnie prześladować. Takie właśnie są uroki jesieni w moim przypadku, że tydzień bez dyni, to tydzień stracony 😅 Ostatnio na bloga wjechały kotlety z dyni, a tym razem mam dla Was krem z dyni, który jest aksamitnie gładki i przede wszystkim niesamowicie SMAKOWITY!

Zupy w okresie jesienno-zimowym, często goszczą na moim stole. Świetnie rozgrzewają i dodają koloru, nawet w szary i smutny dzień. Dzisiejsza zupa dyniowa, to… SŁOŃCE W PŁYNIE.

Zupa krem z dyni | Zupa dyniowa

Jeśli tak jak ja lubisz dyniowe klimaty, to koniecznie zobacz również mój przepis na piernik z dyni oraz makaron z sosem dyniowym. Obie pozycje wymiatają! Smakowity jest również hummus z dynią, który idealnie sprawdzi się np. na śniadanie… Cały dzień można zajadać się dynią, a i tak się nie znudzi 😅

Z czym podawać krem z dyni?

Zupę dyniową podaję najczęściej z roślinną śmietanką oraz uprażonymi pestkami dyni. Świetnie sprawdzą się również grzanki do zupy.

Przepisy na zupę wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann. Polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery. Z kodem „BLENDMAN”, macie dodatkowe 10% rabatu na blendery!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Dynia hokkaido: 1kg
Cebula: 1/2 sztuki
Czosnek: 1-2 ząbki
Imbir: 1-2 cm
Bulion: 500 ml
Mleczko kokosowe: 200 ml
Sok z cytryny: 2-3 łyżki
Gałka muszkatołowa: 1/3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Dynię obierz, oczyść z niejadalnych części i upiecz do miękkości (około 25 minut w 180 stopniach).

2
Gotowe

Do kielicha blendera wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, imbir, upieczoną dynię, wlej bulion, mleczko kokosowe (domowe lub z puszki), sok z cytryny oraz dopraw do smaku.

3
Gotowe

Blenduj przy użyciu funkcji "ZUPY" w blenderze Wartmann, który sprawi, że zupa się ugotuje. Jeśli nie masz takiej funkcji u siebie, to blenduj składniki przez 1-2 minuty, a po tym czasie przelej zawartość kielicha do garnka i gotuj przez kilka minut.

4
Gotowe

Podawaj z kleksem śmietanki roślinnej i nasionami dyni.

Konrad Budzyk

Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
previous
Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
Wegańskie placki ziemniaczane bez jajek - przepis na chrupiące placki ziemniaczane
next
Wegańskie placki ziemniaczane
Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
previous
Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
Wegańskie placki ziemniaczane bez jajek - przepis na chrupiące placki ziemniaczane
next
Wegańskie placki ziemniaczane
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota

Robiła pierwszy raz i nie wiedziałam czego się spodziewać ale chyba mi wyszła 🙂 dzięki za przepis

Konrad Budzyk

Dziękuję <3

Słodkie okruszki

Jedna z moich ulubionych jesiennych zup, obok zupy grzybowej 😉

Patrycja

Przepyszna ☺️

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

Ola

Uwielbiam obok zupy krem z cukinii i marchewki najlepsza. Przepiekna dekoracja na zupce , jak to robisz , ze są tak piekne wzory👍😆♥️

6
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here