Ingredients
-
300 ml Mleko roślinne
-
1 łyżka Ocet jabłkowy
-
150-200g Mąka pszenna
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
szczypta Sól
-
Opcjonalnie
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
do smażenia Olej
Wegańskie pancakes
Puszyste placuszki skąpane w syropie klonowym, posypane startą czekoladą i podane w towarzystwie świeżych owoców… Takie poranki, to ja lubię! Jeśli dla Was również brzmi to jak udany początek dnia, to bardzo mi miło, ponieważ przygotowałem PROSTY przepis na wegańskie pancakes!
Pancakes, pankejki… czyli po prostu puszyste, mięciutkie placuszki, nazywane również naleśnikami w wersji amerykańskiej. Ja zrobiłem je w wersji klasycznej, ale jeśli masz taką ochotę, możesz do ciasta dodać ulubione owoce, czy nawet posiekaną czekoladę.
Wegańskie pancakes – KĄCIK PORAD
- Najlepiej użyć mleka sojowego.
- Gdyby ciasto było zbyt płynne, możesz śmiało dodać troszkę mąki.
- Polecam posmarowanie patelni olejem lub innym roślinnym tłuszczem. Placuszki dzięki temu będą ładnie zarumienione.
- Do podania polecam wspomniany wcześniej syrop klonowy, miód, dżem lub ulubioną polewę. Do tego świeże owoce i można zajadać.
Szukasz więcej takich przepisów? Zobacz koniecznie moje pozostałe pomysły na śniadanie. Z pewnością znajdziesz tam wiele pyszności dla siebie, jak i całej rodziny, w tym również przepis na klasyczne wegańskie naleśniki!
Składniki
Mleko roślinne: 300 ml | |
Ocet jabłkowy: 1 łyżka | |
Mąka pszenna: 150-200g | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżki | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Sól: szczypta | |
Opcjonalnie |
|
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Olej: do smażenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Najlepsze pankejki, jakie kiedykolwiek jadłam! Petarda! Puszyste, aż rozpływają się w ustach!
Cy musi być ocet jabłkowy
Albo ocet, albo sok z cytryny 🙂
Jeżeli ocet bądź cytryna jest tu dla smaku to ok. Jednakże kwaśne rzeczy daje się tam gdzie używamy sody do wyrastania, żeby wystartowało, a w przypadku proszku do pieczenia nie jest to konieczne absolutnie.
Tu chodzi o reakcje mleka roślinnego z kwasem (octem). Gęstnieje – zwłaszcza sojowe – i robi się taka hmm… maślanka 🙂
Co jeżeli mimo dodania łyżki octu na 300ml mleka ono nie zgestnialo ?
Jak powinny wyglądać w środku ? Galaretowate ?
Nieee, powinny być puszyste i wyrośnięte 🙂
Wspaniale prosty przepis! 🙂 Dziękuję. Użyłam 200 g mąki orkiszowej jasnej, i 300 ml mleka migdałowego, wyszły idealnie. Gdyby ktoś sie zastanawiał, to mleko ryżowe nie sprawdzi się w przepisie, bo jest zbyt klejące się do patelni.
Super, bardzo mi miło, że placuszki posmakowały! Zapraszam również do skorzystania z pozostałych przepisów na blogu 🙂
ile pankecow wychodzi z jednej porcji?
Zależy od wielkości, ale powinno wyjść z podanych proporcji 8-10 sztuk 🙂
Jak ja Ci dziękuję za ten przepis! Karmię piersią i jestem na diecie eliminacyjnej z racji alergii Synka. Te pankejki to mistrzostwo świata! Dodałam mleka owsianego, bo sojowego nie mogę i wyszły przepyszne 😊
Bardzo dziękuję <3
Pisze komentarz smażąc drugą porcję bo dzieciaki zażyczyły sobie więcej ! Obłędnie dobre, puszyste i mięciutkie jak chmurka ❤️ takich jeszcze nie jedliśmy a smażę wegańskie pankejki od ponad dwóch lat 🙈 dziękuje za ten przepis !☺️
Super przepis , wyszły super 👍🏾👍🏾👍🏾😁 Dziękuję
Pyszne, puszyste pankejki. Moja córka je uwielbia 😍
Uważam się za naleśnikowe i pankejkowe beztalencie, te placuszki wyszły natomiast idealnie. Przepraszam za dwie gwiazdki, wcisnęłam je przypadkowo. Bez dwóch zdań należy się pięć!