Ingredients
-
4 kolby Kukurydza
-
Marynata
-
4 łyżki Ketchup
-
3 łyżki Olej
-
2 łyżki Sos sojowy
-
1 ząbek Czosnek
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Oregano
-
szczypta Pieprz
-
do smaku Sól
W tym roku na zagranicznych blogach oraz na tiktoku pojawił się wysyp przepisów na żeberka z kukurydzy. Jest to nic innego, jak po prostu zamarynowana i pieczona lub grillowana kukurydza.
Żeberka z kukurydzy
Przepis jest banalnie prosty do wykonania, tak więc staje się świetną alternatywą dla klasycznej kukurydzy, którą podajemy zazwyczaj z masłem i solą. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i odrobina chęci, aby uzyskać coś nowego i wyjątkowego.
Pieczona kukurydza według tego przepisu jest soczysta, chrupiąca, jędrna i cudownie dymna dzięki użyciu papryki wędzonej. Szykujesz grilla? Ta kukurydza również może wylądować na ruszcie!
Z czym podawać żeberka z kukurydzy?
Jestem wielkim fanem białych sosów, w związku z tym ukręciłem do nich wegański sos czosnkowy. Świetnie sprawdzi się również wegański majonez.
Pamiętaj, żeby kukurydzę przed zamarynowaniem odpowiednio ugotować. Nie wiesz jak to zrobić? Zobacz koniecznie mój wpis poradnikowy jak ugotować kukurydzę, ponieważ z niego wszystkiego się dowiesz.
Składniki
Kukurydza: 4 kolby | |
Marynata |
|
Ketchup: 4 łyżki | |
Olej: 3 łyżki | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Pieprz: szczypta | |
Sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Pierwszy raz słyszę o takiej kukurydzy. Chętnie spróbuję
zrobiłam, smakowało wszystkim domownikom, nawet tym którzy nie przepadają za kukurydzą. REWELACJA
Dziękuję 🙂
Pyszne -bedziemy częściej robić😊