Ingredients
-
100g Cukier
-
1 łyżka Olej kokosowy
-
1 puszka Mleczko kokosowe
-
1/2 łyżeczki Sól
Lody, naleśniki, ciasta, ciasteczka, a nawet babeczki bardzo często podaje z różnymi smakowitymi dodatkami. Świetnie sprawdzają się sosy, a jednym z moich ulubionych jest słony karmel, który pasuje do praktycznie wszystkiego… Jego przygotowanie nie jest trudne, więc naprawdę warto poświęcić te kilkanaście minut w kuchni, aby cieszyć się jego wyjątkowym i uzależniającym smakiem.
Wegański słony karmel
Do przygotowania tradycyjnego słonego karmelu niezbędna jest oczywiście sól, cukier oraz śmietanka. W wersji wegańskiej śmietankę zastępuje mleczkiem kokosowym, dzięki czemu uzyskuję wegański słony karmel, który może zjeść każdy!
Jak przechowywać wegański słony karmel?
Gotowy słony karmel przelej do czystego słoiczka, zakręć i przechowuj w lodówce maksymalnie przez 2 tygodnie.
A może by tak zjeść słony karmel na śniadanie…?
Pewnie, że tak! Upiecz klasyczne wegańskie gofry, gofry z płatków owsianych, placuszki bez jajek lub wegańskie naleśniki. Połóż na nich ulubione owoce, polej delikatnie słonym karmelem i delektuj się wspaniałym śniadaniem na słodko.
Składniki
Cukier: 100g | |
Olej kokosowy: 1 łyżka | |
Mleczko kokosowe: 1 puszka | |
Sól: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku z grubym dnem umieść cukier (biały kryształ lub cukier puder) i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż się rozpuści - zajmie Ci to kilka minut. Uważaj, żeby go nie przypalić, ponieważ słony karmel wyjdzie gorzki! |
2
Gotowe
|
Do rozpuszczonego cukru dodaj olej kokosowy i wymieszaj. Dodaj mleczko kokosowe i cały czas energicznie mieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Gotuj przez 10-15 minut na średnim ogniu. Wsyp soli, posmakuj karmelu i przelej do słoiczka. |
Czy karmel można mrozić?
Czy nie robiłeś go z brązowego cukru? Bo mój z białego wyglada jak miod 🤔