Ingredients
-
1 zamrożony Banan
-
100g Owoce leśnelub inne owoce
-
Opcjonalnie dodaj wanilię, cynamon i czegoś do dosłodzenia
Co prawda pogoda już nie sprzyja jedzeniu lodów, ale jak to mówiła pewna reklama „Zawsze jest pora, na lody Koral”. Niestety ich wyroby wegańskie nie są, więc trzeba było stworzyć własne lody bez mleka. Oczywiście, ostatnio priorytetem w przygotowywaniu czegokolwiek w kuchni jest dla mnie to, żeby jedzenie było wartościowe i zdrowe. Zdarzają się wyjątki od reguły, ale tam, gdzie jest taka możliwość, staram się tego trzymać.
Lody kojarzą się większości z tłustym mlekiem, dużą ilością cukru… krótko mówiąc z czymś niezdrowym i na diecie wykluczonym. Te lody są na szczęście ich przeciwieństwem. Zdrowe, odżywcze, dietetyczne i w dodatku bez produktów odzwierzęcych. Składniki to 100% owoców. Zrobienie ich to tylko kilka chwil.
Ostatnio, oglądając różne programy telewizyjne, ciągle widzę rodziców mających problem z wciśnięciem w dzieci owoców. One najzwyczajniej w świecie ich nie chcą! Jestem przekonany, że w formie lodów będą je pałaszowały na okrągło!
Co poza bananami i co z dodatkami?
Ja proponuję miks owoców leśnych, bo bardzo je lubię, ale jeśli chcesz, możesz dać inne owoce lub nawet użyć samego banana. Jeśli banany są bardzo słodkie, to lodów nie dosładzam, ale jeśli są mało słodkie lub owoce, które dodaję są kwaśne, to dosypuję erytrolu (bezkaloryczny cukier) do smaku. Dodatkowo można dodać, tak jak ja, wanilii i cynamonu po szczypcie. Bardzo fajnie wzbogaci to smak lodów. Pamiętaj jednak, że nawet robiąc lody z samych owoców efekt będzie rewelacyjny i wcale nie musisz dużo kombinować!
Składniki
Banan:: 1 zamrożony | |
Owoce leśne:: 100g | |
Opcjonalnie dodaj wanilię, cynamon i czegoś do dosłodzenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj. Możesz też do zrobienia lodów użyć blendera ręcznego, ale wtedy poczekaj chwilkę, żeby owoce odtajały. Będzie Ci łatwiej miksować. |
Bomba…dodaj jeszcze zmrożone mleko kokosowe …aksamitność konsystencji powala na kolana 😎
Z mlekiem też uwielbiam <3
Ale mi narobiłeś smaka 🙂
zamrozone próbowałam kiedyś blendować to dym tylko z blendera szedł:) mozna wczesniej zmiskowac i zamrozic po?
Jasne 🙂
Czy jeśli zmiksuję owoce, które nie są zamrożone a potem je zamrożę to nie będzie problemu, żeby wyjąć tylko trochę? Wydaje mi się, że one zamarzną na kość i będzie z tym problem .
może być niestety z tym problem 🙁 Dlatego najlepiej robić je na świeżo z mrożonych.
Będzie problem, bo powstanie z nich jedna wielka bryła lodu, ale jest i na to patent. Wystarczy w czasie mrożenia kilka razy lody wyjmować i miksować np. Co 30 minut przez pierwsze 3-4 godziny.
Jednak lepsze, bardziej gładkie i puszyste (przynajmniej jak dla mnie) wychodzą gdy zmiksujemy wcześniej zamrożone owoce.
Tak wyglada moje „dzieło „. W tym roku rządzi u nas banan z truskawką. I masz całkowitą rację: dzieci uwielbiają te lody. Moja 5latka pochłoneła wczoraj cztery porcje!
mniam 🙂 To widzę, że smaki takie jak ostatnio u mnie 🙂
Witam, czy banany mrozi się ze skórą czy obrane?
Najlepiej obrane 🙂