Ingredients
-
1 mała Cebula
-
2-3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
1 puszka Ciecierzyca
-
150g Makaron ORZO
-
1 litr Bulion
-
1 puszka Pomidory
-
1 łyżeczka Oregano
-
1/2 łyżeczki Bazylia
-
do smaku Pieprz i sól
Włoska zupa pomidorowa z ciecierzycą i makaronem ORZO
Ciecierzyca nazywana jest również grochem włoskim. To właśnie ona była składnikiem bazowym, od której zaczęło się komponowanie dzisiejszej zupy oraz jej nazwa. Skoro już obrałem za jeden z głównych składników groch włoski, to wypadało zostać już w tym pieknym kraju. Dorzuciłem makaron ORZO, pomidory pelati oraz kilka klasycznych przypraw. Z połączenia tych składników powstała wyjątkowa i sycąca WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA 🥰
Czy można czymś zastąpić makaron ORZO?
Zdaję sobie z tego sprawę, że nie jest to najpopularniejszy makaron w Polsce, dlatego jeśli chcesz, możesz go zastąpić innym drobnym makaronem. Warto jednak poszukać tego konkretnego, ponieważ jest on na prawdę ciekawy!
Czy można użyć świeżych pomidorów?
Pewnie, że tak! Użyj 400g pomidorów bez skórki lub passaty. Zadbaj tylko, aby pomidory były dobrej jakości. Osobiście polecam pomidory pelati.
Składniki
Cebula: 1 mała | |
Czosnek: 2-3 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Makaron ORZO: 150g | |
Bulion: 1 litr | |
Pomidory: 1 puszka | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Bazylia: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Świetna propozycja, akurat zalegał mi w szafce orzo kupiony na tygodniu włoskim 🙂 a brakowało pomysłu. Jutro robię!
Super! 🙂