Wegańskie kluski leniwe

0 0
Wegańskie kluski leniwe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne:: 180g
Sok z cytryny:: 4-5 łyżek
Cukier trzcinowy:: 2 łyżeczki
Mąka ryżowa:: 90g
Skrobia ziemniaczana:: 50g
Sól:: szczypta

Nutritional information

1
Porcja
364
Kalorie
14.2g
Białko
5.7g
Tłuszcz
64.3g
Węgl.
1.2g
Błonnik

Masz lenia? Świetnie trafiłeś! Wegańskie kluski leniwe, to gwarancja ekspresowego i pysznego obiadu, który jednocześnie jest zdrowy i wysokobiałkowy!

  • 15 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Wegańskie kluski leniwe

Ta nazwa naprawdę zobowiązuje. Jedni nazywają je pierogami a inni, tak jak ja, kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka. Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem (z bobu, z buraków, z batatów) bardzo Wam przypadły do gustu, pomyślałem, że wizualnie podobne, wegańskie kluski leniwe, również mogą okazać się dla Was ciekawą propozycją.

Co wyróżnia wegańskie kluski leniwe z tofu?

Z pewnością… użycie tofu zamiast twarogu. Dodatkowo, żeby większe grono mogło skorzystać z przepisu, użyłem mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej i dzięki temu uzyskałem nie tylko wegańskie, ale jednocześnie bezglutenowe kluski leniwe!

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Tofu naturalne:: 180g
Sok z cytryny:: 4-5 łyżek
Cukier trzcinowy:: 2 łyżeczki
Mąka ryżowa:: 90g
Skrobia ziemniaczana:: 50g
Sól:: szczypta

Wykonanie

1
Gotowe

Tofu wraz z sokiem z cytryny, cukrem i solą zmiksuj na gładko. Spróbuj. W smaku masa powinna przypominać masę twarogową - nie powinno być mocno wyczuwalne tofu. Jeśli nadal je czujesz, to dodaj troszkę więcej soku z cytryny i cukru. Dodaj mąkę ryżową oraz skrobię ziemniaczaną i porządnie wymieszaj. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, ale powinno być delikatne! W razie potrzeby dodaj więcej mąki ryżowej.

2
Gotowe

Ciasto podziel na 2 części i każdą z nich "wyturlaj" na kształt wałka. Za pomocą noża podziel ciasto w romby. Zagotuj osoloną wodę. Wrzuć kopytka i gotuj około 4-5 minut. Podawaj posypane cukrem.

Przepis na Marchewkowe placuszki
previous
Marchewkowe placuszki
Przepis na Pieczarki faszerowane orzechami włoskimi
next
Pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi
Przepis na Marchewkowe placuszki
previous
Marchewkowe placuszki
Przepis na Pieczarki faszerowane orzechami włoskimi
next
Pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

Probowales cos zamiast mąki ryżowej (chyba ze ukręce sobie z brązowego ryżu) i skrobi? 🙂

Edyta

Wyszły mi twarde 🙁 twoja konsystencja ciasta jest całkiem inna niz moja , co moge robić nie tak ? ( proporcje zachowałam tylko zamiast skrobi ziemniaczanej dodałam tapioki ):(

Konrad Budzyk

Kwestia skrobi – typu lub minimalnie ilości. Ja miałem dość miękkie tofu, więc ono potrzebowało odrobinę więcej skrobi niż to, które jest „twarde” 🙁

Ania

Pyszności! Dodałam od siebie aromat śmietankowy i wyszły jak z bajki 🙂
Dzięki za przepis!

Len

Wszystko prawie wyszło, smacznie i lekko, ale jak to obliczyłeś, że to 2 porcje? 😀 Ja jem naprawdę mało a dla mnie ledwo starczyło, a mąż musiał zjeść wczorajszy rosół, bo nie chciałam się dzielić 😀

kasia

wyszły super 🙂

Aga

Wyszły super, dokładnie z Twoich proporcji, niczego nie dodawałam 🙂 Nie wiem czy smakują jak tradycyjne leniwe, bo nigdy takich nie jadłam, ale są super 😀

Konrad Budzyk

Petarda, bardzo mi miło 🙂

8
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here