Ingredients
-
300g Mąka pszennaJasna
-
250g Mąka żytniaJasna
-
200g Cukier puder
-
3 łyżeczki Przyprawa do piernika
-
2 łyżeczki Kakao
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda
-
150 ml Olej
-
150 ml Mleko roślinne
Wegańskie pierniczki świąteczne
Nadeszła zima, a wraz z nią sezon świąteczny. Z czym Wam się kojarzą święta? Dla mnie jest to czas wypełniony do granic możliwości kolorowymi światełkami i unoszącym się w powietrzu zapachem przyprawy do piernika. Jedno i drugie bardzo lubię, ale w związku z tym, że jest to blog kulinarny, to pokażę Wam mój ulubiony PRZEPIS NA WEGAŃSKIE PIERNICZKI 🥰
To za co je uwielbiam to fakt, że są szybkie do przygotowania i można je dekorować i jeść zaraz po upieczeniu! Nie musisz planować ich wypiekania z wyprzedzeniem. Masz ochotę je ukręcić? Wlatujesz do kuchni, wyrabiasz ciasto, pieczesz pierniczki i zajadasz. Każdy powinien sobie poradzić z ich zrobieniem.
Czy posmakują NIEWEGANOM?
Pewnie, że tak! Pierniczki bez jajek są równie dobre w smaku, jak te tradycyjne. Nie musisz się przejmować, zakasaj rękawy i śmigaj do kuchni 😉
Jeśli chcesz na święta przygotować wyjątkowe ciasto, to polecam Ci piernik z dyni. Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej!
Wegańskie pierniczki – KĄCIK PORAD
- Do przygotowania pierniczków używałem mąki pszennej i żytniej jasnej, takie też Wam polecam.
- Cukier puder w moim przypadku był z cukru trzcinowego, który sam zmieliłem. Możesz również użyć cukru pudru białego.
- Od grubości rozwałkowanego ciasta zależy, czy pierniczki po upieczeniu będą bardzo chrupiące (cienkie ciasto), czy miękkie (grubsze ciasto). Ja polecam rozwałkowanie na około 3-4 mm.
- Do dekoracji możesz użyć czego tylko chcesz. Ja chciałem mieć klasyczne i proste pierniczki, więc ich nie ozdabiałem.
- Gotowe pierniczki możesz przechowywać w puszce przez nawet kilka tygodni… Ale czy tak długo wytrzymasz, żeby nie zjeść ich wszystkich? 😅
Składniki
Mąka pszenna: 300g | |
Mąka żytnia: 250g | |
Cukier puder: 200g | |
Przyprawa do piernika: 3 łyżeczki | |
Kakao: 2 łyżeczki | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Olej: 150 ml | |
Mleko roślinne: 150 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Bardzo fajne, delikatne pierniczki świąteczne. Chyba nie widziałam jeszcze równie prostego przepisu na pierniczki, który by dobrze wyszedł. Pierniczki są delikatne, lekko słodkie. Jak ktos lubi intensywne w smaku, albo nie planuje lukru, to można chyba dać więcej cukru pudru i przyprawy piernikowej. Jedynie kolor jest troche mniej żywy, niż przy użyciu jajek. Bardzo fajny przepis, polecam.
Bardzo mi miło 🥰
Czy może być mąka żytnia pełnoziarnista, (czy dać do całości pszenną)? Jeśli tak, to wszystko dalej jak w przepisie?
Dziękuję
Myślę, że bez problemu można dać pełnoziarnistą lub samą pszenną 🙂
Łatwe, pyszne. Zastanawiam się tylko jak długo można je przechowywać?
Kilkanaście dni na pewno powinny być dobre 🙂 Może nawet kilka tygodni 🙂
Jakiego rodzaju mleka roślinnego najlepiej użyć
Tak na prawdę nie ma to większego znaczenia. Ja użyłem sojowego, ale raczej każde inne również się nada 🙂
Czy ciasto może „leżakować” w lodówce przez parę tygodni, jak w przypadku tych tradycyjnych pierniczków? 🙂
Szczerze, to nie odstawiałem na dłuższy czas do lodówki 🙁
Kiedy najlepiej upiec te pierniczki, aby na święta nie były za twarde?
One nie są z tych bardzo twardych, tak więc nie trzeba ich piec z wyprzedzeniem 🙂
Czy piekarnik ma być ustawiony na termoobieg czy góra-dół?
góra-dół 🙂
Robimy te pierniki od kiedy lato się skończyło… już chyba szósty raz, tym razem z podwójnej porcji. Rzeczywiście, też dodajemy trochę więcej cukru i przyprawy piernikowej. Używam takiej mąki jaką akurat mam w domu w danej chwili i zawsze wychodzi, extra!
Super! Bardzo mi miło, że wegańskie pierniczki posmakowały 🙂
Ile około wychodzi pierniczków z podanych proporcji?:)
60 niedużych pierniczków 🙂
Czytając komentarze spróbuję zrobić w tym tygodniu bo akurat wnuczka weganką zobaczymy czy mnie też wyjdą fajne🙃
Super, powodzenia życzę i smacznego 🙂