Ingredients
-
1kg Dynia hokkaido
-
1/2 sztuki Cebula
-
1-2 ząbki Czosnek
-
1-2 cm Imbir
-
500 ml Bulion
-
200 ml Mleczko kokosowe
-
2-3 łyżki Sok z cytryny
-
1/3 łyżeczki Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz i sól
Zupa krem z dyni
Dynia nie przestaje mnie prześladować. Takie właśnie są uroki jesieni w moim przypadku, że tydzień bez dyni, to tydzień stracony 😅 Ostatnio na bloga wjechały kotlety z dyni, a tym razem mam dla Was krem z dyni, który jest aksamitnie gładki i przede wszystkim niesamowicie SMAKOWITY!
Zupy w okresie jesienno-zimowym, często goszczą na moim stole. Świetnie rozgrzewają i dodają koloru, nawet w szary i smutny dzień. Dzisiejsza zupa dyniowa, to… SŁOŃCE W PŁYNIE.
Jeśli tak jak ja lubisz dyniowe klimaty, to koniecznie zobacz również mój przepis na piernik z dyni oraz makaron z sosem dyniowym. Obie pozycje wymiatają! Smakowity jest również hummus z dynią, który idealnie sprawdzi się np. na śniadanie… Cały dzień można zajadać się dynią, a i tak się nie znudzi 😅
Z czym podawać krem z dyni?
Zupę dyniową podaję najczęściej z roślinną śmietanką oraz uprażonymi pestkami dyni. Świetnie sprawdzą się również grzanki do zupy.
Przepisy na zupę wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann. Polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery. Z kodem „BLENDMAN”, macie dodatkowe 10% rabatu na blendery!
Składniki
Dynia hokkaido: 1kg | |
Cebula: 1/2 sztuki | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Imbir: 1-2 cm | |
Bulion: 500 ml | |
Mleczko kokosowe: 200 ml | |
Sok z cytryny: 2-3 łyżki | |
Gałka muszkatołowa: 1/3 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Dynię obierz, oczyść z niejadalnych części i upiecz do miękkości (około 25 minut w 180 stopniach). |
2
Gotowe
|
Do kielicha blendera wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek, imbir, upieczoną dynię, wlej bulion, mleczko kokosowe (domowe lub z puszki), sok z cytryny oraz dopraw do smaku. |
3
Gotowe
|
Blenduj przy użyciu funkcji "ZUPY" w blenderze Wartmann, który sprawi, że zupa się ugotuje. Jeśli nie masz takiej funkcji u siebie, to blenduj składniki przez 1-2 minuty, a po tym czasie przelej zawartość kielicha do garnka i gotuj przez kilka minut. |
4
Gotowe
|
Podawaj z kleksem śmietanki roślinnej i nasionami dyni. |
Robiła pierwszy raz i nie wiedziałam czego się spodziewać ale chyba mi wyszła 🙂 dzięki za przepis
Dziękuję <3
Jedna z moich ulubionych jesiennych zup, obok zupy grzybowej 😉
Przepyszna ☺️
Dziękuję 🙂
Uwielbiam obok zupy krem z cukinii i marchewki najlepsza. Przepiekna dekoracja na zupce , jak to robisz , ze są tak piekne wzory👍😆♥️