Wegański paprykarz szczeciński

0 0
Wegański paprykarz szczeciński

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 200g suchej
Bulion: 400ml
Pomidory: 1/2 puszki
Koncentrat pomidorowy: 4 łyżeczki
Olej lniany: 8 łyżek
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Nori: 2 sztuki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Sos sojowy: 4 łyżki
Cebula: 2 sztuki
Olej: do smażenia
Ziele angielskie: 2 kulki
Jałowiec: 1 kulka
Liść laurowy: 2 sztuki
Marchewka: 2 sztuki

Rewelacyjna pasta dla osób, które lubią smak ryby... Jest to wegański, ale jednak paprykarz szczeciński ;)

  • 30 minut
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Wegański paprykarz szczeciński

Była już pasta bezrybna z wegańskim twarogiem, a teraz czas na kolejną bardzo popularną w Polsce pastę, tradycyjnie występującą z rybą, czyli wegański paprykarz szczeciński. Dla mnie pierwsze skojarzenie jakie z nim mam to brzydka puszka, z której po otworzeniu wyłaniała się ryżowo-rybna pasta do smarowania na chlebie. Nie powiem, żeby mi to nie smakowało. Dawniej co jakiś czas po tego typu hiciory sięgałem nie ze względu na cenę, a na smak. Moim zdaniem połączenie smaków w paprykarzu jest bezbłędne. Co prawda ten domowej roboty, w dodatku w wegańskiej wersji, moim zdaniem jest o niebo lepszy, ale nie umniejsza to klasykowi swojej roli w historii „kulinarnej” Polski. Wegański paprykarz szczeciński z kaszą jaglaną w moim wykonaniu, jest dość mocno rybny, co moim zdaniem jest ogromnym plusem tej pasty. Wszystkożerni znajomi byli zachwyceni i zarazem zdumieni zapachem i smakiem.

Wegański paprykarz szczeciński… skąd smak ryby?

Smak rybny jak zwykle powstaje za sprawą użycia w paście nori oraz oleju lnianego. Jest to moim zdaniem niezbędne, aby smak był pełny i jak najbardziej zbliżony do pierwowzoru. Co do użycia kaszy jaglanej to po pierwsze jest ona bardzo wdzięcznym produktem, dlatego bardzo wygodnie tworzy się z niej pasty, kotlety czy pasztety, ale też jest po prostu zdrowszą alternatywą dla białego ryżu. Oczywiście, jeśli chcesz możesz poszaleć i zamieniać kaszę jaglaną na dowolne inne kasze i ryże, ale jak dla mnie jaglana jest najlepsza!

Wegański paprykarz szczeciński – na co zwrócić uwagę?

Bardzo istotne jest to, aby nie rozgotować kaszy. Powinna być w miarę możliwości sypka , ponieważ  jeśli rozgotujesz ją to pasta będzie idealnie gładka, a chodzi o pozostawienie części ziarenek w całości. Jest to nie tyle kwestia smaku co wrażenia”pod językiem” oraz estetyki.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 200g suchej
Bulion: 400ml
Pomidory: 1/2 puszki
Koncentrat pomidorowy: 4 łyżeczki
Olej lniany: 8 łyżek
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Nori: 2 sztuki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Sos sojowy: 4 łyżki
Cebula: 2 sztuki
Olej: do smażenia
Ziele angielskie: 2 kulki
Jałowiec: 1 kulka
Liść laurowy: 2 sztuki
Marchewka: 2 sztuki

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku zagotuj bulion i dodaj przepłukaną kaszę jaglaną. Gotuj pod przykryciem do czasu wsiąknięcia całego bulionu. Staraj się zrobić to „na sypko”.

2
Gotowe

W misce umieść 1/3 – 1/2 ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej oraz olej lniany, paprykę wędzoną, płatki drożdżowe, pokruszone nori, sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki i zblenduj na gładką masę.

3
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu pokrojoną w kostkę cebulę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i jałowcem.
Po około 3 minutach dodaj marchewkę startą na dużych oczkach i smaż kolejne 10 minut.

4
Gotowe

Wyjmij ziela, liście i jałowca. Dodaj wcześniej zblendowaną kaszę i podsmaż wszystko przez 5 minut. Dosyp pozostałą kaszę jaglaną i dokładnie wymieszaj.

Wegańskie tacos bez mięsa
previous
Tacos wegetariańskie
Jak upiec paprykę
next
Jak upiec paprykę
Wegańskie tacos bez mięsa
previous
Tacos wegetariańskie
Jak upiec paprykę
next
Jak upiec paprykę
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

Można pominąć nori ?

Konrad Budzyk

Można, ale będzie troszke mniej rybne… no ale nadal pyszne 🙂

Marra

Konrad, 2 szt. Nori czyli 2 całe arkusze? Czy platki drożdżowe sa konieczne?

Konrad Budzyk

tak, 2 arkusze 🙂 Co do płatków, to nie są niezbędne, ale dodają fajnego smaku 🙂

Iwona

A można jakiś inny olej zamiast lnianego?

Konrad Budzyk

Teoretycznie można użyć np rzepakowy, ale… smak już będzie inny, bo olej lniany nadaje delikatnie rybnego posmaku 🙂

Iwona

Zrobiłam i naprawdę pyszny, jak dla mnie lepszy od oryginału. Świetny przepis. Dałabym 10 w skali do 5 🙂

Konrad Budzyk

Ooo super, bardzo mi miło 🙂

Martel

Olej lniany dodałbym na końcu podgrzany traci wszystkie włąściwości.

Aga

Wyszedł przepyszny! 😀 Jedynie miałam wątpliwości co do podsmażania masy z olejem lnianym w środku, bo chyba lepiej by było go nie podgrzewać, moze następnym razem dodam go na koniec 🙂

Joanna

To jest zdumiewająco pyszna potrawa! No i rewelacyjnie prosta, wszystkie składniki dostępne w pierwszym większym sklepie!
Zastanawiałam się nad podaniem do wielkanocnego stołu i wymyśliłam 2 warianty: babeczki z ciasta francuskiego lub łódeczki z białka jajek ugotowanych na twardo, ugotowane żółtka wykorzystam do kruchego ciasta na mazurki.

11
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here