Ingredients
-
Suche
-
250g Mąka pszenna
-
150g Cukier
-
3 łyżki Mak
-
2 łyżki Skórka z cytryny
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Mokre
-
200 ml Mleko roślinne
-
60 ml Olej
-
60 ml Sok z cytryny
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
Lukier
-
6 łyżek Cukier puder
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
10 listków Bazylia
Wegańska babka cytrynowa z makiem
Upiekłem dla Ciebie, jak i oczywiście dla siebie, pyszne ciasto cytrynowe z makiem, które udekorowałem fenomenalnym lukrem bazyliowym… Wiem, że jest to niecodzienne połączenie, ale naprawdę warto poeksperymentować w kuchni. Zrób dzisiejsze ciasto cytrynowe z lukrem bazyliowym i pozwól miło się zaskoczyć intrygującym i jednocześnie wspaniałym smakiem!
Jaka jest wegańska babka cytrynowa?
Przede wszystkim jest puszysta i przyjemnie wilgotna. Wyczuwalna jest delikatna i subtelna nuta wanilii oraz mocno, ale przyjemnie przebijający się smak i aromat cytryny. Idealnie smakuje w towarzystwie świeżo zaparzonej herbaty.
Babka cytrynowa kojarzy mi się nieodłącznie ze świętami wielkanocnymi, ale… Jest to wspaniałe ciasto, które możesz przygotować nie tylko od święta!
Babka cytrynowa – KĄCIK PORAD
- Moja foremka na babkę nie jest duża i ma około 20cm średnicy. Możesz użyć również klasycznej foremki prostokątnej.
- Wysmarowaną foremkę możesz opruszyć bułką tartą, startymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierało do foremki.
- Do dekorowania lukrem zabierz się dopiero, gdy babka będzie już zimna. W przeciwnym razie lukier się rozpłynie.
P.S. Jeśli szykujesz się do świąt, to polecam Ci wegański żurek, który ostatnio zawitał na bloga! Przydatny będzie również przepis na pasztet z soczewicy, sojonez, oraz sos chrzanowy z jogurtem. Z mniej oczywistych pozycji, łososiowa marchewka może okazać się hiciorem na świątecznym stole!
Składniki
Suche |
|
Mąka pszenna: 250g | |
Cukier: 150g | |
Mak: 3 łyżki | |
Skórka z cytryny: 2 łyżki | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Mokre |
|
Mleko roślinne: 200 ml | |
Olej: 60 ml | |
Sok z cytryny: 60 ml | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
Lukier |
|
Cukier puder: 6 łyżek | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Bazylia: 10 listków |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Połącz ze sobą wszystkie składniki suche w jednej misce, a w drugiej mokre. Następnie połącz ze sobą bardzo dokładnie składniki z jednej i drugiej miski. |
2
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę wysmaruj delikatnie tłuszczem i przełóż powstałe ciasto. Pamiętaj, żeby zostawić troszkę miejsca w foremce, ponieważ ciasto cytrynowe urośnie podczas pieczenia! Moja foremka na babkę nie jest duża i ma około 20cm średnicy. Piecz w piekarniku przez około 35-40 minut. |
3
Gotowe
|
W międzyczasie możesz przygotować lukier. Połącz ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Posiekaj bazylię, dodaj do lukru i wymieszaj. |
4
Gotowe
|
Upieczone i przestudzone ciasto udekoruj lukrem bazyliowym i... ZAJADAJ. Smacznego! |
zastanawiam się czy to ciasto (babka) cytrynowa może być w wersji bezglutenowej ?
Nie mam za bardzo doświadczenia z klasycznymi makami bezglutenowymi. Myślę, że miksem ze sklepu można zastąpić, ale… Czy wyjdzie, to pewności nie mam 🙁
Super ciacho!
Nie użyłam maku, bo nie przepadam, a zamiast ekstraktu waniliowego użyłam cytrynowego i ciasto wyszło super cytrynowe (posypane cukrem pudrem bo lukier jakoś nie wyszedł).
W moim starym gazowym piekarniku najlepiej wychodzi na czwórce i jest gotowe po około godzinie (suchy patyczek). Jak próbowałam na piątce to jednak trochę się przypaliło po około 50 minutach a patyczek jeszcze nie był suchy.
Ciasto wyszło bardzo dobre, jest raczej takie trochę wilgotne, nie wiem czy smakuje jak tradycyjna babka cytrynowa, bo nigdy takiej nie jadłam. Super pomysł z tym lukrem z bazylią, nie wpadłabym na takie połączenie 😀
Bardzo mi miło 🙂
A czy można zamiast oleju dodać rozpuszczoną margarynę?
Tak, bez problemu! 🙂 Ciasto powinno wyjść równie dobre 🙂
super 🙂 dzięki za szybką odpowiedź 😀
Dodać mak suchy w ziarenkach, czy zmielony?
Ja dałem suchy w ziarenkach 🙂
Babka pierwsza klasa. Trochę się obawiałam jak rodzinka przyjmie lukier z bazylią ale wszystkim smakowało
Bardzo dziękuję 🙂