Ingredients
-
10 sztuk Ziemniaki
-
100g Kasza gryczana niepalona
-
2 sztuki Cebula biała
-
2 ząbki Czosnek
-
1 puszka Czerwona fasola1 szklanka ugotowanej
-
2 łyżki Sos sojowy jasny
-
50ml Olej
-
3 łyżeczki Przyprawa do kaszanki
-
2 łyżki Ocet balsamiczny
Ziemniaki faszerowane kaszanką
Po warsztatach zorganizowany przez firmę Kamis, które dotyczyły grillowania, wyniosłem nie tylko sporo fajnych pomysłów i kontaktów do zacnych blogerek, ale również… masę przypraw i innych fantów. Wśród nich była nowość, czyli przyprawa do kaszanki. Po chwili tępego wgapiania się w opakowanie olśniło mnie… Polska, Polacy, sezon grillowy… ziemniaki faszerowane kaszanką z dużą ilością CEBULI, które zarówno nadadzą się na grilla, jak i do piekarnika.
Przyprawowy miks można sporządzić samodzielnie z przypraw, które są na odwrocie opakowania, ale ja wychodzę z założenia, że jeśli jest coś dobrego, niedrogiego i ogólnodostępnego, to nie ma co kombinować. Trzeba ułatwić sobie życie! Dzięki temu wegańska kaszanka jest jeszcze smakowitszym kąskiem.
Ziemniaki faszerowane kaszanką zrobiłem z kaszy gryczanej niepalonej. Świetnie sprawdzi się również pęczak, jak i bulgur. Ważne, żeby kasza była gruba. Fasolę czerwoną natomiast możecie z powodzeniem zastąpić czarną fasolą lub soczewicą.
Składniki
Ziemniaki:: 10 sztuk | |
Kasza gryczana niepalona:: 100g | |
Cebula biała:: 2 sztuki | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Czerwona fasola:: 1 puszka | |
Sos sojowy jasny:: 2 łyżki | |
Olej:: 50ml | |
Przyprawa do kaszanki:: 3 łyżeczki | |
Ocet balsamiczny:: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą i gotuj według instrukcji na opakowaniu.. Ziemniaki dokładnie umyj i bez obierania gotuj do miękkości uważając, żeby ich nie rozgotować. Pamiętaj, żeby wybrać w sklepie ziemniaki twarde, to znaczy takie, które po ugotowaniu się nie sypią. Zarówno kaszę, jak i ziemniaki gotuj bez dodawania soli! |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Ziemniaki przekrój na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż środek uważając, żeby nie rozwaliły się ziemniaczki. Środka nie wywalaj do kosza! Użyj do zrobienia moskoli, które również możesz zrobić na grillu. Do każdego ziemniaka włóż tyle farszu, ile się da. Powinno być z okopką. Połóż na grillu (najlepiej zamykanym) lub włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 30-40 minut. |