Ingredients
-
250g Mąka pszenna
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
2-3 łyżki Cukier trzcinowy
-
300 ml Mleko roślinne
-
3 łyżki Olej rzepakowy
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
szczypta Sól
Coraz więcej jest w naszym społeczeństwie osób unikających produktów odzwierzęcych, jak i uczulonych na nie. Czy to oznacza, że muszą oni zrezygnować z wielu pysznych dań, w których tradycyjnie te produkty występują? Oczywiście, że nie! Wystarczy szczypta chęci i kilka chwil w kuchni. Dzisiaj pokażę Ci, że przepis na proste gofry może być pozbawiony jaj i mleka.
Przepis na WEGAŃSKIE GOFRY – BEZ jajek i BEZ mleka!
Od momentu przejścia na dietę wegańską, non stop staram się odtwarzać smaki z dzieciństwa. W związku z tym na blogu znajdziesz już przepis na klasyczne naleśniki bez jajek, czy placuszki bez jajek. Tym razem nadszedł czas na PROSTE WEGAŃSKIE GOFRY! Nie potrzebujesz wymyślnych składników, żeby cieszyć się pysznymi i chrupiącymi goframi.
Przygotowałem gofry na słodko, ale możesz je również zajadać na wytrawnie! Zobacz koniecznie gofry z fasoli, które mogą być dla Ciebie inspiracją do stworzenia niecodziennych, pysznych kanapek.
Szukasz sprawdzonej gofrownicy? Ja od ponad roku używam poniższej i jestem zachwycony! -> KLIK
Składniki
Mąka pszenna: 250g | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Cukier trzcinowy: 2-3 łyżki | |
Mleko roślinne: 300 ml | |
Olej rzepakowy: 3 łyżki | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Sól: szczypta |
Ciekawy przepis na gofry. Muszę wypróbować jak mi zabraknie jajek.
Jest mega!!!
O, w końcu jakiś sensowny przepis! Dzięki! 🙂
Dziękuje za ten przepis, jest bardzo ciekawy! Zapisuje i będę mieć na uwadze!
Gofry są bardzo smaczne 🙂
Bardzo dziękuję <3
Czy mogę dodać do ciasta banana lub jakieś warzywno np ugotowany burak, bądź zblendowany szpinak?
Myślę, że możesz, ale… nie robiłem z dodatkami 🙁
Przepis wypróbowany, działa za każdym razem. Warto pamiętać, by porządnie nagrzać na początku gofrownicę, bo pierwszy zawsze najłatwiej się przykleja.
Przepis bardzo prosty i efektywny. Ja, go wariantu z farszem na słono, dodaję dwie miarki białka grochowego. Do słodkich, smak mógłby być jednak zbyt ostry.
Bardzo fajny przepis. Właśnie rozgrzewam gofrów nic. Dziękuję!
Świetny przepis i gofry od razu udane i smaczne! 🙂
Fajny przepis, idę robić:)
Super przepis. Wyszły pyszne gofry. Dziękuję za prosty przepis.
Super, bardzo mi miło! 🙂