Ingredients
-
Przyprawy
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
1/2 łyżeczki Pieprz czarny
-
1/4 łyżeczki Cynamon
-
1/2 łyżeczki Chilli w proszku
-
Pozostałe
-
1 kostka Tofu naturalne180-200g
-
1 łyżka Olej kokosowy
-
1 duża Cebula biała
-
1 sztuka Papryka ostra
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
200ml Przecier pomidorowy
Wegańska szakszuka z tofu
Trendy w smakach, na których miałem okazję być, zainspirowały mnie do wielu nowych i bardziej kreatywnych potraw. Zacząłem jeszcze szerzej patrzeć na kuchnię. Rozpoczęło się poszukiwanie nowych połączeń smaków, a nie bazowanie na bezpiecznych i sprawdzonych. Będąc na warsztatach bardzo spodobała mi się szakszuka. Jej wygląd, kolor, a przede wszystkim… zapach. Nie miałem pojęcia co wchodzi do środka, bo robiła ją „drużyna” na dalszym stanowisku. Czuć tylko było unoszący się zapach cynamonu… Naprawdę połączenie cynamonu i pomidorów to coś niesamowicie trafionego.
Co prawda, tradycyjnie szakszuka jest z jajkiem, więc nie było mi dane jej spróbować, ale za cel postawiłem sobie zrobienie jej samemu. Wegańska szakszuka z tofu to moja propozycja na to bliskowschodnie danie. Ponieważ pora roku nie sprzyja kupowaniu tanich cukinii, papryk lub bakłażanów, to postawiłem na wersję studencką… tanią. Bardziej bogate w warzywa jeszcze przed nami.
Czego najbardziej potrzebuje szakszuka?
To czy wegańska szakszuka z tofu zagości na Twoim talerzu czy tradycyjna, to szczegół. Najważniejsze w obu przypadkach jest… porządne doprawienie. Trzeba zaopatrzyć się w dobrej jakości przyprawy i nie żałować ich sypiąc na patelnię. Cała filozofia. Oczywiście dobra jakość pozostałych składników (zwłaszcza pomidorów) jest równie ważna, ale kluczową rolę odgrywają przyprawy, które wznoszą to danie pod niebiosa.
Ja do podania polecam chlebki naan, chleb gryczany lub pszenną tortille.
Składniki
Przyprawy |
|
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka | |
Kumin:: 1/2 łyżeczki | |
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka | |
Pieprz czarny:: 1/2 łyżeczki | |
Cynamon:: 1/4 łyżeczki | |
Chilli w proszku:: 1/2 łyżeczki | |
Pozostałe |
|
Tofu naturalne:: 1 kostka | |
Olej kokosowy:: 1 łyżka | |
Cebula biała:: 1 duża | |
Papryka ostra:: 1 sztuka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Przecier pomidorowy:: 200ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
Przepis to 2 porcje?
Tak 🙂
Cześć, przyznam że mam mały problem ze zrozumieniem Twoich przepisów, jestem raczkująca wegnką i nie mam pojęcia co oznacza np. pół kostki tofu. 😀 Trafiam na takie, które są po 150, lub np. 300g. To spora różnica. Nie mam jeszcze yczuia, i nie potrafię ocenić na oko… W jednym z postów znalazłam inf, że często ważysz swoje produkty. Może mógłbyś podawać wagowo składniki?
Pozdrawiam serdecznie!
<3
No właśnie ile razy dam wagowo (czyli tak jak najbardziej lubię), to potem ktoś mówi, ale ile to sztuk lub łyżek haha. Ale umieszcze informacje po najechaniu na „?” przy składniku z gramami – kostka = 180-200g 🙂
Podoba mi sie pomysł z możliwością odhaczania po kolei składników, a co do potrawy, hmmm, kolejna do jadłospisu 🙂 thx
<3
Zrobiłam, wyszło smacznie i bardzo szybko 🙂 czyli najlepiej 😉 opcje odhaczania składnikow i ustawiania ilosci porcji są wspaniałe, nie spotkałam sie z tym u nikogo wczesniej (a wiele weganskich blogow mam obcykanych) ps. w składnikach nie ma czosnku o którym wspominasz w pkt 3 ☺
Dzięki za przepis! Powiedz, czy na pewno w przyprawach ma być kminek a nie kumin? W oryginalnych przepisach przewija się kumin.
Zgadza się, racja! Poprawione 🙂