Ingredients
-
500g Makaron spaghetti
-
150g Orzechy włoskie
-
400g Pieczarki
-
2 sztuki Cebula biała
-
4 ząbki Czosnek
-
700g Passata
-
5 łyżeczek Koncentrat pomidorowy
-
2 łyżki Miód / Syrop klonowy
-
2 łyżki Ocet jabłkowy
-
2 łyżki Olej kokosowy
-
Przyprawy
-
2 łyżeczki Papryka słodka
-
5 łyżeczek Zioła prowansalskie
-
2 łyżeczki Kumin
-
szczypta Papryka ostra
-
1 łyżeczka Cynamon
-
do smaku Sól
-
szczypta Pieprz czarny
Wegańskie bolognese
Ale że jak? Ale że co? Wegańskie bolognese? TAK! Nie zrażaj się jednak po pierwszym słowie, bo naprawdę warto go spróbować. Jestem przekonany, że nie tylko weganom posmakuje wegański sos bolognese. Po zrobieniu klopsików z orzechów włoskich, które Ci przy okazji polecam, wiedziałem, że będzie trzeba z orzechów i pieczarek wyczarować sos do makaronu. Nie spodziewałem się jednak, że będzie on taki dobry. Orzechy i pieczarki zastępują strukturą mięso z tradycyjnej wersji, a reszta… reszta wszystko łączy i dopełnia.
Wegańskie bolognese świetnie dopełni… wegański parmezan. Nie jest on niezbędny, ale bardzo fajnie uzupełni smak dania. Dodatkowo do podania użyj świeżych, posiekanych ziół, takich jak bazylia, oregano lub ewentualnie pietruszka.
Pytania i odpowiedzi:
- Czy orzechy włoskie mogę zastąpić innymi?
Jeśli chcesz, to możesz spróbować dać tą samą ilość pestek dyni lub słonecznika. Orzechy włoskie są jednak na tyle specyficzne, a przy okazji zdrowe, że warto po nie sięgnąć.
- Czy ocet jest niezbędny?
Nie. Wszystko zależy od tego jakiej passaty (lub zamiennika) użyjesz. Jeśli będzie ona kwaśna, to możesz pominąć. Ocet możesz zastąpić sokiem z cytryny.
- Co zamiast passaty?
Polecam dobrej jakości pomidory krojone w puszce. Do wykonania całego przepisu dodaj 2 puszki.
Składniki
Makaron spaghetti:: 500g | |
Orzechy włoskie:: 150g | |
Pieczarki:: 400g | |
Cebula biała:: 2 sztuki | |
Czosnek:: 4 ząbki | |
Passata:: 700g | |
Koncentrat pomidorowy:: 5 łyżeczek | |
Miód / Syrop klonowy:: 2 łyżki | |
Ocet jabłkowy:: 2 łyżki | |
Olej kokosowy:: 2 łyżki | |
Przyprawy |
|
Papryka słodka:: 2 łyżeczki | |
Zioła prowansalskie:: 5 łyżeczek | |
Kumin:: 2 łyżeczki | |
Papryka ostra:: szczypta | |
Cynamon:: 1 łyżeczka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Pyszne! 🙂
Potwierdzam 🙂
Pycha! Obłędne.Polecam 🙂
To jeden z najlepszych przepisów pod względem stosunku wkładu pracy do efektu. Oczywiście odwrotnie proporcjonalnie:) Bardzo dobre i szybko!
<3 Bardzo mi miło :)
Czy zamiast passaty można użyć świeżych pomidorów?
Tak 🙂
Super danie:) to co nie zostało zjedzone z makaronem, znalazło się na chlebie. Smakowało równie pysznie!