Ingredients
-
250 ml Mleko roślinne
-
2 czubate łyżki Mąka pszenna
-
1 łyżeczka Czosnek granulowany
-
do smaku Pieprz i sól
-
250ml Bulion warzywny
-
1 pęczek Koperek
Wegański sos koperkowy
Często na ostatnią chwilę przypomina sobie, że muszę przygotować sos do kotlecików lub klopsików. W takiej sytuacji, niezawodny okazuje się dzisiejszy przepis na wegański sos koperkowy. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, a co najlepsze, jest on niesamowicie uniwersalny!
Nie ważne, czy chcesz zrobić klopsiki z soczewicy, kotlety z buraka, kotleciki z kalafiora, lub po prostu ugotować ziemniaki… Ten sos będzie pasował IDEALNIE.
[Ocena: 4.5]
Składniki
Ilość porcji:
Mleko roślinne: 250 ml | |
Mąka pszenna: 2 czubate łyżki | |
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Bulion warzywny: 250ml | |
Koperek: 1 pęczek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Czy można użyć mąki z ciecierzycy zamiast pszennej?
Nie robiłem na mące z ciecierzycy, więc… Niestety nie wiem 🙁
Jakie mleko roślinne najbardziej do tego smakuje?
Ja użyłem mleka sojowego od Alpro (tego klasycznego).
Dziś będzie na obiad, pierwszy w życiu wegański koperkowy sos, a na weganie już 4 lata 😮 😀