Ingredients
-
1 duża Cebula
-
3 łyżki Oliwa
-
6 łodyg Seler naciowy
-
4 ząbki Czosnek
-
1 sztuka Por
-
3-4 sztuki Marchewka
-
1,5 litra Bulion warzywny
-
5 sztuk Liść laurowy
-
5 sztuk Ziele angielskie
-
400g ugotowanej Ciecierzyca
-
do smaku Pieprz i sól
-
Do podania
-
4 łyżki Roślinna śmietanka
-
garść Zielona pietruszka
-
do smaku Ostra papryczka
Chcesz zacząć jeść więcej warzyw? Sięgaj po zupy! W moim przypadku sprawdza się to IDEALNIE. Tym razem na tapet wleciała zupa jarzynowa z ciecierzycą, która jest klasyczna, gęsta i sycąca.
Zupa jarzynowa z ciecierzycą
Do ukręcenia dzisiejszej zupy użyłem przede wszystkim dorodnej cebuli, jędrnych łodyg selera naciowego, aromatycznego pora i słodkiej, soczystej marchewki. Warzywa skąpane w bulionie, doprawione kilkoma przyprawami i czosnkiem, w towarzystwie ciecierzycy tworzą WSPANIAŁY i prosty obiad. W końcu w prostocie drzemie siła!
Zwieńczeniem zupy jarzynowej z ciecierzycą jest w moim przypadku kleks roślinnej śmietanki, garść zielonej pietruszki oraz ostra papryka. Taki sposób podania również Wam polecam.
Jesteś fanem zup? Może zainteresować Cię również:
- Zupa orzechowa z jarmużem i batatami
- Toskańska zupa fasolowa
- Zupa caldo verde z jarmużem
- Epicka zupa brokułowa
- … oraz pozostałe przepisy na zupy
Składniki
Cebula: 1 duża | |
Oliwa: 3 łyżki | |
Seler naciowy: 6 łodyg | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Por: 1 sztuka | |
Marchewka: 3-4 sztuki | |
Bulion warzywny: 1,5 litra | |
Liść laurowy: 5 sztuk | |
Ziele angielskie: 5 sztuk | |
Ciecierzyca: 400g ugotowanej | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Do podania |
|
Roślinna śmietanka: 4 łyżki | |
Zielona pietruszka: garść | |
Ostra papryczka: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Cebulę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę i smaż cebulę przez 3-4 minuty. |
2
Gotowe
|
Seler naciowy pokrój w plasterki, czosnek posiekaj, a pora pokrój w półksiężyce. Dodaj je do garnka i smaż kolejne 3 minuty. |
3
Gotowe
|
Marchewkę obierz, pokrój w półksiężyce i dorzuć do garnka. Wlej bulion dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj do momentu, aż marchewka zrobi się miękka, ale pozostanie jędrna. |
4
Gotowe
|
Pod koniec gotowania dodaj ciecierzycę i gotuj jeszcze kilka minut. dopraw do smaku pieprzem oraz solą. |
5
Gotowe
|
Zupa jarzynowa z ciecierzycą jest już gotowa. Podawaj ją z roślinną śmietanką oraz zieloną pietruszką. Smacznego! |