Ingredients
-
8 kromek ChlebPolecam chleb tostowy
-
100g Mąka z ciecierzycy
-
250ml Mleko roślinneU mnie sojowe
-
2 łyżeczki Czarna sól
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
-
2 łyżki Warzywa suszone
-
szczypta Pieprz czarny
-
szczypta Papryka wędzona
-
do smażenia Olej kokosowy
-
8 plasterków Ser wegańskilub/i wegańska wędlina
Już na wstępie informuję, że nie, nie zmieniłem swoich poglądów i ciągle jestem weganinem. Sama nazwa o niczym nie świadczy. Tak samo smak użytych odzwierzęcych odpowiedników nie jest tożsamy (oprócz nazwy) z tradycyjną szynką lub serem. Ale czy to źle? Niekoniecznie. Nazwa ma tylko sugerować czego z wyglądu i smaku powinniśmy się spodziewać. Wędlin oraz serów wegańskich nie jadłem już dosyć długo. Dlaczego? Bo nie było mi z nimi po drodze. Na początku, gdy wyszedł ser firmy Polsoja byłem uradowany, że nawet w moim małym mieście może teraz zawitać (co zresztą się stało zaraz po wprowadzeniu). Pierwsze wrażenie było bardzo… słabe. Rozczarowałem się. Nie pasował mi smak przede wszystkim. Z tego co widać było na facebookowych grupach oraz na profilu firmy nie tylko ja miałem takie wrażenie, że jest coś nie tak. Na szczęście firma szybko zareagowała i zmieniła recepturę. Z już mniejszą ochotą poszedłem znowu po ser, aby go spróbować i okazało się, że było warto. Nie jest on twardy, jak np. Violife, co mi osobiście bardzo odpowiada. Sam w sobie smakuje teraz bardzo fajnie, natomiast najlepiej jeść go po podgrzaniu, np. na pizzy, zapiekankach lub tak jak ja teraz, na tostach. A jeśli chodzi o wędliny to większego doświadczenia z nimi nie mam, a jak jestem w sklepie to sięgam po którąkolwiek… nawet nie patrzę na smak, bo i tak wiem, że będzie on odbiegał od oryginału który znam z dawnych czasów (byłem kierownikiem kontroli jakości wędlin), ale tak jak wspomniałem nie jest to dla mnie minusem.
Te dwa produkty które dzisiaj użyłem w/w firmy oceniam bardzo dobrze. Są smaczne i łatwo dostępne.
Co do samych tostów francuskich to za czasów, gdy mięso na co dzień gościło na moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera i mogłem pałaszować w towarzystwie keczupu lub majonezu. Obecnie wcale nie jest to dużo bardziej skomplikowane. Składniki potrzebne są tylko mniej popularne, ale za sprawą coraz większej ilości osób jedzących bezglutenowo lub po prostu próbujących nowych smaków w sklepach możemy coraz częściej spotkać m.in. mąkę z ciecierzycy. Również większość sklepów ze zdrową żywnością jest obecnie wyposażona w tę mąkę, płatki drożdżowe czy czarną sól.
Składniki
Chleb:: 8 kromek | |
Mąka z ciecierzycy:: 100g | |
Mleko roślinne:: 250ml | |
Czarna sól:: 2 łyżeczki | |
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki | |
Warzywa suszone:: 2 łyżki | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Papryka wędzona:: szczypta | |
Olej kokosowy:: do smażenia | |
Ser wegański:: 8 plasterków |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Mąkę, sól, płatki drożdżowe oraz warzywa suszone zblenduj dokładnie z mlekiem (można również użyć trzepaczki tradycyjnej lub końcówki do blendera). |
2
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej. |
3
Gotowe
|
Zamocz kromki chleba z obu stron w powstałej masie i smaż. |
4
Gotowe
|
Po kilku minutach, gdy tosty francuskie z jednej strony już się zezłocą, obróć je na drugą stronę, ułóż szynkę oraz ser i smażymy dalej, najlepiej pod przykryciem, aby ser lepiej się podgrzał. |
5
Gotowe
|
Podawaj z keczupem, sojonezem lub z czym tylko chcecie :) |
Cześć! Szukając przepisów na naleśniki, znalazłam Twojego bloga. Ucieszyłam się widząc przepis na wegańskie tosty, lecz zaraz zmartwiła mnie obecność jednego składnika – płatków drożdżowych. Czy są one tutaj niezbędne? Niestety w wielu przepisach je widzę, a ja muszę unikać drożdży.. Da radę czymś je zastąpić? Albo po prostu pominąć?
Nadają one specyficznego serowego smaku. Jeśli nie możesz ich jeść lub ich po prostu nie masz, to pomiń. Uszczerbek na smaku zawsze jakiś będzie, ale i tak będzie pysznie! 🙂
Ale na pewno imienniczce chodzi o TEN typ drożdży do unikania? Ten nieaktywny, spacyfikowany, niegroźny typ, zwany również „wegańskim złotem”?
..bo mam takie dziwne wrażenie, czytając komentarz. Ale – spoko – tylko pytam;)
Płatki drożdżowe są z drożdży, ale czy powinna unikać…? Tego po prostu nie wiem. Wydaje mi się, że może spokojnie nieaktywne jeść (płatki) 🙂
W badaniach na nietolerancję wyszło mi, że muszę unikać drożdży. Jeśli by mnie ktoś oświecił czy chodzi tylko o aktywne czy wszystkie rodzaje, to byłabym wdzięczna, bo szczerze mówiąc, sama już lekko zgłupiałam.. ^^”