Wegańskie pierniczki świąteczne

0 0
Wegańskie pierniczki świąteczne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: Jasna 300g
Mąka żytnia: Jasna 250g
Cukier puder: 200g
Przyprawa do piernika: 3 łyżeczki
Kakao: 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1 łyżeczka
Olej: 150 ml
Mleko roślinne: 150 ml

Ho ho ho, śnieg na polu, gorąca czekolada w kubku i puszka pełna pierniczków... Wszystko czego potrzebuję w grudniu.

  • Serves 60
  • Medium

Ingredients

Share

Wegańskie pierniczki świąteczne

Nadeszła zima, a wraz z nią sezon świąteczny. Z czym Wam się kojarzą święta? Dla mnie jest to czas wypełniony do granic możliwości kolorowymi światełkami i unoszącym się w powietrzu zapachem przyprawy do piernika. Jedno i drugie bardzo lubię, ale w związku z tym, że jest to blog kulinarny, to pokażę Wam mój ulubiony PRZEPIS NA WEGAŃSKIE PIERNICZKI 🥰

To za co je uwielbiam to fakt, że są szybkie do przygotowania i można je dekorować i jeść zaraz po upieczeniu! Nie musisz planować ich wypiekania z wyprzedzeniem. Masz ochotę je ukręcić? Wlatujesz do kuchni, wyrabiasz ciasto, pieczesz pierniczki i zajadasz. Każdy powinien sobie poradzić z ich zrobieniem.

Przepis na Wegańskie pierniczki świąteczne

Czy posmakują NIEWEGANOM?

Pewnie, że tak! Pierniczki bez jajek są równie dobre w smaku, jak te tradycyjne. Nie musisz się przejmować, zakasaj rękawy i śmigaj do kuchni 😉

Jeśli chcesz na święta przygotować wyjątkowe ciasto, to polecam Ci piernik z dyni. Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej!

Wegańskie pierniczki – KĄCIK PORAD

  • Do przygotowania pierniczków używałem mąki pszennej i żytniej jasnej, takie też Wam polecam.
  • Cukier puder w moim przypadku był z cukru trzcinowego, który sam zmieliłem. Możesz również użyć cukru pudru białego.
  • Od grubości rozwałkowanego ciasta zależy, czy pierniczki po upieczeniu będą bardzo chrupiące (cienkie ciasto), czy miękkie (grubsze ciasto). Ja polecam rozwałkowanie na około 3-4 mm.
  • Do dekoracji możesz użyć czego tylko chcesz. Ja chciałem mieć klasyczne i proste pierniczki, więc ich nie ozdabiałem.
  • Gotowe pierniczki możesz przechowywać w puszce przez nawet kilka tygodni… Ale czy tak długo wytrzymasz, żeby nie zjeść ich wszystkich? 😅

Przepis na Wegańskie pierniczki świąteczne

[Ocena: 4.7]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka pszenna: Jasna 300g
Mąka żytnia: Jasna 250g
Cukier puder: 200g
Przyprawa do piernika: 3 łyżeczki
Kakao: 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda: 1 łyżeczka
Olej: 150 ml
Mleko roślinne: 150 ml

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki sypie wsyp do miski i wymieszaj.

2
Gotowe

Wlej olej oraz mleko i wyrób gładkie ciasto w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto będzie się bardzo lepiło, możesz dodać troszkę mąki.

3
Gotowe

Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Podczas wałkowania możesz je delikatnie posypać mąką, żeby nie kleiło się do stolnicy. Przy pomocy foremki w ulubionym kształcie, powycinaj pierniczki.

4
Gotowe

Ułóż pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Piecz w 180 stopniach, przez około 8 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości pierniczków. Po upieczeniu wyłóż pierniczki na kratce, żeby wystygły. Udekoruj jeśli chcesz i zajadaj!

Wegańska Zupa meksykańska bez mięsa
previous
Zupa meksykańska
Przepis na Wegański piernik bez jajek i bez mleka
next
Wegański piernik
Wegańska Zupa meksykańska bez mięsa
previous
Zupa meksykańska
Przepis na Wegański piernik bez jajek i bez mleka
next
Wegański piernik
Subscribe
Powiadom o
guest
70 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra

Bardzo fajne, delikatne pierniczki świąteczne. Chyba nie widziałam jeszcze równie prostego przepisu na pierniczki, który by dobrze wyszedł. Pierniczki są delikatne, lekko słodkie. Jak ktos lubi intensywne w smaku, albo nie planuje lukru, to można chyba dać więcej cukru pudru i przyprawy piernikowej. Jedynie kolor jest troche mniej żywy, niż przy użyciu jajek. Bardzo fajny przepis, polecam.

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🥰

Joanna

Czy może być mąka żytnia pełnoziarnista, (czy dać do całości pszenną)? Jeśli tak, to wszystko dalej jak w przepisie?

Dziękuję

Konrad Budzyk

Myślę, że bez problemu można dać pełnoziarnistą lub samą pszenną 🙂

Aggy

Łatwe, pyszne. Zastanawiam się tylko jak długo można je przechowywać?

Konrad Budzyk

Kilkanaście dni na pewno powinny być dobre 🙂 Może nawet kilka tygodni 🙂

Mateusz

Jakiego rodzaju mleka roślinnego najlepiej użyć

Konrad Budzyk

Tak na prawdę nie ma to większego znaczenia. Ja użyłem sojowego, ale raczej każde inne również się nada 🙂

Aleksandra

Czy ciasto może „leżakować” w lodówce przez parę tygodni, jak w przypadku tych tradycyjnych pierniczków? 🙂

Konrad Budzyk

Szczerze, to nie odstawiałem na dłuższy czas do lodówki 🙁

Julia

Kiedy najlepiej upiec te pierniczki, aby na święta nie były za twarde?

Konrad Budzyk

One nie są z tych bardzo twardych, tak więc nie trzeba ich piec z wyprzedzeniem 🙂

Karolina

Czy piekarnik ma być ustawiony na termoobieg czy góra-dół?

Konrad Budzyk

góra-dół 🙂

Renata

Robimy te pierniki od kiedy lato się skończyło… już chyba szósty raz, tym razem z podwójnej porcji. Rzeczywiście, też dodajemy trochę więcej cukru i przyprawy piernikowej. Używam takiej mąki jaką akurat mam w domu w danej chwili i zawsze wychodzi, extra!

Konrad Budzyk

Super! Bardzo mi miło, że wegańskie pierniczki posmakowały 🙂

Paulina

Ile około wychodzi pierniczków z podanych proporcji?:)

Konrad Budzyk

60 niedużych pierniczków 🙂

Stefania

Czytając komentarze spróbuję zrobić w tym tygodniu bo akurat wnuczka weganką zobaczymy czy mnie też wyjdą fajne🙃

Konrad Budzyk

Super, powodzenia życzę i smacznego 🙂

70
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here