Ingredients
-
300g Batat
-
1 sztuka Czerwona cebul
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
70g Groszek mrożony
-
1/2 puszki Czerwona fasola
-
1-2 łyżeczki Garam masala
-
szczypta Ostra papryka
-
do smaku Pieprz i sól
-
1 łyżka Sos sojowy
-
1/2 pęczka Zielona cebulka
-
1 opakowanie Ciasto francuskie
-
Do posmarowania
-
60 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Syrop klonowy
Samosy są tradycyjną przekąską kuchni indyjskiej. Oryginalnie przygotowuje się je z ciasta, które przypomina nasze ciasto pierogowe, faszeruje, a następnie smaży na głębokim tłuszczu. Tym razem postanowiłem przygotować moją lekką wariację na ich temat. Samosy z ciasta francuskiego, to mój sposób na pyszne, pieczone i chrupiące przekąski!
Wegańskie samosy z ciasta francuskiego
W dzisiejszym przepisie najważniejszy moim zdaniem jest farsz. Do przygotowania farszu w indyjskim stylu użyłem słodkich ziemniaków, groszku, fasoli i garam masali – jeśli nie masz tej mieszanki przypraw, to spokojnie możesz użyć np. tandoori masala.
Z czym podawać samosy?
Samosy z ciasta francuskiego mogą być samodzielną przekąską, serwowaną w towarzystwie sosu czosnkowego lub sosu sweet-chili. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do curry lub zupy pełniąc rolę swego rodzaju „paszteciku”.
Lubisz takie smaki? Sprawdź koniecznie również przepis na curry z brukselką oraz curry z dynią. To właśnie do tych dań świetnie będą pasowały dzisiejsze samosy. Zobacz również pozostałe wegańskie przepisy, których cały czas przybywa. Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i upiec wegańskie samosy!
Samosy z ciasta francuskiego – KĄCIK PORAD
- Moje ciasto francuskie miało wagę 375g. Możesz oczywiście użyć mniejszego, najwyżej zostanie Ci odrobina farszu.
- Nakładaj naprawdę sporo farszu.
- Zrobiłem 8 sporych samos. Jeśli chcesz możesz śmiało podzielić ciasto na mniejsze kawałki i zrobić ich więcej.
Składniki
Batat: 300g | |
Czerwona cebul: 1 sztuka | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Groszek mrożony: 70g | |
Czerwona fasola: 1/2 puszki | |
Garam masala: 1-2 łyżeczki | |
Ostra papryka: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Zielona cebulka: 1/2 pęczka | |
Ciasto francuskie: 1 opakowanie | |
Do posmarowania |
|
Mleko roślinne: 60 ml | |
Syrop klonowy: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Bataty obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. |
2
Gotowe
|
W drugim garnku rozgrzej olej. Cebule oraz czosnek pokrój drobno i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj groszek, fasolę, ugotowanego batata, przyprawy oraz sos sojowy i smaż przez około 5-10 minut - bataty powinny zacząć się rozpadać. Garnek zdejmij z ognia. |
3
Gotowe
|
Do garnka dodaj posiekaną zieloną cebulę i dokładnie wymieszaj. |
4
Gotowe
|
Ciasto francuskie rozwiń i podziel na 8 dużych kwadratów lub jeszcze więcej mniejszych jeśli wolisz malutkie samosy. |
5
Gotowe
|
Farsz umieść po środku każdego kwadratu i złóż w trójkąt. Boki dociśnij przy pomocy widelca tworząc wzorek i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. |
6
Gotowe
|
Mleko roślinne oraz syrop klonowy wymieszaj ze sobą. Gotową miksturą smaruj samosy. |
7
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz samosy przez około 20 minut lub do momentu gdy zrobią się smakowicie złociste i chrupiące. Odstaw do przestygnięcia i zajadaj! Smacznego. |
Wegańskie najlepsze, wyglądają świetnie 🙂