Ingredients
-
1 kg Ziemniaki
-
2 sztuki Cukinia
-
2 sztuki Cebula czerwona
-
2-3 łyżeczki Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
-
Na beszamel
-
4 łyżki Olej
-
4 łyżki Mąka pszenna
-
600 ml Mleko roślinne
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
szczypta Pieprz i sól
Pomysł na prosty obiad? Warzywa zapiekane pod beszamelem! Zapiekanka z cukinii i ziemniaków, to rewelacyjne danie, które posmakuje każdemu. Wystarczy pokroić warzywa, zalać je beszamelem, zapiec w piekarniku, żeby po kilkudziesięciu minutach cieszyć się gorącym i pysznym obiadem.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Zazwyczaj staram się opracowywać przepisy w oparciu o łatwo dostępne składniki i tym razem również nie ma od tej zasady odstępstwa. Ziemniaki, cebula i cukinia są jednymi z najbardziej pospolitych warzyw w naszym kraju. Co do mleka roślinnego, to ja używam najczęściej mleka sojowego. Jest to spowodowane relatywnie niską ceną, dostępnością w każdym sklepie i przede wszystkim pasuje idealnie do beszamelu.
Jeśli chcesz żeby zapiekanka była jeszcze bardziej pożywna, to możesz do niej dodać pokrojone w plasterki wędzone tofu lub ulubione ugotowane strączki.
Z czym podawać zapiekankę?
Do dzisiejszej zapiekanki z cukinią i ziemniakami najbardziej będzie pasowała prosta surówka z pomidora i cebuli. Dobrym pomysłem będzie również pokrojenie ogórka kiszonego. Do ozdobienia zapiekanki możesz natomiast użyć świeżego tymianku.
Lubisz dania z użyciem beszamelu? Sprawdź koniecznie przepis na lasagne z soczewicą oraz lasagne ze szpinakiem, które cieszą się na moim blogu niesłabnącą popularnością. Dla fanów naleśników mam przepis na naleśniki z warzywami zapiekane pod beszamelem. Tyle wspaniałości a tak mało czasu… Czas zakasać rękawy i pogalopować do kuchni.
Składniki
Ziemniaki: 1 kg | |
Cukinia: 2 sztuki | |
Cebula czerwona: 2 sztuki | |
Tymianek: 2-3 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Na beszamel |
|
Olej: 4 łyżki | |
Mąka pszenna: 4 łyżki | |
Mleko roślinne: 600 ml | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Pieprz i sól: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Zapiekanka z cukinią i ziemniakamiZiemniaki dokładnie oczyść, cukinię umyj, cebulę obierz z łupinek i pokrój warzywa w grubsze plasterki. |
2
Gotowe
|
W naczyniu żaroodpornym poukładaj naprzemiennie pokrojone warzywa, posyp je obficie tymiankiem, pieprzem oraz solą. |
3
Gotowe
|
Jak zrobić beszamel?W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić. |
4
Gotowe
|
Warzywa zalej gotowym beszamelem i przykryj naczynie żaroodporne folią lub pokrywką. |
5
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz zapiekankę około 40 minut - do miękkości ziemniaków. Smacznego! |
Oooo super prosty i fajny przepis z moich ulubionych składników. Wypróbuję lada moment, bo dostałam tyle cukinii, że mogę ją jeść przez tydzień 😉
Super! Jestem przekonany, że zapiekanka posmakuje 🙂
Pysznie się zapowiada. Chętnie spróbuję
Przepis fajny. Tylko mi brakuje w nim przypraw. Warzywa wyszły trochę mdłe.
Z mlekiem owsianym beszamel nie zgęstniał i wyszła taka trochę zupa 🙈 czy to wina mleka?
Zapiekanka właśnie miała być taka delikatna i kremowa od beszamelu 🙂 Do przełamania polecam surówkę z pomidora lub ogórka kiszonego. Co do konsystencji, to ja zawsze robię na mleku sojowym, ponieważ najlepiej wychodzi. Można też ewentualnie dodać więcej mąki 🙂
Piekę już 2 godziny a ziemniaki surowe… 🙁
To jest dziwne, bo ziemniaki już powinny po takim czasie się rozpadać.
Hej, tez miałam ten problem.czekałam i czekałam. Myśle ze to kwestia odmiany ziemniaków bo wcale nie były za grubo pokrojone. ja po prostu zwiększyłam temp. w piekarniku. 180 to zdecydowanie za mało. Proponuję jakieś 230. Najgorsze ze byłam strasznie głodna a ziemniaki były wciąż jak kamienie. I danie było zjadliwe dopiero po jakichś 2,5 h może.
No tak, może być też kwestia piekarnika, bo u mnie 180 stopni ładnie i szybko dopieka… Tak czy siak mam nadzieję, że smakowało 🙂