Ingredients
-
NA CIASTO
-
250 ml Mleko roślinne
-
100g Cukier trzcinowy
-
50g Drożdże świeże
-
500g Mąka pszenna
-
80g Masło roślinne
-
1/2 łyżeczki Sól
-
NA NADZIENIE
-
400g Borówki
-
3 łyżki Cukier trzcinowy
-
2 łyżki Skrobia ziemniaczana
-
NA KRUSZONKĘ
-
50g Cukier trzcinowy
-
50g Masło roślinne
-
75g Mąka pszenna
-
NA LUKIER
-
8 łyżek Cukier puder
-
1-2 łyżki Woda
-
Dodatkowo
-
do posmarowania Mleko roślinne
Miękkie i puszyste bułeczki drożdżowe z jagodami, okraszone niezawodną kruszonką i delikatnie polane lukrem… To jest właśnie dla mnie smak lata!
Pamiętam, że jako mały szkrab latałem w okresie wakacyjnym do lasu z rodzicami, wujkami i ciotkami. Cel wyprawy był jeden, czyli nazbierać do słoików tyle borówek, ile tylko się da! Teraz borówek częściej poszukuję w markecie na promocji aniżeli w lecie, ale nie zmieniło się jedno… Po powrocie do domu z borówkami, czas na jagodzianki.
Wegańskie jagodzianki
Od 2014 roku jestem na diecie wegańskiej i przez te wszystkie lata staram się modyfikować przepisy, które pamiętam z dzieciństwa. Dla mnie nie jest to ograniczenie, a raczej możliwość stworzenia przepisu DLA KAŻDEGO. W związku z tym nawet jeśli jesz jajka i pijesz mleko, to wegańskie jagodzianki są również dla Ciebie. Gwarantuję, że zachwycą Cię smakiem i prostotą wykonania.
Były ostatnio klasyczne drożdżówki z budyniem oraz wegańskie ciasto z borówkami, a dzisiaj nadszedł czas na wspaniałe bułeczki drożdżowe z jagodami, które zna chyba każdy z nas. Zobacz również wszystkie pozostałe wegańskie przepisy i zatrać się w gotowaniu.
Nie ma na co czekać i dalej przedłużać, czas zakasać rękawy i wkroczyć we wspaniały świat domowych wypieków!
Wegańskie jagodzianki – KĄCIK PORAD
- Masło roślinne w cieście i kruszonce możesz zastąpić margaryną, olejem kokosowym lub nawet zwykłym olejem.
- Mleko którego użyłem, to mleko sojowe, ale nada się również każde inne.
- Jagodzianki możesz przygotować zarówno z borówkami leśnymi, jak i borówkami amerykańskimi.
Składniki
NA CIASTO |
|
Mleko roślinne: 250 ml | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Drożdże świeże: 50g | |
Mąka pszenna: 500g | |
Masło roślinne: 80g | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
NA NADZIENIE |
|
Borówki: 400g | |
Cukier trzcinowy: 3 łyżki | |
Skrobia ziemniaczana: 2 łyżki | |
NA KRUSZONKĘ |
|
Cukier trzcinowy: 50g | |
Masło roślinne: 50g | |
Mąka pszenna: 75g | |
NA LUKIER |
|
Cukier puder: 8 łyżek | |
Woda: 1-2 łyżki | |
Dodatkowo |
|
Mleko roślinne: do posmarowania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ciasto na jagodziankiMleko roślinne, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, roztopione masło roślinne oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. |
2
Gotowe
|
NADZIENIEGdy ciasto rośnie, w miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą umyte i delikatnie osuszone borówki, cukier oraz skrobię. |
3
Gotowe
|
KRUSZONKAPołącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka. |
4
Gotowe
|
LukierWymieszaj ze sobą bardzo dokładnie cukier puder i wodę. Gdyby powstały lukier był zbyt lejący możesz dodać więcej cukru pudru, a gdyby był zbyt gęsty, to dolej odrobinę więcej wody. |
5
Gotowe
|
Jak zrobić jagodzianki?Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i wyrabiaj przez chwilę - gdyby się kleiło do rąk, możesz podsypać je mąką. Podziel ciasto na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj owalny placuszek, nałóż po 1-2 łyżki nadzienia i sklej ze sobą brzegi jak pieroga. Uformuj delikatnie podłużną bułeczkę. |
6
Gotowe
|
Bułeczki z jagodami układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między nimi, ponieważ jeszcze podrosną. Pozostaw pod ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 minut. |
7
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bułeczki posmaruj delikatnie mlekiem roślinnym, posyp obficie kruszonką i piecz przez około 20 minut. Po przestygnięciu możesz je udekorować lukrem. Smacznego! |
Jakiego masła roślinnego używasz?
Zazwyczaj sięgam po margarynę kasię wegańską 🙂
Dziękuję za ten przepis. Pierwszy raz robiłam jagodzianki. Wyszły przepyszne. Obok wg mnie bezkonkurencyjnego Twojego przepisu na drozdzowki z makiem, ten ma 2 miejsce. Jutro sprobuje zrobić z porzeczkami.
Ooo bardzo dziękuję <3
Drożdże są wegańskie?
Tak 🙂
Czy mogę zastosować drożdże suche?
Tak 🙂
Pyszne wyszły, dzięki za przepis!
Dziękuję 🙂
Czy myślisz że można użyć mrożonych owoców obtoczonych w mące ziemniaczanej ? 🤔
Myślę, że tak 🙂
Myślisz,że wyjdą z truskawkami, czy jednak owoce puszcza za dużo soku?
Tak 🙂
Pierwsze, według przepisu, wyszły przepyszne, duze i puszyste. Nie dodałam cukru do jagod, bo użyłam z zalewy. Kolejne natomiast zrobiłam z mrozonymi jagodami. Prawie w ogóle nie urosly i ciężko było skleić ciasto, bo szybko się schłodziło od jagod. Sok oczywiście wypłynął i niektóre jagodzianki popękały.
Przepis pierwsza klasa. Zrobiłam kruszonkę jak w przepisie, ale niestety nie kruszyła się jak powinna. Myślę, że musi poleżeć w zamrażalniku przed użyciem, albo przepis trzeba podreperować
Ciasto ma za krótki okres wyrabiania i wyrastania, żeby nadziać bułki tak wodnistym nadzieniem. Dobrego ciasta drożdżowego nie wyrabia się „kilka minut”, tylko kilkanaście, żeby gluten się dobrze związał (dzięki temu nadzienie nie rozmoczy ciasta.)
Krótki okres wyrastania tez nie sprzyja, ciasto drożdżowe ma wyrastać do podwojenia obojętności, a nie „20 minut”.
Dziwię się w ogóle, ze komukolwiek cos wyszło z tego przepisu:(.
Zdjecia piękne!
Jagodzianki pierwsza klasa 👌 robiłam już 2 razy z jagodami, teraz pieką się z borówkami. Ciasto świetnie się mrozi, można zrobić podwójnie, później tylko wyjąć i poczekać aż się rozmrozi i wyrośnie ☺️ kruszonka się klei ale nie odejmuje jej to nic ze smaku 😉 moje alergiczne dzieciaki zajadają aż miło ☺️
Rewelacyjne ,dwa razy robilam z jagodami nawet mrozonymi. A dziś z jezynami,kolejne będą z jabłkami.