• Home
  • Desery
  • Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami

Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami

0 0
Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 200 ml
Świeże drożdże: 40g
Cukier trzcinowy: 3 łyżki
Mąka pszenna: 400g
Olej: 5 łyżek
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Sól: 1/4 łyżeczki
Na nadzienie
Gorzka czekolada: 80g
Margaryna: 80g
Mleko roślinne: 3 łyżki
Kakao: 2 łyżki
Cukier trzcinowy: 50-80g
Dodatkowo
Orzechy pekan: garść

Masz ochotę na puszystą i wspaniale czekoladową drożdżówkę? Koniecznie sprawdź ten przepis!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Na nadzienie

  • Dodatkowo

Share

Jestem ogromnym fanem samodzielnie tworzonych wypieków. Ogromną radość sprawia mi już samo wyrabianie ciasta, natomiast możliwość pałaszowania takich pyszności jak dzisiejsza drożdżówka z czekoladą, to już jest szczęście podniesione do potęgi.

Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami

Delikatnie waniliowy posmak płynący wprost z puszystego ciasta, wspaniale czekoladowe nadzienie i przebijające się gdzieniegdzie orzechy… To połączenie gwarantuje prawdziwą sensację dla kubeczków smakowych i uśmiech pojawiający od ucha do ucha.

Poza oczywiście smakiem, ogromnym atutem zakręconej drożdżówki z czekoladą jest fakt, że WYGLĄDA OBŁĘDNIE! Nawet jeśli nie masz zdolności manualnych, to nic się nie dzieje, ponieważ… Im bardziej „rustykalna” wyjdzie Twoja drożdżówka, tym lepiej! Przepis jest na tyle prosty, że naprawdę każdy sobie poradzi z jej ukręceniem!

Jeśli szukasz więcej inspiracji na udane wypieki, to może Cię również zainteresować moja wegańska chałka, bułeczki cynamonowe, wegański piernik, babka cytrynowa z makiem… oraz wiele, wiele innych przepisów dostępnych na blogu, których baza systematycznie się rozrasta. Teraz czas zakasać rękawy i wkroczyć żwawo do kuchni. Drożdżówka z czekoladą sama się nie zrobi.

Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami

Drożdżówka czekoladowa – KĄCIK PORAD

  • Do ciasta użyłem mleka z grochu. Świetnie sprawdzi się również np. sojowe lub inne które lubisz używać do wypieków.
  • Ilość cukru do nadzienia zależy od Twoich preferencji. Dodaj go tyle, żeby nadzienie nie było za słodkie dla Ciebie. U mnie było to 70g.
  • Orzechy pekan możesz również zastąpić innymi orzechami.
  • Na wierzch drożdżówki możesz dać kruszonkę. Zobacz jak zrobić kruszonkę do ciasta.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 200 ml
Świeże drożdże: 40g
Cukier trzcinowy: 3 łyżki
Mąka pszenna: 400g
Olej: 5 łyżek
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Sól: 1/4 łyżeczki
Na nadzienie
Gorzka czekolada: 80g
Margaryna: 80g
Mleko roślinne: 3 łyżki
Kakao: 2 łyżki
Cukier trzcinowy: 50-80g
Dodatkowo
Orzechy pekan: garść

Wykonanie

1
Gotowe

Mleko wymieszaj z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw do na 15 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki na ciasto i wyrabiaj gładkie, elastyczne ciasto przez około 5 minut. Odstaw do wyrośnięcia (pod przykryciem) na około 30 minut.

2
Gotowe

W garnku umieść wszystkie składniki na nadzienie czekoladowe. Włącz mały ogień i co jakiś czas zamieszaj. Roztopioną i dokładnie połączoną masę odstaw na bok - powinna lekko zgęstnieć i przestygnąć. Zajmie to około 20-30 minut.

3
Gotowe

Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta. Wysmaruj dokładnie nadzieniem czekoladowym, posyp posiekanymi orzechami.

4
Gotowe

Zwiń ciasto, a następnie przekrój w wzdłuż. Nałóż na siebie połówki i zapleć warkocz.

5
Gotowe

Przełóż zaplecione ciasto do foremki i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz drożdżówkę przez około 50 minut. Wyjmij foremkę z piekarnika, odstaw do przestygnięcia i zajadaj. Smacznego!

Przepis na Hummus bazyliowy
previous
Hummus bazyliowy
Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka
next
Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka
Przepis na Hummus bazyliowy
previous
Hummus bazyliowy
Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka
next
Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia

Czy można zastąpić masło roślinne olejem kokosowym?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here