Ingredients
-
Na ciasto
-
150 ml Mleko
-
20g Drożdże świeże
-
2 łyżeczki Cukier
-
300g Mąka
-
1/2 łyżeczki Sól
-
2 łyżki Olej
-
150g Krem czekoladowy
Zakręcone bułeczki drożdżowe z kremem czekoladowym
Ostatnio udziergałem dla Was azjatyckie bułeczki z patelni, które są świetną opcją NA WYNOS. Dzisiaj również postawiłem na bułeczki, które możecie zabrać w drogę. Tym razem są one na słodko i przygotowane w piekarniku. Idealne jako drugie śniadanie do kawy lub jako deser 🥰
Jaki KREM CZEKOLADOWY do bułeczek?
U mnie był to domowej roboty, zdrowy krem czekoladowy, który ukręciłem z migdałów, daktyli i kakao. Możecie również użyć dowolnego, ulubionego, czekoladowego smarowidła.
Jakiej wsypać mąki?
Do przygotowania tych bułeczek użyłem jasnej mąki pszennej, ale równie dobrze sprawdzi się orkiszowa, jak i prawdopodobnie miks bezglutenowy. Jeśli wsypiesz mąkę pełnoziarnistą, to bułeczki będą mniej wyrośnięte.
Jakie wlać mleko?
Ja robiłem już na chyba wszystkich roślinnych mlekach i zawsze ciasto wychodziło idealne. Porwij ze sklepowej półki takie jakie lubisz lub ukręć własne mleko z nerkowców lub mleko kokosowe.
Składniki
Na ciasto |
|
Mleko: 150 ml | |
Drożdże świeże: 20g | |
Cukier: 2 łyżeczki | |
Mąka: 300g | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Olej: 2 łyżki | |
Krem czekoladowy: 150g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Powinna powstać po tym czasie pianka. To oznaka, że drożdże "ruszyły". |
2
Gotowe
|
Do miski dosyp mąkę, sól oraz wlej olej. Wyrób gładkie ciasto, przełóż do miski i przykryj ściereczką na 15 minut, do podrośnięcia. |
3
Gotowe
|
Na stolnicy rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45x30cm. |
4
Gotowe
|
Ciasto posmaruj kremem czekoladowym i zwiń. Pokrój na kawałki o grubości około 2-3cm. |
5
Gotowe
|
Wysmaruj formę odrobiną oleju, włóż bułeczki drożdżowe i delikatnie je przygnieć. Przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wsadź i piecz przez około 20 minut. |