Ingredients
-
100g Orzechy nerkowca
-
80 ml Mleczko kokosowe
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1 łyżka Syrop klonowy lub miód
-
szczypta Sól
Przepis na Wegański krem a’la mascarpone
Serek mascarpone jest nieodłącznym składnikiem wielu deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do placków na śniadanie no i oczywiście gra pierwsze skrzypce w tiramisu. Co do tiramisu, to ostatnio robiłem wegańskie tiramisu piernikowe, gdzie wleciał dzisiejszy wegański krem a’la mascarpone. Efekt był oszałamiający!
Czy można zastąpić nerkowce?
Niby tak, próbowałem już robić ze słonecznikiem, ale… Smak nie był do końca satysfakcjonujący. Zdecydowanie był wyczuwalny smak słonecznika, a kolor zrobił się jasnoszary. Orzechy nerkowca dają specyficzny, kremowy smak i teksturę, dlatego polecam po nie sięgnąć.
[Ocena: 4.2]
Składniki
Ilość porcji:
Orzechy nerkowca: 100g | |
Mleczko kokosowe: 80 ml | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Syrop klonowy lub miód: 1 łyżka | |
Sól: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Czy ten krem jest na tyle gęsty i stabilny że nadawałby się do przełożenia tortu na cieście wegańskim??
Oj raczej niestety nie 🙁 Trzeba by jakoś dodatkowo zagęścić niestety.
A można połączyć go z bitą śmietaną wegańską tak jak w zwykłych przepisach na krem do tortu: kremowka i mascarpone? Jak Pani mysli?