Ingredients
-
Na sos
-
400g Ziemniaki
-
600 ml Bulion
-
2 ząbki Czosnek
-
5 łyżek Płatki drożdżowe
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
3 łyżki Olej
-
2 łyżki Sos sojowy
-
do smaku Pieprz i sól
-
1 sztuka Brokuł
-
200g Ryż
-
2 puszki Ciecierzyca200g suchej
Zapiekanka z ryżem i brokułami
Znasz serek z ziemniaka? Ja go uwielbiam do tego stopnia, że postanowiłem oprzeć na nim dzisiejsze danie. Inspirując się nim, zrobiłem sos, który podczas pieczenia, jest spijany przez ryż. Efekt końcowy jest rewelacyjny. Otrzymujemy aromatyczny i pełen smaku ryż oraz idealnie ugotowane brokuły. A to wszystko w jednym naczyniu 😍
Jakiego ryżu użyć do zapiekanki?
Najbardziej polecam ryż brązowy. Jeśli takiego nie masz, to użyj np. parabolicznego lub basmati. Nie polecam zwykłego ryżu białego, ponieważ może zrobić się z zapiekanki papka, a tego byśmy nie chcieli 😉
Możesz użyć 2 puszek ciecierzycy lub 200g suchej, którą trzeba jeszcze ugotować. Jedna i druga sprawdzi się równie dobrze.
Z czym podawać zapiekankę?
U mnie była to klasyczna i prosta surówka z pomidora i cebuli. Niby nic trudnego i wyszukanego, ale zrobiona z dobrych pomidorów, to prawdziwa petarda. Możesz również ukręcić mizerię lub inną ulubioną sałatkę.
Jeśli lubisz zapiekane dania obiadowe, to polecam Ci również naleśniki zapiekane z warzywami, zapiekankę ziemniaczaną, w której królują boczniaki oraz makaron z serem z ziemniaka. Tymczasem koniec pisania, czas do działania. Zapiekanka sama się nie zrobi 😅
Składniki
Na sos |
|
Ziemniaki: 400g | |
Bulion: 600 ml | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Płatki drożdżowe: 5 łyżek | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Olej: 3 łyżki | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Brokuł: 1 sztuka | |
Ryż: 200g | |
Ciecierzyca: 2 puszki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Dzień dobry, czy ryż ma być wrzucony surowy czy ugotowany?
Surowy 🙂 Ugotuje się podczas pieczenia 🙂
Bardzo dziękuję 🙂 zapiekanka jest cudowna👍
Super danie. Zwłaszcza ten sos, ala serowy wyszedł. Bardzo pożywne danie i zaskoczyło domowników.
Dziękuję za pomysl
Bardzo mi miło 🙂
A można by jedną puszkę ciecierzycy zamienić na kukurydzę?
Pewnie, bez problemu! 🙂
Dzień dobry, piekę już 50 minut i ryż wciąż jest twardy, co mogło pójść nie tak? 🙂 Użyłam ryżu brązowego
Może być to kwestia konkretnego ryżu może, bo po takim czasie, to ryż powinien już być dobry i „ugotowany” 🙂
Brokuł ma być wrzucony surowy?
Tak 🙂
A czy mogę wrzucić do zapiekanki namoczoną ciecierzycę czy muszę ją podgotować najpierw?
Lepiej byłoby najpierw ugotować 🙂
Mnie niestety tez nie wyszlo to danie.. ponad godzinie w piecu, musiałam dolewać wody, sos stracił smak ( bede musiala ratować ketchupem:D) a, ryz mialam basmati….:(
Dziwne, bo po tym czasie brokuł powinien się już rozpaść 🙁