Ingredients
-
75g Orzechy nerkowca
-
75g Migdały w płatkach
-
5 łyżek Płatki drożdżowe
-
1 łyżeczka Sól
-
szczypta Chilli w proszku
Dla wielu osób ser kojarzony jest z cierpieniem… dla osób nietolerujących laktozy zjedzenie kojarzone jest z bólem brzucha, a dla wegan jest to cierpienie zwierząt. Na szczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie to wegański parmezan. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i funkcjonalny. Idealnie nadaje się do makaronów, zup, pesto jak i do posypania po pizzy. Ja zakochałem się w nim przy okazji robienia zupy brokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście sekund i nie wymaga specjalnego sprzętu – każdy blender powinien sobie z tym zadaniem poradzić. Orzechy dodają delikatności, płatki drożdżowe serowej nuty, natomiast chilli typowej dla parmezanu ostrości. Nie radzę zastępowania w tym przypadku migdałów i nerkowców innymi orzechami, ponieważ to już nie będzie ten smak.
Na podstawie parmezanu na blogu znajdą się już niedługo przepisy m.in. na pesto z natki marchewki. Wegański parmezan każdemu daniu doda charakteru i oryginalnego smaku.
Składniki
Orzechy nerkowca:: 75g | |
Migdały w płatkach:: 75g | |
Płatki drożdżowe:: 5 łyżek | |
Sól:: 1 łyżeczka | |
Chilli w proszku:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zmiksuj na sypko. |
Mam pytanie, o ile rozumiem dlaczego weganie kiedyś przeszli na taka dietę tak nie rozumiem w czym przeszkadza używanie mleka? Przecież np krowa musi być wydojona dla jej dobra! I potem nie ma co z tym mlekiem zrobić takie ilości wiec nawet fajnie,ze ludzie robią z nich różne przetwory.
Ale najpierw mysi być zgwałcona przez byka, urodzić dziecko, które następnie zabiorą jej abyś ty mogła mieć mleko, które i tak jest szkodliwe dla twojego organizmu. Więc po co tyle cierpienia?
Krowa nie daje cały czas mleka. Najpierw musi być zapłodniona.