Wegański sos koperkowy

0 0
Wegański sos koperkowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 250 ml
Mąka pszenna: 2 czubate łyżki
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Bulion warzywny: 250ml
Koperek: 1 pęczek

Zobacz jak w kilkanaście minut, możesz przygotować pyszny sos do obiadu!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Wegański sos koperkowy

Często na ostatnią chwilę przypomina sobie, że muszę przygotować sos do kotlecików lub klopsików. W takiej sytuacji, niezawodny okazuje się dzisiejszy przepis na wegański sos koperkowy. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a co najlepsze, jest on niesamowicie uniwersalny!

Nie ważne, czy chcesz zrobić klopsiki z soczewicy, kotlety z buraka, kotleciki z kalafiora, lub po prostu ugotować ziemniaki… Ten sos będzie pasował IDEALNIE.

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 250 ml
Mąka pszenna: 2 czubate łyżki
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Bulion warzywny: 250ml
Koperek: 1 pęczek

Wykonanie

1
Gotowe

Mleko roślinne wlej do wysokiego naczynia. Wsyp mąkę oraz przyprawy i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek.

2
Gotowe

W garnku podgrzej bulion, następnie wlej wcześniej przygotowane mleko. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez kilka chwil. Sos powinien szybko zgęstnieć.

3
Gotowe

Koperek posiekaj, dodaj do sosu i ściągnij z ognia. Zajadaj!

Konrad Budzyk

Przepis na wegańskie klopsiki z soczewicy i kaszy jaglanej | Pulpeciki z soczewicy
previous
Klopsiki z soczewicy
Przepis na Klopsiki z kalafiora i ryżu
next
Klopsiki z kalafiora i ryżu
Przepis na wegańskie klopsiki z soczewicy i kaszy jaglanej | Pulpeciki z soczewicy
previous
Klopsiki z soczewicy
Przepis na Klopsiki z kalafiora i ryżu
next
Klopsiki z kalafiora i ryżu
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabriela

Czy można użyć mąki z ciecierzycy zamiast pszennej?

Konrad Budzyk

Nie robiłem na mące z ciecierzycy, więc… Niestety nie wiem 🙁

Daria

Jakie mleko roślinne najbardziej do tego smakuje?

Konrad Budzyk

Ja użyłem mleka sojowego od Alpro (tego klasycznego).

Agata

Dziś będzie na obiad, pierwszy w życiu wegański koperkowy sos, a na weganie już 4 lata 😮 😀

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here