Ingredients
-
2 sztuki Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
3 łyżki Olej
-
1/2 średniego Seler
-
1 sztuka Marchew
-
4 sztuki Ziemniaki
-
1 litr Bulion
-
500 ml Zakwas na żurek
-
3 łyżeczki Chrzan
-
1 łyżka Majeranek
-
do smaku Pieprz i sól
-
Opcjonalnie
-
4 łyżki Śmietanka roślinna
-
do smaku Czarna sól
Wegański żurek
Przygotowałem dla Was przepis, na jedną z moich ulubionych zup, które kojarzą mi się nieodłącznie ze świętami wielkanocnymi…
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w ciągu całego roku cieszyć się smakiem wegańskiego żurku. Jest to pożywna i pyszna zupa, którą warto sobie ukręcić NIE TYLKO OD ŚWIĘTA!
Jak smakuje wegański żurek?
Tak na prawdę bardzo podobnie do klasycznego, który pamiętam z dzieciństwa. Żurek wegański, musi zawierać w sobie dużą ilość aromatycznego majeranku, czosnku oraz być IDEALNIE kwaśny od dobrej jakości zakwasu na żur… PYSZNOŚCI.
Bardzo fajnym dodatkiem, dzięki któremu wegański żurek smakuje jeszcze lepiej, jest czarna sól. Nadaje ona delikatnie jajecznego posmaku. Nie jest to składnik obowiązkowy, ale jeśli masz możliwość doprawić żurek czarną solą… ZRÓB TO! Z pewnością nie pożałujesz tej decyzji.
Wegański żurek świetnie komponuje się z usmażonym na patelni, pokrojonym w kostkę wędzonym tofu. Jest to dodatek nieobowiązkowy, ale warto je zrobić.
Składniki
Cebula: 2 sztuki | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Olej: 3 łyżki | |
Seler: 1/2 średniego | |
Marchew: 1 sztuka | |
Ziemniaki: 4 sztuki | |
Bulion: 1 litr | |
Zakwas na żurek: 500 ml | |
Chrzan: 3 łyżeczki | |
Majeranek: 1 łyżka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Śmietanka roślinna: 4 łyżki | |
Czarna sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Smaż na średnim ogniu przez 3-5 minut. |
2
Gotowe
|
Seler, marchewkę oraz ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój seler w drobną ostkę, marchewkę w półksiężyce, a ziemniaki w większą kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i smaż przez chwilę. |
3
Gotowe
|
Do garnka wlej bulion i gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy warzywa zmiękną. Uważaj, żeby nie rozgotować ziemniaków. |
4
Gotowe
|
Dodaj chrzan, wlej żur i roślinną śmietankę (jeśli jej używasz), wsyp majeranek, pieprz oraz sól (może być czarna). Wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. |
5
Gotowe
|
Podawaj ze świeżym pieczywem oraz podsmażonym wędzonym tofu. Smacznego! |
A skąd wziazc dobry zakwas;)? Zniechęciłam się do żurku bo zakwasy które kupowałam odstawały od tych z rodzinnych stron…
Można oczywiscie zrobić samodzielnie, ale ja po prostu idę do jarzyniaka, na plac lub do sklepu, gdzie wiem, że mają taki hmm… „swojski” zakwas 🙂
Mąka żytnia i zakisić 😀
Rzeczywiście najlepszy żurek! Gości u nas przynajmniej 3x w miesiącu 😊 polecam, pyyyycha…! Właśnie go gotuję ❤️👌
Ooo PETARDA! Świetnie, że wegański żurek z mojego przepisu Ci posmakował! 🙂
Wspaniały żurek, właśnie jestesmy po świątecznym obiedzie i jak nigdy dotąd wszystkim smakował, nawet nie veganom 😋
Ooo super! Bardzo mi miło 🙂