Ingredients
-
250g Szparagijeden pęczek
-
150g Groszek mrożony
-
szczypta Sól
-
1 łyżka Olej lub masło roślinne
-
2 sztuki Szalotkamoże być cebula
-
1 ząbek Czosnek
-
1 łyżka Olej lub masło roślinne
-
200g Ryż Arborio
-
100ml Białe wytrawne wino
-
500ml Bulion warzywny
-
6 łyżek Mleczko kokosowe
-
do smaku Pieprz i sól
-
do podania Koperek
-
Opcjonalnie
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
Wiosenne risotto ze szparagami
Kilka dni temu, moja koleżanka z dawnych lat podesłała mi zdjęcie dania, które ukręciła. W jego skład wchodziły szparagi, o których istnieniu zupełnie zapomniałem, a właśnie zaczęły się pojawiać w sklepach. Nic w tym dziwnego zresztą, ponieważ wiosna, to sezon na nie. Od razu pomyślałem, że muszę coś dla Ciebie przygotować, bo pewnie spacerując po sklepie wpadną Ci w oczy i będziesz rozmyślać co z nich zrobić. Pierwszą i obowiązkową pozycją w moim odczuciu jest risotto ze szparagami. W moim wydaniu risotto jest delikatne, kremowe i da się w nim wyczuć smak szparagów, które pod zębami subtelnie chrupią. Aby zachować danie w wiosennych klimatach, postanowiłem dodać zielony groszek oraz zwieńczyć owe risotto ze szparagami koperkiem.
Dlaczego warto zrobić risotto ze szparagami i groszkiem?
W sytuacji gdy mamy sezon na dane warzywa, naprawdę warto po nie sięgać i czerpać z nich ile się da. to właśnie wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Szparagi w szczycie sezonu nie są kosmicznie drogie i możemy znaleźć je w większości sklepów oraz na bazarach. Pozostałe składniki są również łatwo dostępne. Ponadto sam przepis na risotto ze szparagami jest na tyle prosty, że każdy powinien sobie z nim poradzić.
Co dają płatki drożdżowe?
Są one opcjonalnym dodatkiem, ale warto w nie zainwestować. Dodają deliaktnie serowego posmaku. Nie są jednak niezbędne, tak więc jeśli ich nie masz, to niczym się nie przejmuj, risotto i tak wyjdzie rewelacyjne.
Sprawdź również:
Składniki
Szparagi: 250g | |
Groszek mrożony: 150g | |
Sól: szczypta | |
Olej lub masło roślinne: 1 łyżka | |
Szalotka: 2 sztuki | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Olej lub masło roślinne: 1 łyżka | |
Ryż Arborio: 200g | |
Białe wytrawne wino: 100ml | |
Bulion warzywny: 500ml | |
Mleczko kokosowe: 6 łyżek | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Koperek: do podania | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
W tym samym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju lub roślinnego masła. Wrzuć pokrojoną szalotkę oraz czosnek. Podsmaż przez 2-3 minuty, po tym czasie wrzuć ryż, zamieszaj, wlej wino i gotuj przez dosłownie 1 minutę. Dolej około 1/3 bulionu i mleczko kokosowe i gotuj na średnim ogniu. Gdy ryż "spije" płyn, dolej go więcej. Pamietaj, aby co jakiś czas zamieszać. Gotowanie zajmie około 15 minut - ryż ma być miękki. |
3
Gotowe
|
Gdy ryż już jest prawie gotowy, dodaj wcześniej przygotowane szparagi z groszkiem i opcjonalnie płatki drożdżowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym, posiekanym koperkiem. |