Ingredients
-
Na ciasto
-
200 ml Mleko roślinne
-
40g Świeże drożdże
-
3 łyżki Cukier trzcinowy
-
400g Mąka pszenna
-
5 łyżek Olej
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
1/4 łyżeczki Sól
-
Na nadzienie
-
80g Gorzka czekolada
-
80g Margaryna
-
3 łyżki Mleko roślinne
-
2 łyżki Kakao
-
50-80g Cukier trzcinowy
-
Dodatkowo
-
garść Orzechy pekan
Jestem ogromnym fanem samodzielnie tworzonych wypieków. Ogromną radość sprawia mi już samo wyrabianie ciasta, natomiast możliwość pałaszowania takich pyszności jak dzisiejsza drożdżówka z czekoladą, to już jest szczęście podniesione do potęgi.
Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami
Delikatnie waniliowy posmak płynący wprost z puszystego ciasta, wspaniale czekoladowe nadzienie i przebijające się gdzieniegdzie orzechy… To połączenie gwarantuje prawdziwą sensację dla kubeczków smakowych i uśmiech pojawiający od ucha do ucha.
Poza oczywiście smakiem, ogromnym atutem zakręconej drożdżówki z czekoladą jest fakt, że WYGLĄDA OBŁĘDNIE! Nawet jeśli nie masz zdolności manualnych, to nic się nie dzieje, ponieważ… Im bardziej „rustykalna” wyjdzie Twoja drożdżówka, tym lepiej! Przepis jest na tyle prosty, że naprawdę każdy sobie poradzi z jej ukręceniem!
Jeśli szukasz więcej inspiracji na udane wypieki, to może Cię również zainteresować moja wegańska chałka, bułeczki cynamonowe, wegański piernik, babka cytrynowa z makiem… oraz wiele, wiele innych przepisów dostępnych na blogu, których baza systematycznie się rozrasta. Teraz czas zakasać rękawy i wkroczyć żwawo do kuchni. Drożdżówka z czekoladą sama się nie zrobi.
Drożdżówka czekoladowa – KĄCIK PORAD
- Do ciasta użyłem mleka z grochu. Świetnie sprawdzi się również np. sojowe lub inne które lubisz używać do wypieków.
- Ilość cukru do nadzienia zależy od Twoich preferencji. Dodaj go tyle, żeby nadzienie nie było za słodkie dla Ciebie. U mnie było to 70g.
- Orzechy pekan możesz również zastąpić innymi orzechami.
- Na wierzch drożdżówki możesz dać kruszonkę. Zobacz jak zrobić kruszonkę do ciasta.
Składniki
Na ciasto |
|
Mleko roślinne: 200 ml | |
Świeże drożdże: 40g | |
Cukier trzcinowy: 3 łyżki | |
Mąka pszenna: 400g | |
Olej: 5 łyżek | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/4 łyżeczki | |
Na nadzienie |
|
Gorzka czekolada: 80g | |
Margaryna: 80g | |
Mleko roślinne: 3 łyżki | |
Kakao: 2 łyżki | |
Cukier trzcinowy: 50-80g | |
Dodatkowo |
|
Orzechy pekan: garść |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
Czy można zastąpić masło roślinne olejem kokosowym?
Tak 🙂