Ingredients
-
1 puszka Ananas
-
1 duża Czerwona cebula
-
3-4 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Olej
-
700 ml Passata
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
do smaku Pieprz i sól
-
500 ml Woda
-
1/2 puszki Mleczko kokosowe
-
Do wyboru
-
do smaku Tabasco
-
do smaku Pasta curry
-
Podawaj z grzankami i posiekaną zieloną cebulką
Zupa krem pomidorowa z ananasem
Od kiedy dostałem nowy blender kielichowy, cały czas bawię się nim w kuchni, jak dziecko zabawkami. Koktajle, pasty, pasztety i zupy krem… Nie ma dnia, żeby któraś z tych pozycji u mnie nie zawitała. Wcześniej na blogu pojawił się delikatny krem z kalafiora, tak więc dzisiaj czas na lekko pikantną zupę.
Postanowiłem przetestować funkcję „ZUPY”, znajdującą się na moim blenderze i zobaczyć, czy rzeczywiście dostanę kremową i gorącą zupę wprost z blendera. Okazało się, że wystarczy 8 minut i dzisiejsza zupa krem pomidorowa była GOTOWA! Teraz jest to moja nowa ulubiona funkcja w blenderze 😅
Jak to jest w ogóle możliwe?
W skrócie… blender tak szybko zasuwa, że wytwarza ciepło, które podgrzewa zawartość kilicha. Po kilku minutach nieustannego blendowania zupa jest już gorąca, idealnie gładka, a nasz sprzęt sam się wyłączy. Nie trzeba stać nad nim i pilnować, on dobrze wie co robi.
Przepis na zupę krem wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann 😊
A co jeśli nie masz takiej funkcji?
Nic się nie dzieje, możesz klasycznie zblendować zupę i ugotować w garnku.
Lepiej dodać tabasco, czy pastę curry?
Wszystko zależy co akurat masz w domu i czego smak lubisz bardziej. Jak dla mnie zarówno wersja z tabasco, jak i czerwoną pastą curry, to istna rozkosz dla podniebienia. Jeśli nie lubisz ostrych dań, to dodaj tylko odrobinę jednego lub drugiego składnika.
Z ananas musi być z puszki?
Nie. Jeśli chcesz, to śmiało możesz użyć ananasa świeżego. Pamiętaj tylko, że musi być dojrzały, słodki i dobrze oporządzony (pozbawiony skórki i środka).
Z czym podawać krem pomidorowy?
Standardowo polecam grzanki i posiekaną zieleninę, w tym przypadku zieloną cebulkę. Możesz również zrobić podpłomyki, domowe bułki pszenne, jak i chleb gryczany i z nimi pałaszować. Dla każdego coś dobrego.
Lubisz zupy? Sprawdź koniecznie moje pozostałe przepisy na zupy.
Składniki
Ananas: 1 puszka | |
Czerwona cebula: 1 duża | |
Czosnek: 3-4 ząbki | |
Olej: 1 łyżka | |
Passata: 700 ml | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Woda: 500 ml | |
Mleczko kokosowe: 1/2 puszki | |
Do wyboru |
|
Tabasco: do smaku | |
Pasta curry: do smaku | |
Podawaj z grzankami i posiekaną zieloną cebulką |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
I pomyśleć, że nie wyobrażałem sobie ananasa w potrawach 🙂
Dzięki takim przepisom, odkrywam smaki na nowo 🙂
Pozdrawiam!
W zupie ananasa jeszcze nie próbowałam 🙂 ale uwielbiam go z kurczakiem, na pizzy, w cieście czy naleśnikach wiec na pewno smakuje tak samo dobrze.
Brzmi smacznie! Czy mleczko kokosowe jest konieczne?
Nieee, można zastąpić np. śmietanką roślinną. Możemy jej również nie dodać, ale… będzie czegoś brakowało… 🙂