Ingredients
-
150g Zielona soczewica
-
1kg Kapusta kiszona
-
1kg Kapusta biała
-
100g Śliwki wędzone
-
2 garści Grzyby suszone
-
2 sztuki Pomidory
-
1 duża Cebula
-
3-4 ząbki Czosnek
-
6-8 łyżek Sos sojowy
-
6 łyżek Olej
-
5 sztuk Liście laurowe
-
5 sztuk Ziele angielskie
-
4 sztuki Goździki
-
4 sztuk Jałowiec
-
1-2 łyżeczki Kminek
-
do smaku Pieprz i sól
-
200 ml Czerwone, wytrawne wino
Wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami
Czas na zimę, czas na BIGOS! U mnie w domu od zawsze, gdy tylko zaczynało się robić zimno na polu, na obiad wlatywał co jakiś czas bigos, a święta bez niego nie mogły się odbyć. Sposobów na jego przygotowanie jest cała masa, a dzisiaj pokażę Wam mój przepis na wegański bigos z czerwonym winem i wędzonymi śliwkami.
Główną inspiracją do stworzenia przepisu, była pewna przesyłka… Dostałem wraz z nią wina oraz zadanie… Ukręcenie świątecznego przepisu 🥰 Zakasałem rękawy do roboty i w kilka chwil… a raczej kilka godzin, powstał wegański bigos! Polecam Wam wegańskie czerwone wytrawne wino marki Cono Sur, które dało początek temu daniu.
P.S. Chcesz zrobić na święta coś słodkiego i pysznego? Polecam Ci przepis na wegańskie pierniczki oraz piernik z dyni. Obie pozycje są obłędnie pyszne i proste do zrobienia.
Składniki
Zielona soczewica: 150g | |
Kapusta kiszona: 1kg | |
Kapusta biała: 1kg | |
Śliwki wędzone: 100g | |
Grzyby suszone: 2 garści | |
Pomidory: 2 sztuki | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 3-4 ząbki | |
Sos sojowy: 6-8 łyżek | |
Olej: 6 łyżek | |
Liście laurowe: 5 sztuk | |
Ziele angielskie: 5 sztuk | |
Goździki: 4 sztuki | |
Jałowiec: 4 sztuk | |
Kminek: 1-2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Czerwone, wytrawne wino: 200 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Grzyby zalej szklanką gorącej wody i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wyjmij je i posiekaj, a wodę zostaw. |
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
|
6
Gotowe
|