Ingredients
-
2 duże Banan
-
250g Płatki owsiane
-
100g Masło orzechowe
-
szczypta Sól
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
150g Maliny
-
30g Gorzka czekolada
Zdrowe ciastka owsiane bez cukru i mąki
Czy ciastka mogą być zdrowe? Pewnie, że tak! Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowe ciastka owsiane, które zawitały u mnie dzisiaj na śniadanie. Nie miałem ochoty znowu zalewać płatków owsianych mlekiem i wkrawać do nich owoców, a jednocześnie chciałem zjeść coś słodkiego, zdrowego i bezgrzesznego. Postanowiłem zakasać rękawy i upiec dzisiejsze ciastka owsiane BEZ CUKRU i BEZ MĄKI!
Do przygotowania ciastek nie użyłem żadnych słodzików. Ciastka owsiane są naturalnie słodkie od banana, dzięki czemu można je bezkarnie pałaszować. Oczywiście jeśli tylko chcesz, możesz dodać do nich odrobinę ulubionego syropu, cukru lub słodzika, ale… Moim zdaniem nie ma potrzeby.
Przepis na zdrowe ciastka owsiane w moim wykonaniu, jest ze świeżymi malinami i czekoladą. UWIELBIAM takie połączenie. Nie masz malin? Nic się nie martw, możesz również użyć np. świeżych lub mrożonych truskawek (pamiętaj o ich wcześniejszym pokrojeniu).
Ciastka owsiane – KĄCIK PORAD
- Zaraz po upieczeniu ciastka mogę być troszkę miękkie. Odstaw je do przestygnięcia i dopiero potem zdejmij z blaszki.
- Upieczone ciasteczka możesz przechowywać przez maksymalnie 2 dni – najlepiej w papierowej torbie.
- Wegańskie ciastka owsiane są bez cukru, bez mąki, bez jajek i mogą być również bez glutenu, jeśli tylko zdobędziesz płatki owsiane bezglutenowe.
Zobacz również moje pozostałe pomysły na śniadanie oraz wegańskie desery.
Składniki
Banan: 2 duże | |
Płatki owsiane: 250g | |
Masło orzechowe: 100g | |
Sól: szczypta | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Maliny: 150g | |
Gorzka czekolada: 30g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Właśnie upiekłam, ale dałam mrożone jagody. Jak wystygną będziemy próbować 😋
Ooo super! Z jagodami nie robiłem, ale powinno smakować świetnie! Koniecznie daj znać jak wyszły 🙂
Można czymś zastąpić masło orzechowe?
W tym przypadku dowolne masło orzechowe jest niestety wymaganym składnikiem 🙁
Uzupełniając pytanie – czy masło orzechowe jest niezdrowe? 🙂 Zawsze wydawało mi się, że nie należy do najgorszych..
Ja właśnie wyjmuję swoje ciacha z piekarnika. Użyłam mrożonych malin <3
@Konrad, a czekolada gorzka użyta przez Ciebie jest z cukrem czy bez cukru?
Masło orzechowe 100% jest bardzo dobre i zdrowe… pod warunkiem, że jedzone z umiarem 🙂
Pani pewnie uczulona na orzechy… Podejrzewam że wzięcie innego tłuszczu też załatwiło by sprawę, tylko trzebaby kombinować proporcje
Są masła z innych orzechów ,zakładam że chodzi o to aby było olejowe. Ja mam z migdałów i orzechów nerkowca (co można samemu zrobić w mikserze)
Można wymienić banany?
Teoretycznie można spróbować wymienić je na np. mus jabłkowy lub puree z dyni, ale… nie robiłem tego, tak więc nie mogę w 100% polecić tego rozwiązania 🙂
Ja wymieniłem na parzone suszone daktyle dodatko zblendowane 🙂
Super!
Czy te ciastka są kruche czy miękkie?
Miękkie 🙂
Można zamiast malin dać pokrojone brzoskwinie z puszki?
Można, powinno wyjść 🙂