Ingredients
-
1 duża Cebula
-
3-4 ząbki Czosnek
-
3 cm Imbir
-
2 łyżki Olej
-
1 łyżeczka Cukier
-
1 cały Brokuł
-
2 średnie Ziemniaki
-
2 łyżeczki Zioła prowansalskie
-
200 ml Mleczko kokosowe
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
do smaku Pieprz i sól
Krem z brokułów
Zup krem na blogu znajdziecie już przynajmniej kilkadziesiąt. Niedawno zorientowałem się, że nie ma w ich gronie jednej z moich ulubionych… Krem z brokułów robię stosunkowo często, tak więc byłem bardzo zaskoczony, że jeszcze nie podzieliłem się z Wami przepisem na niego. Na szczęście dzisiaj biorę się za nadrabianie zaległości!
Krem brokułowy jest delikatny i kremowy dzięki użyciu mleczka kokosowego, ale jednocześnie aromatyczny od imbiru, czosnku i podsmażonej cebuli.
Z czym podawać krem z brokuła?
U mnie był to uprażony na suchej patelni słonecznik, ale równie dobrze sprawdzą się np. pestki dyni, orzechy nerkowca lub klasyczne grzanki do zupy.
Pssst, jeśli lubisz zupy, to zobacz koniecznie moje pozostałe PRZEPISY NA ZUPY. Pokrewną propozycją dla dzisiejszej, jest krem z kalafiora, który również niedawno pojawił się na blogu.
Składniki
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 3-4 ząbki | |
Imbir: 3 cm | |
Olej: 2 łyżki | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Brokuł: 1 cały | |
Ziemniaki: 2 średnie | |
Zioła prowansalskie: 2 łyżeczki | |
Mleczko kokosowe: 200 ml | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|