Ingredients
-
2 łyżki Olej
-
1 sztuka Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1 łyżeczka Cukier
-
500g Brokuł
-
100g Czerwona soczewica
-
1 litr Bulion warzywny
-
400 ml Mleczko kokosowe
-
do smaku Pieprz
Na łamach bloga pojawił się już klasyczny przepis na krem z brokułów, tak więc dzisiaj nadszedł czas na wersję troszkę zmodyfikowaną, bardziej treściwą. Połączenie brokuła i czerwonej soczewicy okazało się strzałem w dziesiątkę!
Zupa krem z brokuła i czerwonej soczewicy
Dzisiejsza zupa w towarzystwie podpieczonej pajdy chleba, to nie tylko pomysł na smaczny obiad! Krem z brokuła i czerwonej soczewicy, to pełnowartościowy posiłek, ponieważ znajdziemy w nim porcję warzyw i pełnowartościowe białko.
Jeśli chcesz włączyć do swojej diety więcej brokułów, to polecam Ci np. placki z brokułów, naleśniki z brokułami oraz pieczony brokuł w panierce.
Składniki
Olej: 2 łyżki | |
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Brokuł: 500g | |
Czerwona soczewica: 100g | |
Bulion warzywny: 1 litr | |
Mleczko kokosowe: 400 ml | |
Pieprz: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku rozgrzej olej. Pokrój cebulę w piórka, czosnek posiekaj i smaż na średnim ogniu z dodatkiem cukru i soli przez około 4-5 minut. |
2
Gotowe
|
Do garnka dodaj brokuł podzielony na różyczki, czerwoną soczewicę oraz bulion i gotuj do miękkości. |
3
Gotowe
|
Dolej mleczko kokosowe i zblenduj na gładko. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i... zajadaj. Smacznego! |