Zakręcony chlebek z pesto

0 0
Zakręcony chlebek z pesto

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 200 ml
Świeże drożdże: 40g
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Mąka pszenna: 400g
Olej: 5 łyżek
Sól: 1/2 łyżeczki
Na pesto
Świeża bazylia: 1 garść
Rukola: 1 garść
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka
Orzechy nerkowca: 50g
Oliwa z oliwek: 5 łyżek
Sok z cytryny: 1 łyżka
Czosnek: 1-2 ząbki
Pieprz i sól: do smaku
JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH
Dodatkowo
Orzechy nerkowca: 1 garść

Domowy, chrupiący chlebek, który zachwyca swoim wyglądem i smakiem!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Na pesto

  • JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH

  • Dodatkowo

Share

Ostatnio na blogu zawitały bułeczki czosnkowe oraz zakręcona drożdżówka z czekoladą, które podbiły Wasze serca. Idąc za ciosem ukręciłem urzekający swoją soczystą zielenią chlebek z pesto. Puszysty, aromatyczny, chrupiący… WSPANIAŁY!

Zakręcony chlebek z pesto

Dzisiejszy chlebek zrobiłem z zielonym pesto, w skład którego wchodzi bazylia, rukola oraz pietruszka. Korciło mnie, żeby zblendować razem właśnie taki miks zielonych liści, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić klasyczne pesto bazyliowe lub pesto z rukoli.

Własnej roboty wypieki, to najlepsze wypieki. Chlebek z pesto sprawdzi się świetnie zarówno jako dodatek do sałatki, zupy, jak i podrasowane pieczywo do podania z dowolną pastą.

Przepis na Zakręcony chlebek z pesto

Chlebek z pesto – KĄCIK PORAD

  • Orzechy nerkowca możesz również zastąpić słonecznikiem lub orzechami pinii.
  • Użyłem oliwy z oliwek do ciasta, jak i do pesto. Jeśli jej nie masz, użyj np. oleju rzepakowego.
  • Chlebek najlepiej zjeść w ciągu maksymalnie 2 dni. Nadaje się on również do mrożenia.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 200 ml
Świeże drożdże: 40g
Cukier trzcinowy: 1 łyżka
Mąka pszenna: 400g
Olej: 5 łyżek
Sól: 1/2 łyżeczki
Na pesto
Świeża bazylia: 1 garść
Rukola: 1 garść
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka
Orzechy nerkowca: 50g
Oliwa z oliwek: 5 łyżek
Sok z cytryny: 1 łyżka
Czosnek: 1-2 ząbki
Pieprz i sól: do smaku
JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH
Dodatkowo
Orzechy nerkowca: 1 garść

Wykonanie

1
Gotowe

Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw do na 15 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki na ciasto i wyrabiaj gładkie, elastyczne ciasto przez około 5 minut. Odstaw do wyrośnięcia (pod przykryciem) na około 30 minut.

2
Gotowe

Wszystkie składniki na pesto umieść w kielichu blendera i zblenduj.

3
Gotowe

Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta. Wysmaruj dokładnie pesto, posyp posiekanymi orzechami i zwiń.

4
Gotowe

Zwinięte ciasto przetnij wzdłuż i zrób warkocz.

5
Gotowe

Przełóż zapleciony chlebek z pesto do foremki i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 50 minut. Odstaw do przestygnięcia i zajadaj. Smacznego!

Konrad Budzyk

Panierowana dynia w sosie cebulowym
previous
Panierowana dynia w sosie cebulowym
Kopytka dyniowe - kluseczki dyniowe - kopytka z dyni
next
Kopytka dyniowe
Panierowana dynia w sosie cebulowym
previous
Panierowana dynia w sosie cebulowym
Kopytka dyniowe - kluseczki dyniowe - kopytka z dyni
next
Kopytka dyniowe
Subscribe
Powiadom o
guest
13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja

Zrobiłam, był pyszny, mam tylko pytanie czy w przepisie nie ma błędu odnoście czasu pieczenia? Mój po pół godziny w piekarniku był już mocno zmunieniony i upieczony w środku 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło, że przepis się przydał 🙂 Wszystko zależy od piekarnika, u mnie piecze się dokładnie tyle co w przepisie, ale jeśli u Ciebie po 30 minutach jest już gotowy, to nie ma co dłużej trzymać 🙂

Monika

Ja też musiałam po pół h wyciągać i już mocno chrupiący był, ale pyszny 🥳

Konrad Budzyk

Super, bardzo mi miło 🙂

Diana

Czy zrobienie takiego warkocza z ajwarem, pastą curry lub gochujang to dobry pomysł? Czy raczej nie będą pasować?

Konrad Budzyk

Jest to świetny pomysł! 🙂

Lidka

Czy mleko roślinne można zastąpić zwykły krowim?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Lidka

Czy mleko roślinne można zastąpić krowim?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Anna

Upiekłam dzisiaj pierwszy raz taki chlebek. Był pyszny, goście jeśli z apetytem, cały zjedzony na raz.

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło <3

Marzynia

Pożarłam go oczami! Świetny przepis, gratuluję 🙂

13
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here