Zupa jarzynowa z ciecierzycą

0 0
Zupa jarzynowa z ciecierzycą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Oliwa: 3 łyżki
Seler naciowy: 6 łodyg
Czosnek: 4 ząbki
Por: 1 sztuka
Marchewka: 3-4 sztuki
Bulion warzywny: 1,5 litra
Liść laurowy: 5 sztuk
Ziele angielskie: 5 sztuk
Ciecierzyca: 400g ugotowanej
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Roślinna śmietanka: 4 łyżki
Zielona pietruszka: garść
Ostra papryczka: do smaku

Jak zrobić zupę jarzynową? Zobacz mój prosty przepis na udany obiad!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Chcesz zacząć jeść więcej warzyw? Sięgaj po zupy! W moim przypadku sprawdza się to IDEALNIE. Tym razem na tapet wleciała zupa jarzynowa z ciecierzycą, która jest klasyczna, gęsta i sycąca.

Zupa jarzynowa z ciecierzycą

Do ukręcenia dzisiejszej zupy użyłem przede wszystkim dorodnej cebuli, jędrnych łodyg selera naciowego, aromatycznego pora i słodkiej, soczystej marchewki. Warzywa skąpane w bulionie, doprawione kilkoma przyprawami i czosnkiem, w towarzystwie ciecierzycy tworzą WSPANIAŁY i prosty obiad. W końcu w prostocie drzemie siła!

Zwieńczeniem zupy jarzynowej z ciecierzycą jest w moim przypadku kleks roślinnej śmietanki, garść zielonej pietruszki oraz ostra papryka. Taki sposób podania również Wam polecam.

Jesteś fanem zup? Może zainteresować Cię również:

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 duża
Oliwa: 3 łyżki
Seler naciowy: 6 łodyg
Czosnek: 4 ząbki
Por: 1 sztuka
Marchewka: 3-4 sztuki
Bulion warzywny: 1,5 litra
Liść laurowy: 5 sztuk
Ziele angielskie: 5 sztuk
Ciecierzyca: 400g ugotowanej
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Roślinna śmietanka: 4 łyżki
Zielona pietruszka: garść
Ostra papryczka: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę i smaż cebulę przez 3-4 minuty.

2
Gotowe

Seler naciowy pokrój w plasterki, czosnek posiekaj, a pora pokrój w półksiężyce. Dodaj je do garnka i smaż kolejne 3 minuty.

3
Gotowe

Marchewkę obierz, pokrój w półksiężyce i dorzuć do garnka. Wlej bulion dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj do momentu, aż marchewka zrobi się miękka, ale pozostanie jędrna.

4
Gotowe

Pod koniec gotowania dodaj ciecierzycę i gotuj jeszcze kilka minut. dopraw do smaku pieprzem oraz solą.

5
Gotowe

Zupa jarzynowa z ciecierzycą jest już gotowa. Podawaj ją z roślinną śmietanką oraz zieloną pietruszką. Smacznego!

Konrad Budzyk

Kruche ciasto z mąki owsianej
previous
Kruche ciasto bezglutenowe z mąki owsianej z truskawkami
Zupa z bobem i ziemniakami
next
Zupa z bobem i ziemniakami
Kruche ciasto z mąki owsianej
previous
Kruche ciasto bezglutenowe z mąki owsianej z truskawkami
Zupa z bobem i ziemniakami
next
Zupa z bobem i ziemniakami
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here