Ingredients
-
250g Marchewka
-
1 łyżka Olej
-
250g Pieczarki
-
1 łyżka Olej
-
4 sztuki Tortilla
-
4 łyżki Hummus
-
8 sztuk Suszone pomidory
-
4 garści Zielenina
-
250g Buraki gotowane
-
1/4 sztuki Cebula
-
4 łyżeczki Pesto bazyliwe
Dzisiaj długo zastanawiałem się co ukręcić sobie na śniadanie. Nie miałem ochoty na nic słodkiego, pieczywa świeżego również nie miałem, a w lodówce czekał na mnie dzień wcześniej zrobiony hummus klasyczny. Zajrzałem do spiżarni i znalazłem w niej kilka nienapoczętych paczek tortilli. Postanowiłem zrobić coś, czego dawno nie jadłem, czyli tortillę z hummusem i warzywami. Taki klasyk, który świetnie sprawdzi się zarówno na wytrawne śniadanie, jak i szybki obiad.
Tortilla z hummusem i pieczoną marchewką
Po zrobieniu rozeznania w lodówce, sięgnąłem po gotowane buraki, suszone pomidory, wcześniej wspomniany hummus i zieleninę. Naprędce ukręciłem również pesto bazyliowe, które możesz zastąpić również pesto z rukoli lub innym zielonym pesto, które najbardziej Ci smakuje.
Tortille które widzisz na zdjęciu, to tortille z burakiem, ale możesz użyć również zwykłych lub pełnoziarnistych. Ja miałem ochotę nadać jeszcze więcej koloru swojemu daniu.
W moim odczuciu dzisiejsza tortilla z hummusem najlepiej smakuje z hummusem klasycznym, ale jeśli masz ochotę na inny, to śmiało możesz go użyć. Bardzo dużo inspiracji na domowe smarowidła znajdziesz w mojej książce pt. „HUMMUSY I PASTY„, którą serdecznie Ci polecam.
Bez zbędnego przedłużania… czas zakasać rękawy i zabrać się za pichcenie. W końcu tortilla z hummusem sama się nie zrobi!
Składniki
Marchewka: 250g | |
Olej: 1 łyżka | |
Pieczarki: 250g | |
Olej: 1 łyżka | |
Tortilla: 4 sztuki | |
Hummus: 4 łyżki | |
Suszone pomidory: 8 sztuk | |
Zielenina: 4 garści | |
Buraki gotowane: 250g | |
Cebula: 1/4 sztuki | |
Pesto bazyliwe: 4 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Marchewki dokładnie umyj. Przekrój je w pół albo na ćwiartki (zależnie od wielkości warzyw) i posmaruj olejem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach do momentu aż zrobią się miękkie. |
2
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej i smaż pieczarki pokrojone w plasterki. |
3
Gotowe
|
Tortille podsmaż na suchej patelni z obu stron przez 30-60 sekund, aby zrobiły się bardziej elastyczne. Zrób nacięcie w każdym placku mniej więcej w połowie, tak aby łatwo było zagospodarować 4 równe części. |
4
Gotowe
|
Jedną część wysmaruj hummusem i udekoruj posiekanymi suszonymi pomidorami, na drugą daj ulubioną zieleninę, na trzecią upieczone marchewki, pokrojone w plasterki gotowane buraki oraz odrobinę czerwonej cebuli, a na ostatnią pieczarki. |
5
Gotowe
|
Całość skrop pesto bazyliowym i złóż "na 4", tak aby powstał trójkąt. Tortilla z hummusem i pieczonymi warzywami jest już gotowa. Smacznego! |
Ostatnio coraz częściej sięgam po takie przepisy.
Miło mi 🙂
Oblednie dobre, polecam zrobic. Latwe, szybkie, a po prostu pycha.
Bardzo mi miło 🙂