Ziemniaki faszerowane kaszanką

4 0
Ziemniaki faszerowane kaszanką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki:: 10 sztuk
Kasza gryczana niepalona:: 100g
Cebula biała:: 2 sztuki
Czosnek:: 2 ząbki
Czerwona fasola:: 1 szklanka ugotowanej 1 puszka
Sos sojowy jasny:: 2 łyżki
Olej:: 50ml
Przyprawa do kaszanki:: 3 łyżeczki
Ocet balsamiczny:: 2 łyżki

Nutritional information

1
Porcja
166
Kalorie
4.5g
Białko
5.5g
Tłuszcz
25.4g
Węgl.
2g
Błonnik

Ziemniaki wcale nie muszą być nudne. Wystarczy odrobina chęci, aby z grilla lub piekarnika wyciągnąć ziemniaki faszerowane kaszanką!

  • 60 min
  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

Share

Ziemniaki faszerowane kaszanką

Po warsztatach zorganizowany przez firmę Kamis, które dotyczyły grillowania, wyniosłem nie tylko sporo fajnych pomysłów i kontaktów do zacnych blogerek, ale również… masę przypraw i innych fantów. Wśród nich była nowość, czyli przyprawa do kaszanki. Po chwili tępego wgapiania się w opakowanie olśniło mnie… Polska, Polacy, sezon grillowy… ziemniaki faszerowane kaszanką z dużą ilością CEBULI, które zarówno nadadzą się na grilla, jak i do piekarnika.

Przyprawowy miks można sporządzić samodzielnie z przypraw, które są na odwrocie opakowania, ale ja wychodzę z założenia, że jeśli jest coś dobrego, niedrogiego i ogólnodostępnego, to nie ma co kombinować. Trzeba ułatwić sobie życie! Dzięki temu wegańska kaszanka jest jeszcze smakowitszym kąskiem.

Ziemniaki faszerowane kaszanką zrobiłem z kaszy gryczanej niepalonej. Świetnie sprawdzi się również pęczak, jak i bulgur. Ważne, żeby kasza była gruba. Fasolę czerwoną natomiast możecie z powodzeniem zastąpić czarną fasolą lub soczewicą.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ziemniaki:: 10 sztuk
Kasza gryczana niepalona:: 100g
Cebula biała:: 2 sztuki
Czosnek:: 2 ząbki
Czerwona fasola:: 1 szklanka ugotowanej 1 puszka
Sos sojowy jasny:: 2 łyżki
Olej:: 50ml
Przyprawa do kaszanki:: 3 łyżeczki
Ocet balsamiczny:: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę gryczaną przepłucz pod bieżącą wodą i gotuj według instrukcji na opakowaniu.. Ziemniaki dokładnie umyj i bez obierania gotuj do miękkości uważając, żeby ich nie rozgotować. Pamiętaj, żeby wybrać w sklepie ziemniaki twarde, to znaczy takie, które po ugotowaniu się nie sypią. Zarówno kaszę, jak i ziemniaki gotuj bez dodawania soli!

2
Gotowe

Do pojemniczka wrzuć fasolę, olej (zostawiając 2 łyżki do smażenia cebuli), ocet balsamiczny, sos sojowy oraz przyprawę do kaszanki. Zblenduj na gładko.

3
Gotowe

Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż ją na złoty kolor. Dodaj zmiksowaną fasolę i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i odcedzoną kaszę gryczaną. Smaż jeszcze około 10 minut.

4
Gotowe

Ziemniaki przekrój na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż środek uważając, żeby nie rozwaliły się ziemniaczki. Środka nie wywalaj do kosza! Użyj do zrobienia moskoli, które również możesz zrobić na grillu. Do każdego ziemniaka włóż tyle farszu, ile się da. Powinno być z okopką. Połóż na grillu (najlepiej zamykanym) lub włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 30-40 minut.

sałatka z czarnej soczewicy
previous
Sałatka z czarną soczewicą
mleko sojowe
next
Domowe mleko sojowe
sałatka z czarnej soczewicy
previous
Sałatka z czarną soczewicą
mleko sojowe
next
Domowe mleko sojowe
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here