Ingredients
-
Na chałkę
-
250 ml Mleko roślinne
-
100g Cukier trzcinowy
-
50g Drożdże świeże
-
500g Mąka pszenna
-
80g Masło roślinne
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Na kruszonkę
-
50g Cukier trzcinowy
-
50g Masło roślinne
-
75g Mąka pszenna
Ostatnio poszalałem w kuchni z wypiekami i teraz zalewam Was przepisami na te wszystkie wspaniałości. Były już niezawodne wegańskie jagodzianki, proste wegańskie ciasto z borówkami oraz drożdżówki z budyniem, które smakiem przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Tym razem mam dla Was kolejny klasyk, ale oczywiście przerobiony na wegańską modłę. Jest to chałka BEZ jajek, BEZ mleka, ale ZE smakiem i DLA KAŻDEGO!
Wegańska chałka
Mięciutka, puszysta i po prostu pyszna… Taka właśnie jest dzisiejsza chałka wegańska. Posmarowana roślinnym masłem, podana z dżemem i kubkiem świeżo zaparzonej kawy, to mój przepis na udany poranek.
Samo przygotowanie ciasta na chałkę jest banalnie proste i sprowadza się do dobrego wyrobienia ze sobą wszystkich składników. Jedyne z czym zawsze mam problem, to zaplatanie chałki. W teorii wiem jak to zrobić i to na kilka sposobów, ale w praktyce mam dwie lewe ręce… Na szczęście smak świeżo wypieczonej chałki według tego przepisu jest zawsze IDEALNY!
Specjalistą w zaplataniu warkoczy jak widać po załączonych zdjęciach nie jestem. Pomimo tych oczywistych braków w umiejętnościach, nadrabiam wyczuciem smaku, chęciami i uśmiechem. Moja wegańska chałka jest doskonała w swojej niedoskonałości.
Wegańska chałka – KĄCIK PORAD
- Masło roślinne w cieście i kruszonce możesz zastąpić margaryną, olejem kokosowym lub nawet zwykłym olejem.
- Mleko którego użyłem, to mleko sojowe, ale nada się również każde inne.
- Chałkę możesz również zaplatać na 4 pasma, ale na 3 jest zdecydowanie najłatwiej.
- Jeśli nie chcesz bawić się w zaplatanie, to możesz zrobić z tego ciasta około 10-12 słodkich bułeczek.
Składniki
Na chałkę |
|
Mleko roślinne: 250 ml | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Drożdże świeże: 50g | |
Mąka pszenna: 500g | |
Masło roślinne: 80g | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Na kruszonkę |
|
Cukier trzcinowy: 50g | |
Masło roślinne: 50g | |
Mąka pszenna: 75g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ciasto na chałkęMleko roślinne, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, roztopione masło roślinne oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. |
2
Gotowe
|
Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich podziel na 3 pasma, które przy użyciu dłoni rozwałkuj na długość około 40 cm. Połącz ze sobą końcówki i zapleć warkocz. Dzięki temu powstaną Ci dwie średniej wielkości chałki. Zaplecione warkocze przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut. |
3
Gotowe
|
Kruszonka |
4
Gotowe
|
O BOŻE TA CHAŁKA TO NIEBO I SENS ŻYCIA!!!!!
Melduję, że użyłam suchych drożdży i wyrobiłam wszystko razem bez czekania. Tylko kruszonkę bym następnym razem wsadziła na trochę do lodówki, żeby lepiej się kruszyła, bo rozlała się ciapa po cieście trochę.
Sam przepis wygląda na prosty , ale z tym zaplataniem to i ja mam problem . Ważne ,że w takich sytuacjach ma kto pomóc
Polecam, u mnie 20 min wystarczyło
Robię drugi dzień z rzędu! Pyszna i prosta w wykonaniu!
Bardzo dziękuję! Przepis na chałkę = przepis na uśmiech 🙂
Uwielbiam tą chałkę, najlepszy przepis i zawsze wychodzi 😀
A czy wyjdzie z wodą zamiast mleka roślinnego?
Tak 🙂
Tak zrobiłam i wyszła przepyszna!
Cześć! Czy można użyć i w jakich proporcjach drożdże suche?
Tak, bez problemu 🙂 Tutaj użyłbym 2 opakowań po 7g 🙂
Czy zamiast masła rodzinnego mogę użyć oleju kokosowego
Pewnie, nie ma problemu 🙂
A w jakich proporcjach?
Tyle samo 🙂
Roślinnego oczywiście ( przejęzyczenie) 🙂
Jakiego masła roślinnego użyć ?
Dowolnego. Może to być nawet margaryna do wypieków 🙂